Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Tuesday, August 24, 2010

Tungau oh Tungau....!

Salam....
Rupenye ramai yang tidak tahu pasal tungau @ pernah dengar pasal tungau tp x pernah nengok cmner rupe dia.. so arini saya try cari info pasal TUNGAU.. harap info ini sedikit sebanyak dapat membantu serta menambah ilmu pengetahuan...



Sengkenit adik beradik tungau adalah sejenis parasit yang duduk bertapa di atas haiwan @ makhluk lain dan menghisap darah hampir semua jenis binatang, termasuk manusia. ermmmmm.... Haiwan nie biasa kite jumpa dekat kucing, anjing, ayam & itik

Pekerjaan dia: 
  • Menghisap darah dan akan menyebabkan kulit membengkak & gatal

Tetapi dia tak merbahaya  kecuali menjadi vektor penyakit. Sengkenit boleh menjangkiti manusia apabila bakteria @ virus yang terdapat pada kucing jatuh ke atas daun dan hinggap serta menjangkiti manusia. Apabila sengkenit berada diatas badan manusia, dia kan menghisap darah dan menyuntik sejenis bahan bagi menghalang darah daripada membeku. Jika sengkenit telah dijangkiti, bahan yang ditinggalkan mempunyai kuman yang menyebabkan penyakit.

Cara-cara mengatasinya
  • Bagi menghidarinya, apabila berjalan dalam belukar atau hutan, ikutlah laluan yang disediakan.
  • Pakai pakaian yang nipis dan ringan supaya TUNGAU tidak melekat pada pakaian.
Tungau - (mites) dalam keluarga Arachnida paling kecil kurang dari 1 milimeter (mm)
Sengkenit - (ticks): bersaiz lebih besar dari tungau, boleh dilihat lebih dari 1 mm
- Sumber dari estidotmy


Sengkenit ialah haiwan halus yang menghisap darah, yang berkaitan dengan hama, labah-labah dan kala jengking. Sengkenit berbentuk bujur. Ia adalah parasit, iaitu ia hidup pada haiwan-haiwan lain. Sengkenit dan hama menyebabkan pelbagai penyakit pada manusia dan pada haiwan bela jinak. Sengkenit sering membawa kuman penyakit tertentu dalam badannya dan memindahkan kuman ini ke dalam darah mangsanya. Kadangkala gigitan sengkenit adalah beracun. Ada kes gigitannya menyebabkan lumpuh. Bagaimanapun, kes demikian tidak biasa berlaku, dan mangsa biasanya pulih dengan cepat apabila sengkenit dibuang.
- Sumber dari internet

Sunday, August 22, 2010

Adam Sakit 'Bird'

Salam....
Last firday, Sian anak aku sakit... waktu kat opis bibikx aku tipon..

Bibikx : Kakak, adam punye burung besarlah kakak... dia ckp sakit, ada ubat x kakak..?!
Aku : Sakit?! naper...
Bibikx : Entahlah kakak... dia cakap burung dia sakit.. gatal... besar macam nose elephant.. betul kakak...ada ubat x?
Aku : (cuak) asal lak budak nie.. besar sangat ker rofa... panggil adam...
Adam : helo mummy.. burung adam nie sakit.. besar mcm nose elephant... mcm baloon...
Aku : (x tentu arah) asal dam, cmner bole kene..?!
Adam : Pagi td adam tido..tido.. lame lame.. pas adam bangun dia jadi mcm nie..
Aku : Sakit x kencing?
Adam : tak..
Aku : Panggil kakak.. Rofa,  letakkan minyak gamat..kat burung dia... botol warna kuning..air dia warna hitam.. (susah nak xplain takut dia terletak minyak panas...masakkkklaahhh.. nanti..)

Petang tu lambat lak En. Atoy sampai opis aku... pukul 6.30 baru sampai.. dia pun x senang hati & x focus..risaukan Adam.. aper kene ar ngan dia nie....

Sampai jer umah.. aku terus panggil dia, nengok bird dia...

Astagfurullahalazimmm... Adammm....

