Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Tuesday, April 30, 2013

Budak tecik pun ada prasaan...

Semalam aku citer pasal pe'el si adam kan?
So, arini aku nak citer pasal Aceh pulak...
Semalam kat school dorang ada wat birthday party untuk murid yang lahir dalam bulan 3 & 4, kalau tak silap akulah.
So, Aceh salah seorang yang diraikan.
Memang dia xcited sangat pasal beday nie.
Kan aku penah citer, dia penah sentap ngan aku & atoy pasal  Beday Adam
hheeeeeee....
Makanya, kali nie aku kene buat benda yang sama mcam adam.
Ada cake, party pack & antar kat sekolah.

Semalam, kemain lagi dia memilih kebaya & dipadankan ngan tudung butterfly dia..
Memang chumellll anak aku nie... Hehhheeee... #matilah pujik anak sendiri
Tapiiiiii, ada gak si laser tu nak bersore...
Sib baik tak terrrsemburr gigi pelsu tok ayah... hahhhaaaaa...
Bole dia katenye adik dia...
"Dah macam Mak Tiri adam nengok adik..."
Tanpa ada prasan bersalah di hati...

Muahhahhaaaaa..... Adammm..adamm...
Faham ker dia mak tiri tu aper..??
Hahhaaaa....


Balik keje, terus aku dapatkan aceh.
Nak tanye macam beday party dia kat school tadi.
hheeeee..hhheeeeee...

So, aceh pun startlah berciter.
"Mule2 adik duduk dalam kelas kan mommy. 
Lepas tu teacher huda panggil adik suruh berdiri kat depan kawan2.
Lepas tukan mommy, kawan2 & teacher nina nyanyi lagu happy birthday untuk adik.
Adikkkkan mommy, macam rase nak menangis jer..
Tapi adik tahan jer. Adik macam sedey jer.."

Yang aku ngan mak mase tu dah macam nak tergelakk rasenye dgr dia bercerita..
Tapi aku ngan mak tahan jer...! ahhaaaa..
bukan aper, korang bayangkanlah budak tecik, umur baru 4 tahun, boleh ada prasaan cmgitu.
Kebiasaannya, setahu aku budak2 kecik umur mcm aceh nie, dia tau seronok ajer that's it.. hehheeee..

Aku paham nape dia ada rase sedey. Nape dia ada rasa macam nak menangis.
Memang aku paham sebagai mak.
Sebab dia ada rase TERHARU bila kawan2 & teachers dia ingat beday dia & celebrate beday dia.
Walauuuupun beday dia dah lame berlalu.

Memang aku tak sangka. Begituuu haluuuusssss jiwa dia.
Cuma dia tak reti nak xpress perasaan terharu dia.
Acehh..acehhh....

Tetiba aku teringat mase beday dia aritu.
Balik2 jer sekolah terus dia ckp ngan aku
Mommy, teacher adik tak wish pun beday adik
Kawan2 adik pun tak wish kat adik.
& dia dok counting siapa lagi yang tak wish beday dia..
Hahhhaaaaaa... yang lagi kelakar, dia ckp mommy dora (neber aku) pun tak wish pun beday dia.
Hahhahaaaaa....
Sabar jerlah aku. Itu pun aceh nak kire.
Ahhahahaaaaaaa...

Oohhoo... Lepas yang dia citer aper yang dia rase semalam, tetiba mak aku tergelakkk sorang2..
Dah macam mak tiri dia cakap aceh...hahhahaaaa...
Ooo.. pasal tu.. ahaaa..

Macam nak ku cili jer mulut si adam nie...

Bertabahlah wahaiii hatiku...

Update terkini!
Adammm Demam. sooo dia dah tak menggelenjat lagi & pergerakkan mulut dia amat2lah terbatas..
hehheeeeee...





Ok! bai!

Monday, April 29, 2013

Kelakarlah Kau Ni Adam...

Hahhaaaaa... belum citer lagi aku dah nak tergelak dah. Hahhaaaaa...
Tetiba teringat conversation Adam & DD.
Hehhheeeee...
Adam request ngan DD suh beli kete yang bole bukak sendiri..
Giler ko! taste anak aku nie boleh tahan.. hehhheeee...
Korang rase, korang bole teka tak, kete aper yang dok dalam angan2 dia tu..
hhheehhheeee....

pic copy dari sini

Tak agak2kan... kete nie jadi idaman kelebu dia..
Ok! fine! kalau itu yang dia dok angan2kan..
Aku tak kesah.. Kate pun angan2..

Hahhaaaa...

So, aku as a mother just bole cakap cmgini

Mommy:
ok, kalau adam nak suh DD beli kete cmni, memang tak tercapai dek akal mu nak..
So, adam kene blajar pandai2, keje bagus2 insyaAllah, bole pakai kete cmgini.
Nanti Mommy & DD dah tua, bole tumpang.

Adam:
Ermm... Tapi mommy.... Nanti adam dah besar, adam xnak bawak kete.
Adam nak bawak motor jer.
Bawak kete susah, kene tekan kat kaki.
Motor tak payah..

Mommy:
Oklah, tak kesahlah adam nak bawak kete ker motor ker..
mommy tak kesah.
Motor macam mane yg adam nak?

