Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Wednesday, March 28, 2012

Rombongan Adam ke KIDZANIA

Salam... uolzz.. 
lambat bebenor aku nak menghapdate story Adam pegi ke KIDZANIA, dah basi dah pun...

ngeehhh..ngeeehhh....

Malas bebenor aku nak bercerita kali nie coz x banyak info  yang dapat aku korek dari si Adam...

ermmm.... so, kita layannnnnnnn jerlah pic sebelum dia berangkat ke KIDZANIA

heeee......

 Adam kenalkan aku ngan kawan dia, ermmm.. tapi aku lupelah plak nama budak nie siapa..
teruk bebenor daya ingatan mak ko nie adam oooiii.. ngeehhh...ngeehhhhh
Alhamdulillah sejuk perut mak ko nengok kawan ko nie adam... heeeee... bakal imam muda, insyallah.

 chochomellll aku nengok budak2 nie...

 Adam ke seperate ngan budak class dia... sian..

 Setiap pelajar akan diikat lengannya ngan reban. Setiap kumpulan berlain warana..
Adam di handle oleh teacher Siti & teacher Syikin

 Listen.... children... kata teacher Siti


  Time nie, kene bratur nak naik bas... 
kekalkan yer anak2 sampai ke besar, bila naik bas kene bratur..

 Adam, sronok sangat dapat naik bas ngan kenkawan dia..

 Dari dalam bas aku nengok mulut dia terkumat kamit...menyampaikan pesanan tuk aku
"MOMMY AMBIK ADAM AWAL YER..."
heeee...heeeeeee....



 
Macam tak ramaikan, tapi sebenarnye ramai, dorang turun dari school secara berperingkat...
Sebanyak 2 buah bas sekolah & 1 van yang disediakan untuk pegi ke sana...

After pegi mengantar anakanda Adam, Mommy & LD aper lagi chhoooooowwwwwwwwlahhh berdating seketika sementara anak xde.. oohhh...ppppsss lupe lak.. aceh aku antau balik dok ngan bibikx... ngeeehhhh..ngeeeehhhhhh....heeee...



  Menikmati Mee Rebus, Popiah & Nasi Ayam. Nama kedai tu Popiah S.S. Ali kat area Plaza Alam Central, Shah Alam. Makanan kat sini memang sedaaaaaaaaaaaaaaaapppppp...!!!

 Balik Adam naik van, patut ar aku cari kat bas xde... 
Teacher dia cakap, ada children nak rase naik bas, that's why mereka tukar siapa yang dtg naik bas balik naik van.. heeeee....

X kesahlah, janji anak aku selamat sampai & dia happy pegi sane...

Aku tanye gak xperience dia pegi sana. 
Adam: Seronok giler mommy pegi Kidzania, Adam jadi doctor, naik ambulance ngan kawan.
Aku: lagi...
Adam: tu jerlahh... (malas nak citer)

Adam, memang macam tu, dia memang budak yang tak suka ditanya2, macam2 soklan.. 
Tapi nanti dia yang akan cerita sendiri, lepas satu, satu keluar dari mulut dia...  heeeeee...
(untill now aku x dapat nak bayangkan lagi keadaan dia kat sane coz dia langsung x bercerita apa2 ngan aku....... sabarrrrr jerllahhh..)

Balik ambik adam singgah kat kebun ummie...
 Sonok nengok kebun ummie, macam2 ada.. 
pokok rambutan, mangga, serai, ubi, jagung, belimbing buluh, cili, betik, kunyit, daun sireh, 
ermmm... aper lagi nyekk....???

 Siapa dia sebalik pokok limau kasturi itu??
Macam tajuk lagu lah plak... heeeee....

nielah hasil petikkan dari kebun ummie, limau kasturi gebu aje, yang lain belom lagi berbuah, kang klu dah berbuah aku ambik gambo yer...

 
^_______________^


tetiba aku teringat pasal aceh, perbualan kami malam tadi:

Aku: Adik dah besar nak jadi apa
Aceh: Doctor Sophia
Aku: selain dari doctor Sophia, nak jadi apa?
Aceh: nak jadi polis
Aku: napa nak jadi polis
Aceh: NAK TEMBAK ADAM...
Aku: Ahhhh???!!!


