Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Wednesday, June 27, 2012

Resepi Laksa

Ada gak org berkenan ngan laksa aku nie.. Muuuaaahahaha.. Walaupun hanya sekadar dapat menatapnya sahaja, namun mereka tahu betapa sedapnya ia.. #kembangidungsikit

Skunk aku nak share ngan kenkorang resepi laksa aku..

Bahan-bahan
1. Of course ar laksa
2. Bawang besar (2 biji)
3. Ikan sardin fresh (7 ekor)
4. Belacan
5. Cili blend (2 senduk) - nak pedas taruk lebih or nak nampak merah sikit
6. Cili api (7 biji)
7. Daun kesom (3/4 ikat)
8. Bunga kantan (5 kuntum)
9. Asam keping ( ikut tahap ketahanan deria masam masing2)

Cara-cara
1. Rebus ikan sardin & asingkan isi & tulang. Air rebusan td jgn di buang.
2. Blend isi ikan bg hancur then masukkan ke dalam air rebusan td
3. Blend tulang/kepala ikan sampai hancur then tapis, ambik air dia sahaja. Kemudian masukkan air tulang ikan & masukkan ke dalam air rebusan ikan. (Jangan lupe bukak api)
4. masukkan cili yg di blend bersama bawang, cili padi, belacan (blend skali lg)
5. Masukkan ke dalam kuah semua bhn2.
6. Masukkan daun kesum, daun ketumbar dlm kuah..
7. Kacau sampai sebati
8. Campakkan asam keping
9. Garam secukup rasa.

Bahan tambahan
Salad - di hiris
Bawang merah - di hiris
Timun - di hiris
Telur - rebus
Limau kasturi
Cili padi - dihiris

Perggghhh.. Lenguh giler tangan aku nie nak menaip..

Get it??!

Okey.. Selamat Mencuba

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, June 18, 2012

HaPpY fAtHeR's DaY

Selamat Hari DADDY!!!


*______*



Tiada kata2 yang dapat mengambarkan perasaan kami...!!!


 You're  our SUPERHERO
even though u can't fly or berseluar tecik di luar but 
DD selalu ada bila kami memerlukan...



*_*


DD, sentiasa ada disisi utk memastikan keselamatan kami, 
walaupun kami rase, kami dah cukup besar untuk naik tangga itu sendiri..

 *_*



 *_*


DD, sanggup buat aper saje, untuk memastikan kami happy...

*_*


WALAUPUN kadang kala sering menjadi mangsa buli kami...

*_*

  But DD still smile, melayan kerenah kami...

THANK YOU DD...


We know,
u're WONDERUL FATHER in the world..!!

LOVE YOU DADDY!! 



 From:
Ahmad Farren Adam
Qaseh Myea Delisha
<3 me  #tetiba





#asaltetibarasenaknangisnie..





Celebrate Three in One


Salam uolzz, 
nie citer aku last friday. Tak sempat nak menghapdate.. 
almaklumlah... akukan orang2 penting..  biasalah cmgini....

penting ker??!!

 muahahahaaaaaaa.....


Lokasi : 
AROMA IKAN BAKAR, JERAM, KUALA SELANGOR

 "Today is Ayah Besday & 17th is Father's Day"
pepagi lagi kak long sms aku,  ingatkan aku pasal beday ayah..

okey!

kepala nie terus laju jer nak memikir, nak bg present apa...  ermmmm..
Jam? Perfume? makan? ikutkan plan kak long, belikan cake jer.. 
BUT tetiba jer aku terrrrflash back kate2 ayah

RM300 cukup tak untuk kita makan anak beranak kat JERAM??

*tiiiinggggggggggg* 

#tetibalamputerang

Long, aritu ayah ada ckp cmgini.. blaaa...blaaa....blaa..

So? cmner? ON? Bile? Malam nie? 
Tongtong..tak cukup ko tambah yerlong! (ayat wajib)

 ahhaaaaaa....

#pitammak

OKEY ON! 

selepas mendapat persetujuan semua.. 


BILA KITA IKHLAS MELAKUKAN SESUATU, DEMI ALLAH, DEMI AYAH & IBU, SEMUANYA AKAN DIPERMUDAHKAN OLEHNYA...


