Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Friday, April 27, 2012

Anak Derhaka..!!

#Miss Nadrah ~ memang terbaeeekkk dari ladangggglahhhh.. hheeeee..WAJIB dapatkan buku ituew...


Tersentuh hati aku pagi nie, bile dengar radio sinar fm. Luahan hati seorang ibu yang merindui anak lelakinya yang tidak pulang @ menjenguk  selama 1 tahun.. Apa nak jadilah dunia skunk nie...

Menurut ibunya, anak lelaki itu pernah menuntut di UIA & sekarang bekerja di Putrajaya & berpangkat besar.. semua orang kenal. Ibunya kini sedang sakit jantung & akan menjalani bypast di IJN.. ermmmm...
 
Sayu betul hati aku, bila dengar rayuan si ibu, menangis teresak2, supaya anaknya pulang sebelum si ibu menutup mata... Si ibu amat merindui anak

"Nak.. baliklah.. ibu sakit nie..ibu ada sakit jantung, nak masuk IJN, baliklah.. sebelum ibu mati.."

sampai begitu sekali rayuan si ibu....

Bila Kak Engku tanye siapa nama anak..?

"taknaklah.. nanti dia malu.. semua orang kenal dia  kat Putrajaya.."

sampai macam tu skali si ibu nak jaga maruah si anak yer.. ermmmmm...
 
menurut si ibu, punca anaknya tak pulang kerana berkecil hati sebab ibunya tak buat majlis perkahwinan dia kat hotel tapi buat untuk si adik dianya sahaja...

alllooooooooooo anak derhaka....!!!! tak masukkk dek akallll betullllll..!!!. aper ker bodoh sangat si anak derhaka itu!! bak kata aku "Sekolah bertingkat2 tapi Bodoh pun bertingkat2 jugak... ermm....
 
Setitik air mata ibu jatuh ke bumi hukumnya............ NERAKA..!!!  tau tak..?? ni pulak ko tak balik2 menjenguk apatah lagi bertanya kabar.. apa hukumnya itu wahai gradute dr UIA..???!! Tak cukup ker mak bapak ko sekolahkan ko tinggi2, bagi ko makan pakai sampai ko besar, belom masuk time ko sakit, sampai mak bapak ko tak tido malam susah hati. Jangan nak cakap ko tak penah sakitlah weii.....!!!. ermmmm.. bole ko balas tu semua..???? kalu mak ko nak kira, air susunya, cmner ko nak balass.?? dengan duitt ko pun tak terbalasssslahh weeii anak derhaka...!!!!!
 
Ko kene ingat.. What You Give, You Get Back!! tak mustahil suatu hari nanti anak ko pun buat cmgitu jugak.. baru ko tau langit tu tinggi rendah...!!!
 
 maafkan aku, tetiba aku teremosi....
 
Aku pun ibu jugak... aku tau macam mane perasaan seorang ibu, bile anak yang dikendong selama 9 bulan, di beri makan pakai & kasih sayang yang cukup, buat cmgitu.. memang sedeyyy...
 
 
Teringat kata2 mak aku..
 Kalau anak berkecik hati.. tak jadi dosa pada si ibu/bapa TAPI bile ibu/bapa berkecik hati dengan anak..... ermmmmm... jatuh derhaka anak itu... wa' allahualam...

 
Buat si ibu, banyakkan doa, semoga Allah membuka pintu hatinya untuk kembali & maafkanlah anak itu.. Buat si anak INSAFFFlah weeiiii!!!!
 
Apa yang berlaku ini aku ambik sebagai pengajaran & peringatan untuk diri sendiri... 
 
Semoga aku menjadi anak yang lebih baik dari sebelum2 ini.. aminnn...
 
 


 ~ Orang sayang Both Of Mak ketat ketat...~
 
 
 
 


 
 


 
 
 
 

 
 

Wednesday, April 25, 2012

1 hari 1 resepi

Fuuuuuhhhhhhhh...