^_______________^



- Sekian, tima aceh -


Sunday, March 25, 2012

Pinkfairy Boutique

 Alhamdulillah.... 
Akhirnye, telaksana jugak impian aku untuk ada belog butik sendiri.... Alhamdulillah..

Oleh itu, Dengan segala hormatnya, aku ingin menjemput uolzz ke belog butik aku iaitu


so, kepada uolzz yang tengah xde buat apa2 tu, 
yang dah bosan dok mengatam dua puluh ratus kali belog2 yang sudah sedia ada tu..
....marilaaaa...mariiilaaaa..marillaaaahhhhh.....
menambah koleksi belog.. heeee...heee

Selamat Menjamu Mata Uolzz....!!!
Nengok dulu mana yang berkenan...
Pastu kasi roger....

Okey...

Thank You Very Much...
 

 

Thursday, March 22, 2012

Sejukkk Peruttt Aku....

Sejuk perut aku bila Adam & Aceh dah start belajar sembahyang.. 
Walaupun bacaannyer perlu diperbetulkan tapi pada aku ini satu permulaan yang baik...

Alhamdulillah..


 si kenit ambik job susun sejadah... heee...


dok menunggu yang laen....







 si kenit tengah baca doa....

-



-




-




-




-




-


-

Walaupun hanya sekadar doa






Itupun sudah memadai...
Alhamdulillah....



Ya Allah Ya Tuhanku..
KAU jadikanlah anak2 ku anak yang soleh & solehah
Yang taat pada perintahMU & meninggalkan segala laranganMU
Taat pada kedua ibu bapanya & menghormati orang tua...
Amin.... 
 
 
 Mommy sayang Daddy, Abang & Aceh..
 

^___________________^


Monday, March 19, 2012

Ke Mane kita...??

Oooohoooiiiiiiii....oiiiiii.... mood menghapdate belog sudah mari.......moh ler kite menghapdate belog sesama sama..... 

Aper bikin last week, uolzz?? Aku semestinya menghabiskan cuti hari2 minggu dengan insan tersayang.... AAAaaaaUUuuuWWWWW...... Kelllasssss ko...!!!


Destinasi pilihan : Kenanga Wholesale City

 
 Nampak tak mak ko xcited nak xplore setiap pelusuk kedai kat dalam Kenanga nie... heeeee...

Pada aku, tempat nie memang selesa sangat & tersusun. Yang paling penting, toilet ada air.. heee
For me, tempat nie memang sesuai untuk orang yang meniaga, kalau cm kite nie yang nak beli barang selai dua... ermmm.. pada aku agak mahal jugaklah... & same jer arge kat luar...

pencarian bermula.....

Pastu aku singgah kat kedai nie.. KIDZ WONDERLAND.
Baju2 kat kedai nie meme cantik2 bangat BUT bujet jer xde nak rembat brg dua tiga helai baju untuk adik.. All item are from KOREA. Price dia pada aku reasonable.

Sila abaikana ponpuan gemuk itu...
Stailooo gilerr suar dia....

After aku menawaf kedai nie beberapa kali, aku terrrrrrrrr.......
please read my lipss teeeerrrrrrrrr...rembat 1 baju untuk adik..

 giler payah nak suh budak kenit nie posing.. isshhhhkkk..

Cantikkan baju nie... ?? sebab tulah aku teeerrrrrrrr....rembattt...!! ahhaaaa...
Veryyy the gedixxx tau..!!

Abang dok sibuk melayan ipad dia... urrmm.... 
Bosannnlah tu..??!! heeeee.....
  Shoooowww Timeee....



 Time nie, anaklah yang paling sonok coz dapat jumpe ngan Upin Ipin.. 
Betul...Betull..Betullll...

After abis show tu.. Si adam dah terjerit2 nak mintak makan...

Makan Time

 Wollz lepak kat Kopi 'O'

Our Food:

 Spring Roll

 Nasi Lemak Ayam Rendang

 Blackpepper Chicken Chop

 Aku memang tertarik ngan deco kat kedai nie... semuanye antik2...

 korang penah nengok benda tu x? tempat letak nasik zaman mak2 kite dulu2.. 
setiap rumah semuanye same jer color & design...


 Yang nie pun antik gak..... 
muuuaaahhhhh..muaaahhhhhhh.....
My luvelyhubby & luvelykidz...



