Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Monday, May 23, 2011

Maaasssaaakk lagiii....

Salammm.. uollzzz.. !!!!

Arini mak terrroveeer rajin untuk memasak 
Nasi Kusangka Panas Hingga Ke Petang Rupenyer Hujan Ditengah Hari... 
mmmmmaaaakkkkk aaiiiiiiii panjangggnyer tajok resepi arini....
hhheeeee...heee.. oooppsss lupe lak ngan 
Ayam Masak Merahnyer Makngah...

uolzz nk tau tak cmner rughpa paras masakan mak pada arini....

errrmmmm...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
camgini lah rupenyer...
-
-
 Nasi Kusangka Panas Hingga Ke Petang Rupenyer Hujan Ditengah Hari... 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ayam Masak Merahnyer Makngah
-
-
-
-
-
-
-
-
-


nie jer pon..... hheee...heee 
citer cm banyaakk lakk kann??
....hheee.... laaayyyaaannn....jerlahhhh..!!!

Friday, May 20, 2011

Dapat Pelepasan!!! huuuuyeeeaaaa!!!!

Salammm....

Perggghhhhh!!! makin galakkk skrang nie aku bersiaran.... 
nyanyi sikit... Jin kaleeewarrrr.. jin galakk... kemonn.....kemon...

heeee...heeeee...Saje jer nak story morry citer semalam...

Semalam petang dalam pukul 6 lebey cmgitu, aku dapt pelepasan dari lembaga pengarah Mr.LD untuk 
menyertai rombongan Umiey Salwa, Kak Long Elly & Erra ke Jusco, Wangsa Maju..
Aku bukannyer nak beli aper pong nk meneman dendorang bersopping... 
xpecially Kak Long Elly katenyer nk beli present for anniversary dia.. errmm......

Happy 17th Aniversary to Kak Long & Abang Long
Semoga kekal hingga ke akhir hayat....!!

Amminnnnnnnn......

Sudahh...sudahhh aku bukan nk citer pasal dorang nieee... heeee..heee

Semalam ngan hujan ribut petirnyer + jem + sesat 
weolzz gagahkan jugak menuju ker Jusco Wangsa Maju, katenyer ada SALE Jcard Member...
menarikx.. tertarixxx.. ko memang tembun...
errmmm... patutlahhh beria2 kak long ajak pegi... so layannn jerlahhh... hiikkk..hikkk...

Sampai jer saner... Masyaallah... ramai betul rakyat Malaysia nie bersopingg sakann.. 
kata sekarang barang mahal, gule naik, minyak naik, susu naik, ayam naik.. segala2nyerlahh naik... 
aku pongg kenkadang naik hantuuu gak ngan arge barang kenkadang tu tak masuk dek akal...
Duit 50 hinggit dah cm 5 hinggit dah.. cam dah xder nilai.... or kite yang berbelanja mengikut hawa nafsuuu...?? ooopppsss...baru aku terperasan.. naper biler bab nafsu jer org akan cakap hawa nafsu.. kenapa bukan adam nafsu....ermm... teeetttttttttttt......!!!!! masa dah time..!!!
adakahhh yang selalu mengikut nafsu adalah golongan hawa & bukan golongan adam.....that why org sebut hawa nafsu...... tttteeeetttttt.....!!! pikir2kanlah.... hheeee..heee

tapi... kenkadang tu, nk tergelak gak aku nie.. biasanyer aku dengar kalau kat pasar2 tu..
makcik2 even aku sendiri bising...isshhkk dah naik arge ker ayam nie..?? 
mahal betulll..pottt..pettt.pott.tak patut.. betul.pet..pott..pet...!! 
sian peniaga tukann, dengar keluhan makcik2 & aku sendiri.. 

TETAPIIIIIII... 
bile tang hands the bag or kasut or baju or make up... WALAUPUN arge dia mececah ratusan or ribuan riggit... tak pulak aku dengar rungutan....
isshhkk bag/ make up/ baju/ kasut nie mahal betulll..
pottt..pettt.pott.tak patut.. betul.pet..pott..pet...!!

At lasttttttt... beli jugak coz dah berkenannnn!!!! hiiikk..hikkk.. 
tapi kang tak beli tak boleh tido malammm.. asyikkk  terkenaaanggg jer....pejam nampak handz bag, toleh kanan nampak, toleh kiri nampak... tengok syiling pun nampakk hand bang... cmno tu...??? hhiiikkk..hhhikkkk...hheee.. siap dalam hati cakap dalahhh tengah sale nieee... 
rugi x beli... takut dah xder lagi nanti...ermm sambil merenung2 mr laki..heee..hheee.
cer uolzz citer.... penaaahhh ker kat Malaysia nie xder sale??? cth Jusco jerlahhh aku rase tiap2 bulan sale.....
hheeeee..heee.. Betulllll takkkkk..uuolllzzzz???? heee..heeee... 
Sameeeeelahh dengannnnnnnnnnn.....diriku ini.... heeee..heeee..
tulahhhhh penyakit orang pompuannn....!!!!!