Baru skunk ahkak ko bole bernafas.. Dari tadi smpai skunk x renghti2 ada jer benda nak kene buat.. Ermmm..

Nak kene melayan org yg tengah ngidam lagi..siann adik aku, smpai admitted.. Mak buyong nie, sbnrnye dah request dr last week lagi, nak makan bread butter puding, air tangan ahkak kesayangan dia nie.. Tapi nak wat cmner ahkak dia sebok dr last week..Heee..so, today aku ada mase sikit, penuhkanlah jugak hajat dia tu.. Kang meleleh pulak, air liur anak dia nanti.. ~settle~

Pastu, mak aku pulak ngajak beli barang dapur, kat econsave. Sian pulak aku nengok, xde sape nak bawak dia.. So, aku jd driver dia utk arini.. Heeee.. ~settle~

Balik, nak masak utk makan malam pulak.. Skunk, keje utk memikir hidangan makan malam aku jd mudah.. Sejak aku beli buku 1 hari 1 resepi.. Mmg memudahkan aku.. Uhhhuuuuu.. Pada aku, kalu saper2 yg baru2 kawin, baru2 nak belajar masak or dh lama kawin tapi smpai skunk tak tau nak masak aper dlm erti kata lain 'JEMU' aku memang mengesyorkan korang beli buku ni..
'COMPLETE'!!

Aku dah try 2, 3 resepi dlm buku nie.. Memang mudah sangat & senang paham..

Skunk nie, aku suruh LD pilih dalam buku jer, nak makan aper, then 'SIIIIIAAAAPPP'. Ko takyah nak susah2 nak pikir bahan2 aper, aper yg nak dicampak dulu dlm kuali, coz semuanye dh ada dlm tu & siap sajes gandingan makanan lagi.. Ermmm.. Menarikkkkkkkan??!.. Wajib milik wokkk!! Arge buku nie RM39.9 tak silap akulah..

So, untuk menu malam nie aku masak 'Sotong Sumbat Masam Manis'

Jadiiii siiiootttt!! Sonoookk aku..


Heeeee..


Ermmmm.. Selamat mencuba woookkkk...!!!


Sent from my BlackBerry® smartphone

Monday, April 23, 2012

Maaf Aku Sedang Berdiet!!



WWaaaaahhhhh!!! tetiba plakkk kan nak berdiett..!!!



#pppppphhhhhhhuuuuiiiiiiii#




1st day for luncheon - Subway: Italian BMT with Honey Oat



meme sesuai untuk orang yang tengah berdiet cm aku.. 
ngehhh..ngeeehhh









#dalampaledahingatikanmasin+nasik#






UUUuuuuwwwaaaaaaaaa.......






~sekian terima kasih~ 



 

Chatime wif family

SEDAP SANGAT KER???

Biasa aku minum Cool Blog. Tapi malam tadi saje nak menerai minum kat Chatime.. uhuuuuu.. Almaklumlah cuaca agak panas malan tadi...
  Moh anak2 ku, kite pegi menery minum kat Chatime...!!
 Nak gak tau cmner ker rasenye.... orang kate sedap...

uuuhuuuuuuuuu....

Area Kota Damansara, ada satu Chatime. 
Sib baik! dekat ngan umah.. heee.. 
kalu takkkk, jangan haraplah my honeybunny nak melayannn..!!

TQ honey!!

Sampai jer, dah ramai orang beratur.. Dalam pale aku ni "COMPEM" sedapkan??  
kalu tak, takkan time2 cmgini pun ada orang sanggup beratur panjang nak dapatkan minuman ini.. Kebanyakkan dorang yang order, take away jer, but wolzz jer, saje nak felling2 dok melepak kat situ... heeee...


 Antaranya.... so korang pilih ar yang mane berkenan..

Untuk orang yang baru nak feeling2 try minum cam aku nie, aku sajes kt uolzz tanye dulu kat kaunter, 
yang mane customer banyak order?? cam aku, aku takut gak nak terai sebarang2, nanti tak sedap, 
mati aku kene kutuk ngan LD, 7 keturunan tak abis kene kutuk..... 