-

-

-

-



(sowy dh remove pic bird adam)

(ilustrasi ini bukan untuk memalukan sesapa tp sekadar untuk berkongsi..
incase kalau benda nie jadi kat anak2 korang xlah cuak sangat mcm aku..)

Masuk waktu berbuka sempat teguk air ngan makan kuih sorang sikit...risau punye pasal.. Apalagi.. trus aku ngajak En. Atoy gi klinik..


 macam x sakit kan?!... dia tak tau mak bapak dia mengelabut bile nengok dia sakit... ishhkkk...

Bile jumpa doc dia tengok, dia belek2.... pastu dia cakap xder aper2 . Doc ckp biasa budak kene... Ahhhaaaaaaaaaaaaaa....!!! Doc ckp x der aper2 dgn bird adam bengkak.... mengening..?! aku tye doc abis tu naper bird dia jd cmnie... Doc cakap kene TUNGAU... biasa budak lelaki kene.. ehhh....jap...jap... asal En. Atoy xtau benda nie.... ahhh... biarlah.. janji anak aku xder aper2.... Alhamdulillah... So Doc suruh cuci n makan ubat....

 (Sorry! pic adam terpaksa saya delete atas advice)

Daddy: Sikit jer nie... adam good boykan...?
Adam : Ermm.. adam good boy.. daddy boleh lar belikan adam Buzz lightyer ngan blanag dia kuar angin tu...
Daddy : ...............................................



 (Sorry! pic adam terpaksa saya delete atas advice)


Nurse: Sakit ker dik
Adam: Sakit jugak.. rase dia mcm ada orang dlm burung adam nie...dia tiup-tiup... pastu rase dia nyut..nyut... dia besarlah macam baloon..
Aku + Daddy + Doc + Nurse : haaaaaa..... hahaaaaaa....ahhhhhhhaaa....

(nielah doc india kesayangan adam)
Doc: Ok... adam.. xder aper2 nie sikit jer.. kene makan ubat
Adam: yerlah makan antibiotik, ubat sakit, demam
Daddy : elehh... ckp jer nie doc.. sampai umah x makan nyer..wayang jernie...
Doc: ahhhaaa.... same mcm bapak dialah...
Aku : ahhhhhaaa....

Masa aku nak ambik ubat mcm2 orang aku dok tye macm mane nak buang tungau.. ada yang ckap letak kapur, ada yang ckp layorkan sireh pas tu letak kat bird dia... aku pun x tau.. but kedua-duannye  aku buat bile balik umah... Mlam tu adam xleh tido dia punye tu sakit + gatal padahal baru makan ubat.. aku pun xtau nak buat cmner.. minyak gamat abis setengah botol... lame2 dia tido sendiri berkain batik.. asal?! kain bati tu sejuk.. so aku tak pakaikan dia seluar.. so sedap skit dia tido..

Esoknye. aku bawak jumpa pakar tungau... aka kak long aku.. ahhha.. aperlagi... dia suruh adam buka seluar.. dia belek.belek bird adam... dannnnnnnnnnnnnnnnn.. akhirnyer... jumpa sekor... gambar?! aku dah ambik tp x nampak tungau tu dia kecik korang xleh nampak punye..lepas buang tungau tu... terus susut bengkak dia.. kate pakar tungau lepas nie.. adam akan rase gatal sesangat.. tp letak je minyak gamat...


Alhamdulillah.. arinie... dah ok dah susut dah x besar macm aritu..... 
THANK YOU PAKAR TUNGAU aka ELLY
sesiapa yang ingin menggunakan perkhidmatan dia sila sms saya dulu...

Monday, August 16, 2010

Update..

Salam.. seperti biasa aku akan update citer aku walauuuuuupun dh 2 3 ari berlalu.. suka hati akulahkan..?!