 tapiiii... penyakit sopping nie dah menularr ke kaum adam....


contoh semalamlah... hiiikkk sampai gaduh laki bini.. yang bini nak nengok hands bag...nak ajak laki nak mintak pendapat serta pendapatann... yang laki nak nengok baju sensorang xnak bawak bini.. sambil tu nak usha awek sales girls... heee..hee.. Astaqfirullahh.. tu aku saje tambah.. heeee.....hee...
So cmno nak watt..??? Gaduh lak tgh2 org tengah ramaii... tapi xderlah sampai naik kaki tangan yer uolzz... hiikk..hiikkk.. errmmm.. kenkadang kite tak perasan yang  Anda Sedang Diperhatikan.....hee..heee.

Jam dah kul 10 lebey dah nie.. kak long ngan erra xnak balik ker?? 
yang aku ngan mak aku dok tepi sbb kitaorang nie tgh berpuasa berbelanja... hiikkk..hikkk..
Percaya..???? betulll.. tapi dalam pada tu kann aku dh teeerrrrrberkenan ngan 1 handz bag carlo rino nie.. memang mengikut cita rasa aku... yang kelakau nyer..aku suruh dak erra pegang sammpaii kami nak balik baru aku suruh dia letak balikkk.....hiikkk..hikkk... burukkxxx giler perangai...!!!
hangiinn jer dak erra ingat aku nak beli.... heeee..heeee
Arge beg before sale : 3 ratus lebey...
after discount : nak dekat 200 cmgitu...
ermmm....... cm aku cakap tadilah.. arge ayam sekor 16 higgit pun dok kire2.. 
siap cakap ngan org kedai tu potongg kecik2 yer...heee..heee.. 
nie nak beli handzz beg??.. hurrmmm...nantilahh.. kalu ada rejeki lebih...rezeki terpijak ker.. insyallah...

cantik x beg nie..???

sementara dok menuggu dorang nie aku dok prehati lagi.. yang mak apak sibuk bersopiingg.. yang anak 
TIDOR DALAM TROLLEY.. WOKEYY.!! BOOOLLEEHH??!!!
siap dalam trolley tu ada brg2 mak ngan apak dorang beli lagi... hiikkk..hikkk.. siap pinjam bantal jusco yang org nak wat sale lagi bagi alas ank tu nk tido pastu letak balik... hiikkkss..hiikksss...heee..heee...... siannnn lak aku nengokkk...!!

Jam dah pukul 11 lebey baru wolzz kuar dari Jusco tu... tu pun adik aku ada hati lagi nak ajak pi minum2..
ko hengattt kul 11 pagi ker nokkk!! 11 malam tau...!!!

isshhkk mati aku....... dupp..daappp..duupp..dapp.. jantung ku..
sampai jer umah, Mr. LD tengah menunggu dengan tenangnyer, Adam dah tido & si kenit Aceh 
terus dtg dekat aku nyanyi.....

Ibu...Ibu.. engkaulah ratu hatiku...
Bila.. ku berduka.. engkau hiburkan selalu....
ibu..ibu...engkaulah ratu hati ku........

siap peluk & cakap ayyyaaannggg mie..!!!
version dialah yer...

Motif: ????? 

tidak diketahui sehingga kini.....

Wwaaaaakakaaaaaa.....

Thursday, May 19, 2011

Resepi : Mee Goreng Tak Braper Nak Basah...

Salammmm... tolonggglahhh layan aku yang sedang Bosanova to da maxxxxx nieee.... hhhuuhuuu...

Aku tak tau nk hapdate per lagi dalam blog aku nie...
Soooo, layan jerlah yer resepi tak sudah2 dari Chef Luvelymummy nie...

Ari nie memang aku dah kering idea nak masak per... ermmm.... sian lak bebudak nie..
sib baiklahh anak2 aku bukan pemakan sangat orangnyer..
mudahhh sikit keje den.!! aahhaaa...
kejam betulll bunyinya yer??...!! hiikkksss..

Dah petang nie datang lak idea last miniute aku nak masak Mee Goreng yang tak braper nak basah nie....
tu pun aku kene tanye dorang takut2 dah buat tak makan... Ermm...
Dan mereka sepakat nk makan mee goreng...!!!



Bahan-bahan
Mee goreng barang sepeket 2... basuh dulu tau!! then toskan...
Cili Mesin/ Blender - ikut nak pedas maner..
Bawang blend
Fish ball - ikut kepuasan nafsu
Udang basah - ikut keperluan nafsu jugak
So, kalau uolss nak tambah aper2 perencah ikut suke... aku bajet burst..!! 
So, udang ngan fishball ajer yang ada dlm peti sejok tu.. heeeee..heee
Sayur sawi
Sos Tiram
Kicap manis
Kicap Masin
Telor sebijik dua..
Garam - tak diperlukan..