Sowy uolzz aku lupe plak name air nie...  heee... I'm sorry!!
tapi rase dia SANGAT SEDAP...
something 'American Coffee' cmgitulah....



Yang nie 'Longan & Red Date Juice'. Yang nie pun, rase dia sedap jugakk..

sooo... next time haruslah terai untuk kali yang kedua & seterusnya..


Pada aku, harge & rase dia seiring...


 ahhaaaakss...



Sedappp tak anak2...???



TERBAAAEKKK MOMMY...!!!!





okey...Let's go home...!!!

Turn Aku Pulakk...!!

#MissQee ~ okey ar tu...hheeee.. compare my honeybunny lagilahh.. ahhaaaa...
Ada gaklah baju, yang penting baju ahkak malam tu, lagi meletopz kebabommm.. ahhaaakkss #ahkakadafunction# *wink*






Kali nie turn aku pulak untuk ditransfromkan...



ahhhaaaa... heeeee....



geli bebenor bunyiknye..!!!!




#panggggggggggggggggskalidua#




dah sedia uolzz, .....??




peralatan sebelom menengok sesi transformasi udah ada ker??


1. plastik / besen tadah muntah dah ada???!!




2. tuala kesat air liuq pun dah ada ker..???




3. ubat mata ker..???





heeeee.....








stand by....










ahaaa....












readyyyyyy











&











go..!!!!



Make Up By: Kak Azie
Tudung by: me
Dress by: me

 nilah hasil wajah suci aku after di make over oleh kak azie.. heee...

Apabile wajah jarang terusik, bile sesekali diusik... 



pergghhhhh...!!!!! 



kurrrlassstttt!!!



 ahhaaaaa..... 




#statementnakkenemaki#





uuuweeekkkkkkkk!!!!!





 Thanks Kak Azie!!!!





pi sambung muntahhhhhhhh!!!!!!!



uuuweeekkkkkkkk!!!!! 



ahhaaaa....



sekian terima kasih.......
 

Sunday, April 22, 2012

Happy Beday Abah

#Azian ~ betul tu, drpd buang mase mengata org lain, baik kite cr xtivi yang berpaedah, MENGUMPAT TU DOSA, DOSA TU NERAKALAH JAWAPNYE.. ahhaaa..
#Ieda ~ ai pun tak reghti gak, try & error jer.. sib baik ada org volunteer nak tadah kepala.. heee...




After balik kerja semalam, terus kitaorang berdezuppp...zaaasss...
ke Cheras nak wat suprise party for my FIL


Happy Birthday Abah
Yang Ke 72 tahun

 Nampak steadykan??!! enchem lagi..!! waaahhh!!! 
mati aku, kalu MIL aku tau, aku puji sakan abah..!!
heeeee......


Terlalu banyak beno cadangan tempat2 makan,  semuanye yang best2..
Tapi time nie, poket jer yang tak braper nak bestest..uhuuuu..
 so, wolzz decide makan kat 'Ikan Bakar Bellamy' cheras area.

kome nie berjanji ker qila & kak juana? ahhaaaa.. stripe theme
Yang wat peace tu anak buah aku, Dina.. pelan jer dia pegi kat aku menanye..

Dina: aunty, aunty pakai contact lens ker pic profile kat FB?
Aku: heeee... 
ko tak penah nengok aunty ko secantik itukah?? (kata hati) heeeee... 

sesi pemilihan...  aku serah pada yang pakar

My MIL ~ sesi gossiping with gadis.. pergghh gadis ker??! ahhaa.. bertudung cekelat

Macam retis dah aku nengok yeop nie.. heee.. nak mintak sainnnnn bule??
yang si boy plak dah macam bodyguard retis itu.. ahhaaaaa!!
RETIS KER??


Makan Time!!