Jumaat lepas, memang aku kelang kelibut sikit nk balik sebab nak masik untuk family tercinta.. Jam kat opis tu tepat kol 5 jer... bai..baiii... semua.. seperti kebiasaan... baru je nak melepasi pintu bilik graphic... psstt..pssstt..woii.. aku pun toleh sebelah kanan aku seperti biasa dpt menganggak suara siapakah itu.. ermm.. ko nk g mane..?.. dia boleh tye aku nak kemana kawan..kawan.. ahhh.. tu yang aku x paham tu.. (dlm hati je aku jwp... g cuci pinggan mangkuk...) lg mau tye mestilah nk balikkan.. jam dah kol 5..abis tu xkan nak aku tido kat sini plak.. keje dah settle.. apalagi chowwww ar.. effakan ada... (sowy fa, aku pkai nama ko..)

Aku pun menompang si serak (fusya) hee..heee.. sampai kat lrt paramoun trus gi klcc.. dengan harapan bolehlah sampai awal skit.. kalau my lucky nak ambik g opis.. alamat nak tempoh jem kat federal tu.. kim saaallaaamm jerlah... aku sampai klcc nak dekat pkl 6.. so lucky aku dah tgu kat bawah.. ngan hujannya.. dr klcc tu nk ker opis my lucky tu kene jalan kaki... apaperpun sanggupkan.. lautan api sannggup ku renangi..nikan air hujan kutempoh jua...hheeee...heee... kuar jer opis..dah start jem..... nk tempoh jln Tun Razak.. dah 6 lebih.. lucky aku ambik jln ker Damansara.. lalu gak kat opis aku... pastu...lepas tol tersalah lak masuk simpang... MAAAKKKKK AIIIIII... x bergerak langsung.. ingat nak masuk simpang ker OU... trus aku capai tipon call si Rofa..(bukan artis indonesia yea kengkawan.. maid aku yang menjadi idaman budak lelaki opis aku..) Rofa klu saya x sempat awak makan jer aper yang ada dulu.. balik saya masak... haaaa... ada hati lagi aku nak masakkan... bergulonggg..... nasib baik aku beli kuih kat bazar ramadhan... alammmaaakkk air lak takder.. jam dah kol 7 lebih dah buka dah pun.. tp aku.......... still dlm kete di sisi lucky aku..... singgah jap gi shell beli air.. pastu meneruskan perjalanan.... sampai jer umah dah pukul 8 lebih... apalagi trus capai... kuali... Kalau niat tu ada nak masak.. aper pun sanggup.......

klentang.....

-

-
-
-
klentung

-

-

-

-
masuk cili
-

-
-
 bahan-bahan
-

-
-

-

-

-
-

& siap.....


-



-

-
Mee Goreng. Kelang Kelibut......
ahhhh....ahhhhaaa.....heee...hheee...


waktu aku buat entry niekan... aku yang tergelak sensorang.... ingatkan nk masak aper... ayam panggang ker.. ketam masak kuah lemak ker... sotong sumbat ker.... ekkkkellleeehhh.. mee goremgggg...??!! heeee... suka suki hati akulah kan.. janji presentation class.. walaaauuuuuuuupun..... bunga pinggan ngan bunga mangkuk x sama.... ahhhhhaaaa.... ada aku kesah........ janji niat nak masak tu ada......

 Muke kekenyangan.......

dan inilah hasilnyerrrrrr.................bruppppppp.....
Alhamdulillah

Tuesday, August 10, 2010

OMG...!!!!!

Kejadian tak diingini berlaku pagi tadi...





"Mommy...mommy...Mommy ni mcm The Biggest Loser lah... heeee...hheeee.." (sambil tersenyum2.. muka tak rase bersalah langsung...) tp budak-budak tak pandai menipukan..?!  padan ngan muka aku.. selalu sangat nengok citer nie....!

OMG...!!!!

Aper korang rase... ahhhaaaa... anak yang aku kandung selama 9 bulan + pening-pening langau tergamak cakap macam tu...?!..  Untuk memujuk hatiku ini, aku membuat anggapan sendiri antara  2 iaitu :-
  1. mungkin dulu aku gemuks banyak.... skarang aku dah gemukz sikit kot.... 
  2. ATAU  mungkin.... aku betul-betul dah GEGEMUKZZZZ MANYAKKKKK..... ahhhhhhhhh.... ooohhhhhhh........tidakkkkkkkkkkkkkk...... aper yang cuba anak aku sampaikan nie......tak boleh jadi nie....!!!!
OMG...!!!!