 -Sekian Time Aceh-

Friday, March 16, 2012

Isu nie buat gua panaaazzzz nie der..!!

berbalik pasal isu  
AMAH INDONESIA GAJI BESAR, DILAYAN MACAM TUAN, kuar kat paper KOSMO arini...... 


 nie buat gua panas nie der..!!! giler aper nak lagak cm MEM BESAU..??!! ermm.. isu nie memang aku rasa memang tak masuk dek akal fikiran ku..  Pastu gaji RM700 sebulan pastu 1 keje jer dorang dibenarkan buat cth kalau majikan ambik dia sebagai tukang masak so, maid td bole buat keje lain.. ermmmm.... banyaaaakkk chantekkk muke ko..!! berammmbussss ko dari sini..!!


Aku memanglah tak paham macam mane dorang boleh decide nak keputusan camgini..!!

WooooohaaaAAaaiiiilahhhhh 
Pak Pak Menteri, Mak Mak Menteri kat Malaysia nie...
Anda sememangnyer yang udah kaya raye.. kirenye xdehallahhh nak kuar RM700 sebulan tu untuk maid anda & aku percaya Pak2/Mak2 menteri mesti ada lebih dari seorang maid dalam 1 rumah... 
Tukang masaknye lain, Tukang tengok anak lain, kalu ada 4 orang anak empat 2 ada maid,  tukang pegi pasar lain, tukang cuci jamban lain, tukang kebun, tukang bawak kete gi opis.. segala tukanglah...

Tapii  terpikirkah olehmu wahai PAK PAK MENTERI, MAK MAK MENTERI OOOOOIII
keadaan sesetengah rakyat Malaysia nie bukanlah golongan yang bertuah seperti anda2 semua & masih lagi ada yang berpendapatan below par kalau ikut perngiraan Kerajaan Malaysia Gaji di bawah tahap kemiskinan... tak percaya..??? tak percaya..?? akulah salah seorangnye...

WooooohaaaAAaaiiiilahhhhh 
Pak Pak Menteri, Mak Mak Menteri 

mesti orang tanye dh tau tak mampu asal gedik2 nak pakai maid..? pada aku zaman skunk nie MAID dah jadi 1 keperluan bukan kehendak.. Bayangkanlah kalau ko ada lebih dari  sorg anak nak antar taska.. cer tolong calculate tuk aku braperkah totalnye..?? MAHAL bukan..?? cerlah pak2 menteri mak2 menteri pikir sikit.. keadaan rakyat Malaysia skunk nie....

Pada aku RM700 setakat dok buat 1 keje jer.. pastu dok mengangkang..memang tidaklah berbaloi2 untuk kita menggajikan mereka ini.. dahlah tempat tido kita bagi,  makan pun kita bagi,  api & air yang dia pakai pun kita yang bayar, blom lagi dia nak beli cm bedak, pampers, syampu segala keperluan dirilah & blom masuk sakit pening nak gi klinik SEMUA ITU DITANGGUNG OLEH MAJIKAN ok.. MAJIKAN...

WooooohaaaAAaaiiiilahhhhh 
Pak Pak Menteri, Mak Mak Menteri 

tahukan anda charge yang dikenakan kepada majikan untuk mengambil MAID adalah 
MAHAL NAK MAMPOS..!! puuuiii..!!!  itu pun blom tentu terjamin MAID tu bole buat kerja....

REFUND?? rentikan jerlah.. berkurunnnn menunggu... pastu lesappp..!!

taktaulah pulakkan kalau Pak2 Menteri/ Mak2 Menteri dapat ambik maid FREEEEEEEEEE kan..??

puuuiiiiii..!!!


WooooohaaaAAaaiiiilahhhhh 
Pak Pak Menteri, Mak Mak Menteri 

cerlah pikir sejenak..... 

majikan di Malaysia nie bukanlah sekejam mana nak di comparekan kat negara2 luar tu....

Aku akui memang ada segelintir Majikan yang berhati **vavi** yang mendera Maid, yang tak bagi makan, yang mengurung dsbgnye TAPI bilangan majikan seperti ini boleh dikira ngan jari sahaja & sudah pun di beri hukamn yang setimpalnya...

Cer kalu kite kire pulak.. braper ramai majikan mati ditangan maid..??

Braper ramai anak2 majikan didera & ditinggalkan oleh maid sementara majikan pergi bekeerja untuk bayar gaji mereka..??