Hanya ini jer pic food wolzz malam tu.. sadiss aku..
 Tulah pasal, kalu camera nie ditangan bukan beloger.. cmgini rupelah..!! 
#hampeh#
tapi kalu camera di tangan beloger, pic ikan bilis pun nak di hambek..ahhhaaaa

#dushdushdushh#



Kak ipar gua! Hana Terjemahan...

pergghhh...!! kemain sedapp lagi nengok si Qila nie makan...

 Amazing race Yeop vs KG


  Cake Cutting Time!!


 Orang yang diraikan...

 Asal ada orang potong cake jer, mesti ada budak 2 orang nie..!! 
tak kesah ar sape punye beday... heeee..

bole wat iklan ubat gigi nie...
Jenama for Ibu - goli den (polident)
Jenama for Anak - ko ado lion (komodolion)

......aahaaaaaa...








Last skaliiiii.....










mane pulakkkk laki gua nie....???!!








tetiba menghilangg....











ermmm.....











 kat sini rupenye...
sedang menikmati makanan.... ahhhaaa..
#loveyouhoney#


ooopss lupe lak nak bagi rating/ pendapat kat kedai makan nie...

Pada aku, ia tidak menepati citarasa tekak aku.. Tapi tak taulah tekak korang??
Banyak benda yang dorang perlu improvekan lagi..

2/5

Saturday, April 21, 2012

Sesi Mentrasformmm....

Salam uolzz...!!

Lepas settle koje, mulalah mak melanguk tak tau nak buat aperkan. 
Dah ar FBkat opis aku tak bole gune time cmgini.... 
Yang bole gune time lunch pkl 1 - pkl 2 & after 6, baru boleh pakai..... hurrrmmmmmmmmmmmmm..... 
nak wat cmnerkan, dah  RULES COMPANY, so kene ler ikut.... 

#BAIKKK BOSSS...!!!


ermm.. dok toleh kiri kanan, opis cam lengang sikit, aper lagi aku mulelah aku, hotak tu berjalan jer..

KAK AZIIIIEEE... 
COME TO MUMMY..!! COME TO MUMMY...!!
heeee....


Aku nak mentransformerskan kak azie.. heee... 
dasatkan aku..??!! heeee..

#lempangskali#

Makeup aku memang tak reti, 
but aku nak tukaqkan imej dia dari segi pemakaian tudung.. 
heee..... mari kite nengokkk..... 

heeeeee.....heeeee.......


okey tak?? 
Kak Azie in TURBAN STYLE
Nampak cm ezekutip sesangattt.. hheee... 
Sape tau, kalu ko tukar image to this style, bos offer naik ezekutip??!! heeee...bole??

kenkadang nengok macam mak2 datin pun ader...
 
Kurrllaasssttt !!!


Style cmgin? okey ker?? 
Kak Azie in HANA TERJEMAH

Kalu, orang tak kenal fo sure tersangkut, ngan senyuman dia...
Kak azie, senyummmm sikit nampak gigi lagi manis..
Anak 3 tu wokkk!! Macam anak darakan .?? heee....

Kurrllaasssttt !!!


Second model aku ialah Ija

Ija in TURBAN STYLE
 Waaaalaaahhhhwweeeiiiii..... !! cunnn nakkkk!!
Aku suke sangat.. sesuai ngan ko..

 Ija in HANA TERJEMAH
okey tak cmgini..??? 

Pada aku muke ko elok untuk kedua2 style tudung nie...

Aper lagi ja, jangan lupe ambik pic ni kat aku, tukar pic profile kat FB, 
kompem ramai jejaka, yang menanye.. heee..

SUDAH BERPUNYE KER??

heeeee....

Kurrllaasssttt ko jaaaa !!!









Sekian terima kasih...!!


Friday, April 20, 2012

Sup Ayam & Bergedil for Luch!!

Memandangkan udah masuk waktu lunch skunk nie, 
haruslah aku menghapdate menu lunch utk arini... 

yeaaahhhhaaaa...!!