Takper... takper.... bagi mommy masa skit yer Adammmmm... mommy akan berusaha ke arah itu.... Tungguuuuuuuu... yea...sayanggggg.....

Patutlah ada satu ketika aritu bile aku tengah bersiap nak pg keje dia boleh cakap kat aku "Alaaaaa...aalaaaaa...tome...tomeee....nye dia....." Mommy nie tembam lar sambil picit2 pipi aku.... ADAAAAAMMMMMMMM.... xyahlah nak berkias-kias dammmm....! Pernah sekali tu aku ngan adam saje memain.. aku buat-buat matilahhhh..... dia pun panggil mommy..mommy.....mommy...ha! mommy dah mati...takperlah... ADAM DAPAT MOMMY BARU... terus aku jegilkan mata aku....... sampai hati adam cakap cmtu kat mommy...... yang si En. Atoy senyummmmmmmmmm jer (penuh makna...)!

Monday, August 9, 2010

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Yang Mulia

Salam, bersempena bulan Ramadhan yang Mulia ini saya memohon Ampun dan Maaf sekiranya penulisan saya ini ada menyinggung perasaan kengkawan seblogger... I'm So Sorry... Semoga Ramadhan kali ini diberkati olehNYA...

Sekadar ingin berkongsi Ilmu

Definisi Puasa
Menahan diri dari makan dan minum dan perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar sadiq hingga terbenam matahari

Niat Puasa
"Sahaja aku berpuasa Ramadhan pada keesokan hari untuk tahun ini kerana Allah Taala.

Doa Berbuka Puasa...
Ya Allah, sesungguhnya aku berpuasa keranaMU, aku beriman denganMU, dan dengan rezeki pemberianMu aku berbuka, hilang sudah kehausanku, basahlah sudah tekakku dan tetapkanlah ganjaran untukku ini Insya Allah.

Perkara-perkara Makruh ketika berpuasa
  1. Berkumur-kumur atau bersugi apabila waktu matahari telah tergelincir.
  2. Terlalu memasukkan air ke hidung ketika berpuasa
  3. Mengeluarkan kata-kata yang tidak elok
Perkara-Perkara Yang Membatalkan Puasa... nie korang kene tahu...
  1. Makan & Minum dengan Sengaja
  2. Muntah dengan sengaja
  3. Bersetubuh
  4. Keluar darah haid & nifas
  5. Gila
  6. Mengeluarkan mani (istimna') pada siang hari
  7. Murtad
Sunat-Sunat Puasa
  1. Makan serta melewatkan sahur
  2. Menyegerakan berbuka puasa
  3. Meninggalkan perbualan kosong
  4. Memperbanyakkan membaca Al-Quran
  5. Memperbanyakkan sedekah
  6. Mendirikan sembahyang tarawih pada malam bulan Ramadhan
  7. Menjamu orang-orang yang berpuasa pada waktu berbuka
 

Saturday, August 7, 2010

MAK DAPAT AWARD LAGI...!!!!


..Speechlessssssssss......! THANK YOU...SO MUCHHHH! (cm menang aper ntah..?!) aaahhha..

Terima kasih bebanyak kepada Mummyar sbb bagi Mak award nie.... ahhhhaaa.... mak terharu uols....... Santikkkk Sangaaattttkan...? I likeeeee....... Bile dpt Award nie, kite kene buat N3 pasal Friendship...

Ok, bukak page 125 bab Persahabatan.. ini pendapat akulah kan..