Cara-cara
Tumis cili Mesin & bawang blend sampai garing.
Dah garing masukkan sos tiram, kicap manis & kicap masin - sukatan ikut gerak hati uolzz..
kemudian kacau pastu masukkan udang & fishball....
letakkan sedikit air bagi dia berkuah sedikit..
pastu masukkan mee, sayur & telor..
kemudian kacau rata...
kacau jangan sampai leguh tangan yer...maknenyer jgn lelama nanti mee tu kembang...

Thats All...!

oopppss lupe lak, makan malam kami arinie disponser oleh Umiey iaitu......

Sup Tulang Umiey!!
-
-
-
-
-
-

Selamat Menery...!!!!!

Resepi Lala Gumibra....

Salam....

Arini Chef Luvelymummy nk share resepi LALA GUMBIRA atas permintaan ramai.....
kembang sikit idungggg.. waaaakakaaaa....


gambar kasi besar sekit.. kasi kechuk ayeq liur ulzz.... kejam bukan...??


Bahan-bahan

Lala - basuh & toskan.. Lala tu suka hati uolzz nak banyak mane
Halia - sebesar ibu jari tangan yer bukan ibu jari kaki... hheee..heee.. kasi hiris halus halus
Bawang Putih - 3 biji - kasi hiris halus
Tomato 1 biji sudah...potong ikut suke uolzz nak wat shape aper.. hiikkk
Serai 2 batang - kasi titik or ketuk ngan hammer...
Cili mesin/ blender - ikut suke uolzz nk rase pedas cmner, kalau Chef Luvelymummy,
memang suke rase pedaszzz.
Cili nie lagi satu function dia nk kasi kuah uolzz pekat sikit...
tomato sos - nak kasi ada rasa msam sikit - yang nie uolzz curah ikut gerak hati.. hik..hikkk.. tapi pastikan time tu hati uolzz tengah gumbira semasa meletakkanyer...  kalau tengah marahhhhh.. paham2 sudahh.. hiikkk..hikkk.. tapi jangan banyak sangat nanti masam sangat...
Cili sos pun same....
Garam & Gula

Cara-cara Masak

Mule-mule uolzz  tumis bawag putih ngan halia, kasi naik bau sikit, pastu uolzz masukkan cili mesin,
kasi tumis garing, uolzz kene paham garing ngan hangit lain tau.... heeeee..heeee...
bile cili uolzz dah garing, uolzz masukkan cili sos, tomato sos, serai, ...
jangan tambah air coz air lala tu akan kuar...
pas uolzz dah nengok, bahan2 tadi dah sebati, masukkan
tomato, garam & gula sikit then terus masukkan lala...
Agak2 lala uolzz dah tersenyum riang dalam kuali tu.. raselah dulu.. aper yang kurang..
lala tu mesti ada rase masam, manis, pedas...

Pesanan ikhlas dari  Chef Luvelymummy
semasa memasak lala gumbira ini, emosi kite kene berada dalam keadaan Gumbira
& sambil memasak kite kene menyanyi Laaaalaaaa..
kalau boleh ajak suami & anak2 skali dok blakang jadi backup singer... hhhiiikkkkk..


errrrmmmmm..... thats all...!!!

 kasi tonjok 1 kali lagi....

SELAMAT MENERY....!!!


Tuesday, May 10, 2011

Qaseh is Turning 2..!!!

Salam....  setelah sekian lame menyimpan en3 nie.. baru arini aku nk update citer & pic beday qaseh... heeee.hheee.. sowy yer kengkawan....

Alhamdulillah majlis yg dirancang berjalan dengan lancar... pejam celik pejam celik aceh da 2 tahun.. maknyer plak dah masuk angka 3 series..... maaaakkk aiii...!!! seramm nokkk.. makin naiklah perbelanjaan bulanan aku lepas nieee..heeee..hhee nk beli cream anti ageing lar..anti kedut lar..segala yg antilah.... 
waaakaka.... mampooosss!!!!!!! 

so, uolzzz layann  jerlah pic2 beday aceh nie yer.... 
mak nk layan perasaan mak jap... sob..sob..sobbbb.....


design by luvelymummy..

 Birthday gurl...




tetamu yang hadir..

 makanan disediakan oleh 
Pakcik Adam Catering 016-2708986

 minnie mouse cake oleh 
mysunshine-cupcakes 0122385040

seronok sangat time nie.. game time.!!!

Clown from Bubu clown 0123514981



 Design & printing for goodies from luvelymummy

my mom....

potong cake time...!!




finallyyyyyyyy......

Alhamdulillah selesai sudah majlis hari lahir Qaseh...
Terima kasih kerana sudi hadir bagi memeriahkan Birthday Party Qaseh Myea Delisha...
thanksss a lot...!!!!