'Bergedil Selembik Roslan Ajis'

First time try time nie wokkk!! Menjadi... !!! 
tapi mengikut juri2 profesional, bergedil aku ni, lembik sikit.. harus di improve lagi....
malaupun rupamu tidaklah seindah mana, tapi rase mu cukup membuatkan orang menikmatimu untuk kali yang ke 3, 4 & seterusnya..


 keeeeleeaaappppppp sikit tuk aku.... Ngehhh..ngehhhhhh
 


Menu yang kedua iaitu 'Sup Ayam Gunung Daik Berjabang Tiga'....

 Ekeeleehhh.. buat sup ayam pun nak  masuk belog!! 
kechooowwhh dowhhh!!

Oh! Ko dah teror, dok jauh sikit, sit paling blakang, dekat ngan pintu kuar yer..
yang tak braper nak pandai cm aku, dok depan2 sikit, supaya ilmu senang meresap kat kepala.. 
...heeeee...

Resepi Sup Ayam Gunung Daik Berjabang Tiga:

Bahan-bahan:
Ayam - ikut suke banyak mane
Bawang Merah & Bawah Putih  - hiris
Serbuk sup 
Sup bunjut
Kentang
Carrot
Daun Bawang
Daun Sup
Lada hitam
Garam
Air

Cara2:
1. Tumis dulu bawang besar/putih & halia kasi naik bau.
2. Letak air - ikut banyak mane kuah nak
3. Letak sup bunjut
4. Rempah sup - kasi letak  air sikit & kacau then letak dalam kuah tadi
5. Letak Ayam & Carrot - Dah nak empuk, masuk kentang
6. Letak lada hitam barang sesudu, kasi hangat pedas sikit
7. Last, letak garam secukup rasa..
8. masa hidang letak daun bawang, daun sup & bawang goreng


# Sekian terima kasih #

Wednesday, April 18, 2012

Melepak Kat KLCC

Sementara nak menunggu LD siapkan koje kat opis dia, aku mintak dia dropkan aku & anak kat Taman KLCC.. Saje bawak anak2 pegi beriadah, mengisi masa lapang...

Ramai betul orang bawak anak2 kesini..best gak sesekali ke sini, 
asyik dok dalam sopping kompleks jer, tak gitueww..??

Adam & aceh tak lepaskan peluang tuk terjun dalam kolam ini, 
yang hanya mempunyai ke dalam takat buku lali dorang jer.. ngeeehhh.ngeeehhh...
tu pun jadilah.... 

Si kenit nie memang eksen tau kalu aku nak ambik gambar dia..!! 
menci tau!!

Sib baik ada orang nengok2 bebudak nie.  
my bibikx @ Nor  #TQ!#

 Sesi menyelemat..
Adam, memang pandai berlakon.. heee... eloklah ada yang tukang melayan...

Yang si kenit nie pun berlakon jugak, scene selamatkan adam..
kehhh..keeehhh...kehhhhhh....

Lepas puas mandi mada kat kolam KLCC, kitaorang gi melantak kat Food Court RASA, 
cam biasa, kalau aku gi sini  mesti aku makan sizzling mee dia, memang sedap..
but kali nie aku makan,  frustttt giler coz  rase dia sudah tukarr, tak sodap... #hampehhh#
Anak2 aku orderkan waffle aiskrim... memang terbaeekkk...


Lepas abish melantak tu, aku bawak dorang masuk HARRODS. 
Aku sekadar mampu mengerling dari jarak jauh jerlah... 
uhuuuuhuuu..... sadissss sungguh...

Happy giler dorang... heeee...heeeee....
Asalkan namanye berjalan...cukup puas hati..!!! kata Adam
heeeee...heeeeeee...

Tuesday, April 17, 2012

Cuti Unplanned

Alhamdulillah.. Skunk nie, aku dh okey sikit compare pagi tadi...

Gilerr arrgghh, pagi td aku nak bangun gi keje, tapi badan aku x bole beralih.. Sakit sangat sebelah badan aku.. Uhuuu.. Tulah gatai2 pegang cangkul last saturday, ermm org x biasa pegang cangkul, skali pegang terrrkujat segala urat2.. Heee..