T_______________________T



 Seronk nengok mak & ayah happy!
Aku tau ayah & mak, yang paling happy bile nengok, 
anak2, menantu2 & cucu2 together gether cmgini..
Aku pun sonok giler bile nengok adik beradik aku dapat duk makan 1 meja sekali..

#sobsobsob

 Malam tu, Fizi jer yang takde. Dia ada training nak masuk ke tempat keje baru. 
So aku dah makankan on behalf dia

#sobsobsobsambilmakan



Nie lokasi pilihan kami adik beradik SPECIAL untuk Ayah & Mak bersempena

BIRTHDAY AYAH, 
ANNIVERSARY MAK & AYAH & 
FATHER'S DAY


We're always love both of you, 
AYAH & MAK!!! 









ooopss... lupelak nak comment sikit pasal tempat nie...
MAKANAN DIA SANGATLAH SEDAP & HARGA DIA MURAH!!!!!


Sekian terima kasih








Sunday, June 17, 2012

Movie Time!!

Lintas langsung dalam panggung wayang, sambil menikmati Pop Corn, Mr. Potato & Ice Lemon Tea @ Tropicana City Mall.

Tiada yang lebih berharga, bila kita dapat menghabiskan masa bersama insan yang tersayangggg...

Now we're watching Madagascar 3!!

#kelipkelipmata
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, June 15, 2012

Secret Recipe Our Lucheon For Today

Mane tak demok! 
asyikkan makan..makan...makan & makan jer ke jernyer.. 

Lantak lar!!  #sambillibasrambut 

aahaaaa.. poyo giler!!




LOCATION : Secret Recipe, Seksyen 14, PJ

sibuk tul pompuan nie!
 asyikkan gambar dia jer kat belog aku nie...!!
 
*shuhhh...shuhhhh..*

kasi close up skit...  
memang terbaekk rase air nie.. perggghhh!!!
 
*CAPPUCINO*
 
 #tadahairliuq
 
 budak sengal tu order 'Noodle in Tom Yum Soup"
cakap jer tak boleh abish.. kongsi..
 
#phhhhuuuiiiihhhhhh....
 
sampai licin di makannye...!!

ermmm....

*seafood spring roll*
pun si antu raye punye.. 
tapi aku tibai 2 ketul, lebih tu dia yang tibai....

muaahahahaaaaa...



Korang caya tak aku hanya makan nie jer...

 
#mateterkelipkelip
 
*Carrot Slice*

Aku memang suke carrot cake very much!
 
*_*

memang terbaek!!!
 
lembut jer bile masuk kat dalam mulut.. ..  
 
menchayor rasenye

perrrgghhh!!!

Nikmat!!



lepas kenyang baru bole senyum sampai tiak!


T___________________________T


 

muuahahahahaaaaaaa.......








Thursday, June 14, 2012

KaMi NaIb JuArA KAROKXXX!!

ehemm..ehemmm...



Nampak tajukkk tu tak..?? 

#kembangidungsikit

Kami Naib Juara Karaoke Utusan Idol 2012..

clapp..clapp..claaapp

walaupun sukan tahun nie UTUSAN MEDIA SALES tidak dapat mempertahankan kejuaraan seperti tahun2 yang lepas, jatuh menjunam di tempat ke 4 

#termenungjap

namun, aku tetap berbangga dengan semangat juang yang telah ditunjukkan oleh rakan pasukan...

TAHNIAH!!!!!!!



 Protege With Mentor

Tak sia2 usaha dorang practise kat dalam pantry,  melalak2 bagai nak gile...!! ahhaaa..
pastu sambung pulak, pegi karokx kat tempat Ah Chong Sdn Bhd, heeee... 
tak tau pulak aku name tempat karox tu.. techik nak mampus! tobat tak nak pegi dah!

Dan bak kate pepatahpatah..

PRACTISE MAKES PERFECT & MUST HAVE SUPPORTER ALSO

ahhhaaaa....