Cer kire.......... tak terkirekan...??


Tapi.... pada aku gaji maid RM700 tu memang melampau...




RM700.....




RM7000..... yer....



RM700.....






RM7000..... yerrrrrrrrrrr







urrrmmm... 







urrrmmmm...............







Boleh..................!!!!! 






TAPIIII..!!!!




Sewa bilik Maid, Majikan charge RM200...

Api Air Aku charge RM50

Keperluan asas beli sendiri

Makan RM10 sehari

Klinik duit sendiri... 

Semuanye aku charge


Bolehh....????!!!



Bolehh....????!!!




Bolehh....????!!!



PPUUUUIIII... 



PPUUUUIIII...  



PPUUUUIIII...  




HAKKKKKTTUUUIIIIIIII...!!!! 



 ~ Sekian Terima Kasih... ~


Mimpi Si FILLA..

Seblom aku nak citer panjang lebar pasal isu panas dalam paper KOSMO arini 
"AMAH INDONESIA GAJI BESAR, DILAYAN MACAM TUAN"

Bikinnnn Pannnaaazzzz.. jer...!!
 
baik aku citer kat uolzz pasal mimipi aku malam tadi...

Memang kelakar, aku pun tak tau cmner pulak si FILLA (blog KASIH ALEEYA) nie boleh masuk kat mimpi aku package pulak tu ngan laki dia pulak tu si PAK RADIE... heeeee.... memang gilerrr arrgh... 

Dalam mimpi tu kirenye aku nie peminat setialah sangat **yer ker? kenkadang tu miss gaklah..** si FILLA nie, slalu baca belog dia, selalu ikut perkembangan dia.. macam2 ar... Pas2 dalam mimpi tu aku call dia as pefinit., korang tau tak??..sekali Pak Radie yang  angkat the phone... muaaahhhhhhhh..ahhaaa..

Pak Radie : Ya, mau bicara sama siapa..?? 
Aku : Ngan Buk Filla, dia ada?
Pak Radie : Buk Filla...ermmm.. (mcm payah nak menjawab..)
 
entah mcm mane aku bole nampak reaksi Pak Radie masa dlm tipon tu, muuaaahhh..haaa.. macam takut2 ngan si Filla tu, chengih gak ar si filla tu dalam mimpi aku. Tapi bila si Pak Radie tu nak cakap dia xder terus si Filla tu rampas tipon frm Pak Radie ngan memberi jelingan tajam ala2 mata dia yang redup2  tu kat Pak Radie.. heeeee.... sebenarnye aku pun confius SIAPAKAH PAK RADIE dalam mimpi aku tu? heeeee... Bila aku dapat cakap ngan si Filla tu trus aku jadi sronok sangat & my mood very..veryyy..verrryyy the...lahh...masa tu. Macam dapat bercakap ngan artis glamer uolzz...!! memang giler....heeeee....Tapi masa cakap ngan aku tu xde pulak dia mcm chengih... heee... nak mamposs agaknye pefinattt niee...... nak chegihh.....????!!! heeee... memang lawakkk lah....!!

KALAULAHH si Filla tu bace entry aku nie  PASTI dia kembang2kan lubang idung diakan?? pastu control ayu bak artis glamer... cissstttt...!!! gilerr arrr... Cam artis sioottt..!! ada pefinat..!! pergghhhh..!
 


AhaaaAAaaaaahaaaa...


KO ARTIS KE FILLANIE...??


~ Sekian time aceh ~

Wednesday, March 14, 2012

Telekung Untuk Aceh

Melentur buluh biarlah dari rebungnyer... tak gitu uolzz....??!
tapi kalau dah jadi buluh susah nak dilentur elok ler di buat lemang, lagi bagus... 
heeeee.. apa yang ko merepek nieeee haaaa...??? lempang skali...

heeee... akcheli aku nak ucap  
TERIMA KASIH, THANK YOU, TOCHE
  kepada ana punye beras, aka KAK JUANA aka KAK GEBU 
kerana sudi menerima kiriman bajet burst dari aku untuk beli telekung kat Bukit Tinggi, Indon.   
Bukit tinggi memang terkenal ngan hasil sulaman tangan yang cantik2..  