Pagi td trus aku ajak LD bwak aku gi klinik (Tq en. Atoy!!) Seramm gak aku dengar doc tu cakap, if x baik jugak, kita buat xtray & ai nk check u punye jantung.. (Gulpp!!) kata doc, if kita ada sakit belah kiri badan / dada, jgn pandang ringin.. Masa doc checkidaout aku suruh try mengiring pun aku x boleh coz sakit ya amatt.. So, doc bg 2 choices injection or makan ubat. Aku pilih injection!! Tepat skali!! Dh nak petang sakit aku mula kurang.. Sempat gaklah wat cake cekelat idaman kelebu.. First time tu wokk!! Menjadi.. Heeee.. Cer suh aku wat for 2nd time.. For sure x jadi.. Ngehhh..ngehhh.. Aku mmg x reti dok diam, ada je benda nak buat.. Heee.. Sonok gak dapat rehat kat umah arini, uruskan adam, pegi sekolah, siapkan bekal dia.. Ermmm.. First time nengok adam gi school naik van.. Sonok aku nengok, dia dh pandai berdikari.. Ermm..

Skunk nie LD dok berzikir kat tinga aku, anak2 dah besar #fengsannmak# Aku: So???!! Nak cakap aku pn dah besa lar tuueww.. Menci tauuu!!! Kalu nak aku kate 'OK' mestilah mengikut terma2 & syarat.. Hokey??!! Heeeeeee.. Antaranya 'pakej perlangsingan kat London weight management'.. Bole?? London bridge is falling downn lah gamaknye.. Aahhhaaaaaa...

Okeylah, sebelum aku merapu x hengatt, baik aku berenti disini sahaja..

Bye wok! Nite!!






Sent from my BlackBerry® smartphone

Friday, April 13, 2012

Luncheon @ Sturbucks

Pepagi sampai opis terus capai suat kabar.. bace beberapa citer yang menarik tuk arini..

Cover KOSMO: 
SRI WANI DAKWA HIDUP DALAM TERTEKAN.. 
ermmm... x best..xbestt...
selak lagi selai.. x best gakk.. selakkk, punye selak..punye selakk jumpe yang nie...


Ermmmm.. macam menarik citer nie.. 
Sensasi Rasa Pahit Manis... apakah?? heeeee.. ermmmm.. 
aper lagi terus roger kenkawan meja bulat..

Zira - xmo pegi, lunch ngan Subway
Azie - goreng pisang
Kak Shiela - mc
Kak Mieda - Proceed
Kak Ina - Proceed
Aku - of course.. proceed..!!


Dalam kepala dah set nak try dia nyer Starbucks Cocoa Cappuccino (arge RM12 tall, RM13 Grande, RM14 venti & Tuna Toastie RM6.50)

sampai jer sane, aku kan tamak haloba, kalau iku hati semuanye nak dibedalll... heee... semuanya nampak sedapp.. ishhkkk..ishhhkkk.... napsu syaiiiitooonnnnnnnnnnn betulll.... !!!



 gerammm aku nengok red velvet tu... ishh..ishhh  

heeee...heeeee...

sib baiklah ahkak ko nie kategori kuat imannyer tak mudah goyah..
#camnakenasepak#

It's mine & Kak Ina!!

masuk fesbuk ar tueww..!! ngehh..ngehhh





 
 saje kasi close-up..!! ahhaaaaaa....

~ Chicken Toastie ~
 

to me, rase dia not bad ar, macam rase lasagnia pun ada, 
but aku tak berapa suke dengan dianye Cocoa Cappuccino, pahit sikit.. 
patut ar, dia nye ad 'Sensasi Rasa Pahit Manis' rupenya air dia.. 
ahhhaa, cmner bole x prasan.. ngehhh..ngehhh

#tunjalkepalasendiri#





so seiapa nak try, bole ar gi sini..
lain orang lain rase...tak gituew..??!
 heeeee....


~sian time aceh ~