#ohmyenglish

Mentor ambik gambar protege... 
bangga giler ngan anak didik dia.. muaaaahhaaa

#libasrambutmcmjustinbieber


bukak tekak sikit abg naz,  jangan kepit... 
tu kate semangat mentor kepada protege

#dokpikircmnernakbukaktekak


 Dalam diam tak diam, rupenye department aku ada sorang lagi yang berbakat dalam bidang nyanyian kategori veteren.. terkejut gak aku mule2 tahu dia masuk pertandingan karox inter adik beradik.. tempat KETIGA TU..!!! Tu yang Abd Naz tercabar...!!!
           


CONGRATZ BOTH OF U!!!!!!
 

Tuesday, June 12, 2012

SABTU aka SATURDAY

Fuuuuuuhhhhhh..!!! penat tak abish lagi nie weeiii..!!
macam pikul kayu api pulak ko yer.??!
 
 Nielah aktiviti WAJIB aku pada cuti weeken, bawak anak2 kuar gi bekpes.
Biasalah menu utama, roti canai planta & nasi lemak  
(nasi lemak compem aku yang punye..) 

....haaa...haaaa...hhaaaa..

 pastu lepak jap kat padang Kg Paya Jaras, ada sukan kampung. 
Tak silap aku anjuran UMNO / Barisan Nasional... 
UNDI JANGAN TAK UNDI..!!

syok gak, ada sukan2 cmgini, mengimbau kenangan mase aku tecik2.. 
Tapi sayang, bebudak skunk tak merasa nak main permainan cm kita dulu, mcm galah panjang, batu seremban, tutup oren, lompat getah. Cer korang ingat balik mase main lompat getah.. pergghhh!! paling tinggi parat kepala tu aku bole lompat.... tapi skunk cer suh aku lompak, parat lutut pun blom tentu lagi...  #Muuuaaahahahahahahhhhh
besttt siott permainan cmgini.. feel!


Petang lak kitaorang kene gerak balik kampung area Teluk Panglima Garang, Banting cousin aku wedding. Sebelum sampai, sempat gak ar singgah kat bangi Kopitiam area Bukit Tinggi isi perut siap2 sebelum meneruskan perjalanan pulang ke kampung.

balik kampung....oooo..balikkk kampung...

Rasenye blom terlambat nak ucap 
"SELAMAT PENGANTIN BARU" untuk Nora & pasangannya. 

Kalau sesedara kawin, aku yang paling happy coz dapat jumpe cousin2 yang agak jarang2 & kadang2 jer nak jumpe.. Time2 cmgini ar baru bole jumpe. 
Tapi seyesly, aku tak bole blah langsung kalu ada cousin2 aku yang agak menyombong & perasan hebat, langsung tak menegur sape.. ermmm... 

Hebat sangat ker ko tu? Kalu ko rase ko hebat, ko tak layak bercousinkan aku.. 

muahahahaaaaa... bule??!

Maafkan saya.. ada kekasaran disitu..

okey.. to all my cousin..  

no sombong2 hokey! if u sombong u can go terjun lombong!


i love u all


ahhhhhaaaaa...


#bajetretisko!


Muaaaahhhhaaaaa...
    




 


Friday, June 8, 2012

Jalan jalan cari makan....

Aku ngan makanan memang tak dapat dipisahkan lagi...
pastu bising kat diri sendiri... asal timbang makin naik  jer angka tu... 
#grrrrrrrr...  dah makan kekenyang baru ar nyesal....

oke..oke...

semalam aku ngan ina lunch kat sini 
K3K Benta Kaya, Seksyen 14, PJ.
 
Kedai nie ala2 Old Town White coffee ar..



Yang specialnyer makanan kat sini  ialah karipap dia...

Manyak busat sioot!!!
korang bayangkan, karipap tu lagi busat dari purse aku.. #puuyyoooooo
Harge dia RM5.80 seketol. bole share 3/4 orang makan..

 kitaorang order mihoon tomyam - rase dia amatlah TAK SEDAP. 
Balik terus aku pening2 langau, rase cm nak muntah pun ada. Aku rase dorang letak banyak aji kot. Tu yang rase cm mual2... 

#ingatkanpeknen muaaahhaaaa...