Bile kita bersahabat.....
  1. Kite kene MENDOAKAN yang terbaik untuk diri dia...
  2. Kite kene IKHLAS bersahabat ok bukan 'PLASTIC' depan sahabat smile smile... blakang talk talk.. no..no... it's not good ok.. 
  3. Kite kene MENDENGAR jadi pendengar yang setia bila dia ada masalah, janganlah plak bile ada gosip-gosip yang terkini baru nak dengar ...issshhhh..iissshhhh... tak baik..
  4. Kite kene jadi PENASIHAT... bagi nasihat yang membina bukannye mengkondemkan dia lagi, mcm kite ni baguskan... tegur apa yang perlu dengan cara yang berhemah.....
  5. Kite kene KONGSI.. bukan berkongsi laki/isteri.. (kalau bolehlah, bagusss...) kongsi apa yang dia rasa Cth: Suka, Gembira, Sedey, Terharu & whateverlah...
  6. Kite akan rasa KEHILANGAN bila dia tiada.... aaahhhaaa... touchinnggg...
  Ok! itu pendapat aku tentang PERSAHABATAN...

OK! uols.. korang ado ker Award nie?! takderkan?! ahhhaaa... kalau xder ambiklah sorang sikit.... kate kene KONGSIkan..?

Friday, August 6, 2010

Bukit Merah Part II

Salam...
Aku sebenarnya saje je nak menguji tahap kesabaran korang... sama ada korang sabar ke tidak menanti sambungan citer kat BMLTR... sabaq....sabaqqqq... puan...puan.... Hari ni baru aku berkesempatan nak menyambung citer part last skali kat BMLRT.... 

Selepas puas menerjah setiap pelusok eco park.. dengan kepenatan serta kelaparan. .kitaorg trus berjalan kaki ke tempat yang mula-mula kitaorang sampai kt main entrance... Untuk pengetahuan korang, kalau korang nk naik cruise, nak pg eco park, nak pg theme park, pulau orang hutan, nak makan, anak-anak nak main-main, nak membeli belah.. semuanya kat sini... Dorang kumpulkan sekali bawah satu bumbung.. so, xyah keluar...

Semuanya kene masuk ikut sini...

menuju ke cruise.....

Lepas seharian berjalan.. kitaorg terus balik hotel.. mandi2... rehat jap pastu kuar semula untuk hari terakhir.. naik lagi skali cruise.. kalau naik cruise malam sebenarnya bukan boleh nampak aper pun.. tp saje nak buang masa nak rasa gak naik cruise waktu malam.. sambil naik adalah orang yang akan bagi info pasal BMLTR.. kalau ko tye aku skrang... HARAAAMMMMM... nak ingat.... Malam tu sape yang nak pg eco park nak nengok haiwan waktu malam, bolehlah pegi nengok.. Tp en. atoy ckp x baik kacau waktu malam... tambah aku bawak budak kenit nie.. kang meragam.. sape yang susah..... ?! mak bapaknyer yang susah nanti...!!  Balik hotel terus kiok... bukan matilah tido yeh..! aper smile smile mieowww... Aper? takan aku x tido lak korang nie... (sambil tersenyum sipu....) mane ade en atoy menjeling-jeling manja ke arah aku... heee... heee.. iyea....  tak caya...? sudah..!

24 Julai 2010
Pagi tu.. masing-masing malas betul nak bangun... Mommy X3.... bangun ar Adam nak swimming...kan Qaseh... adik pun mengangguk.. Malas betul lah.. kan best kalau boleh xten 1 hari lagi...  Bawak gaklah dorang g swimming walaupun penat tahap melampau....


Nilah kakak angkat Adam... Masa baru-baru sampai dialah menyambut Adam kat dalam kolam.. aku pun tau mana dtg budak dua orang ni...sape mak bapak dia... entah.. tp kerja aku jd mudah.. setiap hari dia akan menunggu anak aku kt dalam kolam... ahhhhaaaa.... ahhhaaaa...

Dengan kolam seluas ni yang disediakan oleh pihak hotel tempat kami menginap... korang raselah patut tak aku tak masuk BMLTR punye theme park, dengan anak-anak aku yang masih kecil... Patut ke idak....?

Kitaorg gerak dari BMLTR tu dalam kol 11.30 pagi sampai dalam kol 3.30 ptg... sempat singgah kat ou g makan.... ahhhaaa....

Nak selit sikit-sikit gambar......

Bilik dia.... katil queen hotel x menyediakan xtra bed ok.. dapat bayangkan x aku, en.atoy, adam & qaseh atas satu katil... haaaa.... bergulooongggg.....