Aku memang dah lame niat nak belikan aceh telekung tapi design kat sini aku tak brape nak berkenan dihati.. Bile aku dengar KG nak ke Bukit Tinggi terus aku kirim kat dia.. Aceh sepasang aku sepasang..


nie gambar telekung yang KG sent kat aku mase KG kat sane....Time nie aku yang paling xcited as usuall i am.. memang terbaaaeeekkkk dr ladang....!! 
Mana nak dapat design cmgini siap ada bag munge2 lagi..heeee... kain dia pun sejuk... ermmm....

THANK YOU MAMA..!!


Alhamdulillah skunk nie bile time sembahyang jer dia dh pandai cari telekung dia...

Nielah rupe after aceh memakainyer...
cam nak lempang jer muke tu.. cer senyum sikit adik bile ambik gambar....

memang ar besar sikit tang mukenye.. tapi aku pinkan jer.. 
kalu tak tu muke dia duk dalam telekung... heeeee.....

Alhamdulillah.. 
Semoga adik & abang jadi anak yang soleh & solehah 



Aminnn...






Aku nyer telekung..??






heeeee.....heeeee....... 






biarlahhh rahsia.....





THANK YOU KAK GEBU.....!!!!

Kenduri Doa Selamat

Alhamdulillah pada 3hb Mac 2012 akhirnya terlaksana jugak niat kami untuk buat kenduri doa selamat selepas Adam & Aceh keluar dari hospital aritu.. Alhamdulillah, memang rezeki anak2 aku ramai jugak jemaah dari masjid datang untuk membacakan doa.. Alhamdulillah...


Ketibaan jemaah  masjid



Antara jemaah2 & tetamu yang hadir

 Menu hidangan : 
pajeri nenas + terung & asam pedas ikan pari
 daging masak ungkep & ayam masak kicap


 sambal tumis ikan bilis, ulam kampung, ikan masin bulu ayam
Dessert: bubur jagung, kuih cucur badak, bahulu kemboja (sowi pic xde)

ahhhaaaa... lap sikit air liuq tu uolzz...

heeeee...

Antara orang kuat dapur....

tengah aku dok belek gambar2 kenduri yang ada dlm camera..
 aku jumpe gambar merpati  2 sejoli nie.. ehhhee.. merpati ker..??  takpe bagi chan..  eeehh cehhh..
nielah kakak & abang ipar aku.. Kak Juana (aka KG) & Yeop

 haiiyaaakkk.... tetiba si Kila inteprem....
Kilaaaa.. ingattt.. mak dah nampak ko tu mcm ahkak.. ermmmm... tanda BAHAYA tu.. heeeeee...

Walaupun dia nampak besar dalam gambar nie
TAPPIIIIII sebenarnye dia taklah sebesar mana pun..  (#tangandibahumatadiatas#) 


nielahhhh budak2 zaman skunk... kalau ambik gambar mesti mulut cmgitu...
KENAPAKAHH..??
ekcheli Yeop.. u look kiut like this... that's why KG love u very muchhh... ahhhaaa...
 Muke Legend Hati Kiut..

 Peace Yo..!! Nielah Qisha  budak tenit seketul.. heeeee..
Asyik nangis bile orang nak ambik dia.. Tapi bile orang tak ambik terpandang2..
"..Jangan pandang2..."

 alaaahaaaiii..omak mertuo den dah kepenatan... 
TQ mak I luve U... Jangan serik yer tolong menantu kesayangan mak nie... 
AAAuuuuUUwwwwww... 
makan hati KG dengar... ahhhaaaaa..

To my mother in law.. 
HAPPY BIRTHDAY TO YOU... 
SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR & DIBERIKAN KESIHATAN YANG BAIK & 
DI LIMPAHI KASIH SAYANG DARI ANAK2, MENANTU2 & CUCU2 SEMUA..
AMIN....

Best cousin ever..!! 
Adam memang sonok  kalau Rayyan ada.. tak ingat nak makan langsung



Happy Sangat bile nengok anak2 Happy... 

Kalau bole tak nak aku kenang balik keadaan anak2 masa  terlantar kat hospital...

Ada Hikmat Di Setiap Kejadian...
 Hanya yang DIATAS MAHA MENGETAHUI & SEBAIK2 PERANCANG....

Alhamdulillah.. Berkat doa keluarga serta sahabat handai anak2 aku semakin sihat..

Thank You YA ALLAH.... Thank You Semua..