Pastu order roti jala & spring roll. Semuanye tak kene ngan tekak aku ketika itu..

After keje, Kak Zira ajak aku dating!

#clapclapclap

Lokasi utama kami SEOUL GARDE, Kerinchi.
First step masuk, terus aku reject! coz makanan dia tak fresh langsung. 
NOT WORTH IT langsung if bayar about RM38++


 Then wolzz decide pegi KLCC, nak try makan kat BENS. Giler babz ar ramai giler orang. 
Kene que plak tu. Tak sanggup nak tunggu.. 
uhuuuuuu...


Then wolzz try plak kat Chillis pun same gak ramainye...

aper ker halllnyer, ramai sungguh orang time nie... Oohhh! School holiday gamaknye...

Try pulak find out tempat lain, pun same gak!!

Cisttt!

Tengah dok menengok2 kedai mane yang tak brape ramai, tetiba wolzz teeerrrnampak one of blogger yang top dengan penjualan PB nyer iaitu HANIS HAIZI with her husban.

Yang tak bole blahnye, Kak Zira terus pegang tangan aku  then terus cakap
HANIS HAIZI...HANIS HAIZI...

heeeeeeeeeeeeeeeeee.... memang kelakar betul.. 
wolzz time tu  tak cover langsung! ahhaa.. mcm nampak retis..

muaahahaaaa....

pastu baru tersedar diri, 
terkuat ker td kita sebut hanis..hanis..? 
heee... baru tersedar...muahahahaaaa
coz nampak si hanis tu dok pandang2 wolzz cm ada orang nyebut name dia... 
haaaaahaaaa...

kurus siot dia..! nampak dalam belog cm bulat sikit...

HAI HANIS HAIZI! 
semalam ai nampak u & husband  kat KLCC!
maluuuuuu nak tegur..!!

#matiar bajet hanis haizi bace belog ko

lepas terserempak ngan si Hanis Haizi, tu wolzz still lagi ngan misi mencari tempat makan yang best kat KLCC tu but frust giler mission wolzz FAILED coz semua kene que & penuh..!

dammmnn!

mase nie wolzz bajet tourist...!! muahhaaaa..



last2 wolzz decide tuk lepak kat food court  jer & layan ABC share 2 orang..

sian siot wolzz!

so, misson wolzz nak melapaking & nak makan2 is uncomplete..!


MISSION FAILED!






Thursday, June 7, 2012

Apa Kejadahnyer....!!

 Aper ke jadahnye....???!!

siap ada pacak arjuna lagi... sioottt jer...#matilar
cer kalau budak kecik baca, 
"Mommy, cincin pacak arjuna tu aper?"
tak ker mati kejung aku nak menjawapnyer...
 

heeeee....


Aku bukanlah pakar sangat pasal buat2 iklan nie, 
buat i know a little bit what is advertising& editing all about...

cer korang nengok betul2, aper yang peliknye tentang pic pompuan nie..??

ermm....

mungkin pada mata orang yang tidak tahu pasal editing, dia akan kate...

"ermm...okey jer aku nengok, cm nak beli jer produk nie.."
or 
orang akan kate "giler montok 'teeeeeennntttttt' dia., nak terai ar.....

 
heeee......


okey fine! terpulang pada individu itu sendiri utk menilai sesebuah iklan.

BUT for me... nampak sangat iklan ini menipu...

korang nak ker beli kalu product tu akan membesarkan "teeeeeeeeennntttttt" anda secara berleluasa.
bole ker aku pakai perkataan berleluasa.. ahaaaa... 


& paling penting sebelah jer pun dia besarkan... yang sebelah penyek...
agak2 ar  kalu nak melakukan product anda sekalipun..

waaaaaaa..kaakakakaaaa....

obvious giler dowhhh!!

nasihat aku  uolzz kene 'alert' tentang penipuan iklan yang semakin berleluasa skunk ini...


~sekian terima kasih~





Monday, June 4, 2012

Happy Weeken

 Mari kita mulakan laporan xtiviti weeken kita yang lepas yer dik non...

 As usuall last week turn aku koje. After 5 terus pecut gi umah kakak ipar aku kat Alam Damai coz dia ada wat beday party untuk anak2 dia...