Cafe Hotel... Rasa.... bolehhhh lahhh kalau xder pilihan lainnn...

Besarkan paip air nie...?!! kat umah ko ader?! umah aku xder.... Korang akan jumpe paip air ni masa korang nak pg naik cruise..... nampak x yang bersinar2 tu.. pelancong baling duit kat situ... i make a wish....... .................... termasuklah aku... ahhhaaa... aper?! aku pun pelancong gak kan...?! tp xder niat lain.. saje je........


Oklah... harap korang berpuas hati dengan citer aku..... so dah xder hutang ar........!!

-
-


-

ehhhh..... nanti nanti ....blommm abis lg nieee.... lantak lah... nak citer gak

-
-


-



-



masa nak otw balik  ada perkara yang x diingini berlaku......

Situation dlm kete (18SX)

Adam : (sambil berbisik) mommy adam nak berak....
Aku : Adaaammmm... sabar lahhh.. dh nak dekat ni..
En. Atoy : tahan.... damm.. tahan... daddy bawak laju2 k...
Adam : Adam dah xreti nak sabar dah nie...
Aku : Sabarlah..... jap jeeee lagi... Brentilah jap...!
En. Atoy : kete x boleh berhenti sesuka hati..... xde tempat pun nak brenti.... kete tgh laju....
Aku : Dam.. meh mommy pakaikan pampers.. adam berak ar dlm pampers.... (aku & qaseh kat depan, yang adam kat blakang... korang dapat bayangkan x... cmner keadaan aku waktu tu..) aku pakaikan jgklah..

Settle

Adam : Mommy... adam nak berak nieee... (lembut je bahasa...)
Aku : Berak lah....
Adam : X boleh kluar pun... issshhhh....
Aku : Kalau xleh..thn jelah nti kite jumpe r&r kite brenti....
Adam : Adam dh xreti sabar dah nie.... adam berak yea mommy....
Aku : Ishhhkkk... budak nieee.. nak berak, berak jelah....
Adam : Adam berak yea...... haaa... nak kuar dah.....
Aku : hhheeee...hheeee.. (bukan aper berak jelah siap ckp nk kuar dah...  memainkan perasaan aku je.. menanti penuh debar..)
Adam : Mommyyyy...dah!
Aku : Sabar jerlah....

Lagi mau tye... akulah kene basuh kan...?.... nasib baik seketul.... ahhhhaaaa....


Sekian... terima kasih menunggu....!










Thanks For This Award...!

Salam...

Sebelum kita bersambung cerita yang bulan lepas tertunggak, saya nak berterima kasih kepada pemberi award ini.. Sowy Khay lambat update...


 1) anda mesti memberi pujian pada pemberi tis award ye....
walaupun x pernah bertemu, tapi pernah dengar suara je... aku dpt rase yg kitaorng nie boleh together gether.. satu kapla ar.. happeningggg... kalau jumpe lagi fennniiinngg maksudnye..... Thanks Khay..! (kira pujian ar nie...!)

2) sila beri tis award pada blogger yg lain ye...
Nah....ambikkk ko!..... ambik jelahhhh uolssszzz.. jgn segan silu.... malu2 mieowwwww plak...

3) bagaimana anda di gelar blog yg best dan great
Best sgt ker blog mak nie dik nonnnnn.....!!! auwwww....... banyak tunggak ader ar... tp sesekali update... best gak lar citer.... ahhhaaammmm... shemmm mak nyah.....!!



  Selamat Hari Berkawan... 
bukan mengawan yea uolzzzz....

1) SILA BUAT SESUATU UTK TEMAN, KAWAN ATAU SAHABAT MU
Wahai kengkawan bloggerku... 
Bilelah dapat kite ketemu.... bertentang mata... bergosip gosipan... makan-makan....eesshhhhhh sunggah indah hari itu kalau ia benar-benar berlaku..... ishhhh...issshhhh...

p/s: ambillahhhhh award nie wahai kengkawan ku..... sayyyyyyyaaaaannnnnggggggg....