Qisya Qaisara (1 year), Mika Hakeem (12 years) & Iman Rayyan (7 years)!!

HAPPY BIRTHDAY TO UOLZZ!!

 sorry! aunty xde nak bagi present yang best2 or mahal untuk korang
TAPI aunty cume ada kasih sayang yang boleh dikongsi dengan korang...


meh peluk aunty meh..alaaaamuchukkmuchukk!

Qisya & Rayyan jer tau.. akim x bole, sesak napas den...!


Muaahhaaaaaa...!!

Nielah budak tenet Qisya...!! jalan terhoyong hayang cam kene tiup dek ribut.. heee..


Ahad, pulak, aku kene attend wedding BEST FRIEND LD kat Mantin... 
Ya Allah... jauh giler perjalan kami sampaikan aku tertido... #ayat cover line

#bukankahkommgselalutidoker


Muahahaaaaaa....


"Apis, Selamat Pengantin Baru & Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..."


 #ayatbiasaorangmelayu


keeeiikkkeee...


'SORRY NO PICTURE AVAILABL'

 Balik dari nengok apis kawin, tetiba LD kemain baik hati lagi ngajak pegi The Mines..

Pucuk di cita ulam mendatang lahkan....

clapp...clapppp..clapppp.....

Lame betul tak berkunjung kat sini.. Dulu mase time bercinta cintun rajin gak ke sini.. 
bukan aper.. potiential untuk aku bertembung dengan orang yang dikenali amatlah tipis sekali..

muaaahaaamuaaahhhh.. #gelaksetan

 Plan ingat nak bawak anak2 naik cruise pusing tasik..
tapi malas giler aku nak beratur panjang ngan pak2 & mak2 arab..
urmmm... school holiday katakan... Lagi 1, arge dia pada aku bole tahan mahal jugak. cam tak berbaloi jer, stakat pusing 15 min aku kene spend nak dekat RM70 utk 1 family..
NOT WORTH IT!!


Hauslah plak.... singgah jap kat Chatime!


oohhhh maiiii englishhhhhh!!! beratur panjang giler...

aku nombor yang 30 untuk dapat minum pearl mikl tea ituew...!!

sobb..sobb...sobbb...

#kesathingus


Jumpe plak playzone.. dalam play zone tu macam2 ada, bowling, tempat karox, snooker, game.. etc..

Aku decide bawak bebduak nie masuk kat KIDZ ART ZONE..

 best gak tempat ni! 
at least dorang belajar something..

 '
 Dorang blajar buat sand art & .......... (sorry mak tak hinggat)
yang macam dalam oven tu, bole lekat kat dinding toilet or permukaan yang licin..

Powerpuff girl tu aceh punye & adam buat aeroplane

 Memang sonok bebduak dorang tu kat sini. Lame gak ar wolzz kat dalam kedai nie..


okey, children.. are u happy....???


YESSSSSS..mommyyyy!!!


okey... let's go home...!!!





#anaksonokmakpuntompangsonok..

Saturday, June 2, 2012

Luncheon Wit Anak2 Dara

wwweeeiiiihuuuuuuu......!!!!

sesakali jenjalan wit anak2 dara nie, mak terasa cm muda belia nok!!

waaakkaaakkaaa...!!!


Last friday wolzz anak2 dara... oooppssss..tershashull plaks 
decide makan kat Belanga @SSTwo Mall. Kat Belanga nie makanan dia more to citarasa pantai timur. Cam nasi kerabu, nasi dagang, laksam & etc..

Aku try nasi kerabu with ayam pecerik percik
Ina try nasi dagang
Anis try nasi kerabu with daging bakar
Fatin try laksam...

Food kat sini NOT BAD gaklah...





Sesi berposing ^_^


After  makan, singgah plak kat chatime, pekene Pearl Milk Tea..!!

Terasa nikmatttt berganda.... !!


Makan kenkayang2, minum chatime with anak2 dara terasa diriku begitu berharga...


WWWaaaalaaaahhhhhhh...!!!



T_____________________________T


#senyumsampaiketiak