#dalam pale CONFIRM taste dia same mcm yg diatas... hahhaaaa

Adam:
Adam ingatkan Mommy, adam nak belilah motor macammmmmmmmmm.....

#cer koranggg teka motor cmner yanag jadi pilihan hati dia.....




_


_


 _


_


_




_


_


_


_


_


_



_



_


_


_


_


_


_


_
_


_

_



_



jangan gelakkkk tauuu!!


_


_


_


_


_


_

_



_



_


_


_


_


korang jangan gelakkkk tau!


_


_

_



_



_


_


_


_


_


_


_

jangan gelakkkk!!



_



_


_


_


_


_


_


_





 pic copy kat sini

motor yang cmgini yang jadi idaman kelebu  si adam....
Muahhhaaaaaaa...
Motor yang macam bujang sepah pakai....
Aperrrlah yang dia berkenan sangat ngan moto cmgini...
hehhheheeeeee..
Sabauuuu jerlahhhh anak aku nie..!!!!

Korang boleh bayangkan tak, cmnerlah aku nie nak menompang dia bile aku ngan Atoy dah tua nanti....


Muahhahahhaaaaaaaaa.........


memang tak tercapai dek akal ku langsung!!!



#hahhhaaa... dah jangan nak bergelak sakan yer..!
#pegi sambung keje...!!!





MUUahhahahahHHHHHHHHHHahaha
hahahahahaaaaaaaaa......






Ok bai!




















Monday, April 22, 2013

Borak-Borak

Salam eberibadi...

Saje nak hapdate kisah 'skodeng' bb last week. Alhamdulillah, ada meningkatan berat badan disitu yer, tak kiralah bb ker mak bb ker same jer naiknye. hhahhaaaaa... Tahniah!! #gosokperut


Ok! kite citer plak pasal ACEH. Skunk nie anak dara ai dah pandai mengenakan tudung bila keluar/ jalan2. Takde siapa yang paksa dia untuk bertudung. #sejukperutmaknak. Tapiii yang jadi masalahnye, bila aku nak basuh rambut dia.  Memang problem. Alasannye jap lagi nak pakai tudung, xnak rambut basah2. Ok! fine! Tapi sampai bile? pagi tak bole, petang tak boleh, malam pun tak boleh... Bilelah yang boleh nak oooiiiiii....!!!

 peneman setia aku kalau pg checkup

koleksi tudung terkini aceh

Bercerita pulak kisah anak teruna ai ADAM. Nie lagi sorang. Makin besau, makin macam pe'el dia. Kalau di tanya sepatah, 360 patah perkataan di jawabnye. haiiishh! Kalau dia nak sound orang tu, dia bukan kire orang. Kenkadang tu aku pun kene setepek. Macam aritu, aku dok tgk citer pangako sayo, suke sangat aku nengok Yna tu. Sweet betul muke dia. Pastu aku cakap ngan my laling, Chantikkan Yna, sweet jer muke dia. Baju yang dia pakai pun chantek kene dgn dia seksi. #hint My laling hanya mengangguk jer. Tapiiii yang tak bole blahhh, si adam yang dok leka main tu, yang jadi tukang jawab, Chantek sangat ker macam tu mommy? seksi nampak aurat pulak tu. Padan muke aku, kene setepek. #Dush

Macam yang aku pernah cakap sebelum2 nie. Adam seorang pemerhati yang hebat #matilah puji anak sendiri. ekkkeeeeee.. Korang tau, skunk nie banyak betul persoalan yang adam timbulkan pasal pilihanraya. 

ADAM: Kenapa skunk adam tengok banyak betul bendera. Dulu takdelah banyak macam nie?
 cukup senang soklan cmgini.. hhehheeee..serah kat aku. 

MOMMY: Yerlah, skunk nie musim pilihanraya. Setiap 5 tahun sekali kita kena adakan pilihanraya

ADAM: Untuk apa kene ada pilihanraya?
kacang jer nak jawab (ckp dalam hati)

MOMMY: yerlah, kita kene tentukan siapa yang nak/akan tadbir negara kita. Kita kene betul2 pilih yang terbaik untuk kita (
Bole aku jwb cmgitu kat budak umur 6 tahun)

ADAM: Buat aper nak pilih lagi, kitakan dah ada raja.
Gulp! soklan nie aku serah kat my laling.. kuiikuiii... berpeluh gaklah aku nak menjawab

DADDY: Adam, takyah pikir lagi. nanti Adam dh besar, umur 21 tahun, Adam akan paham. 
Selamat aku... hhehheeee..

Pastu kalau dia nak sound orang, dia sound jer, bukan kire sape.. hhehheeee...Baru nie, ahkak aku kene sound ngan Adam. hehheee.. Mase tu aku ngan ahkak aku ada wat photoshoot untuk product tudung keluaran kami. Ehhhcehhh! 

Agak2 dah bosan ngan koleksi tudung2 yang sedia ada kat robok anda, 
moh ler terai koleksi terbaru dari kami pulak


Sempat wat iklan disitu. 

#mih..mihhh...mihh... 


 Ahkak aku voluntere nak jadi mode, so kenelah makeup.. ehhh! touchup.. Muahhahaaaa.. Tengah dok makeup, skali tak pasal2 adam lalu, dia sound,  

 model & makeup artist

eeeiii... nak muntah pulak adam nengok mak ngah nie.. 

Ahhahhaaaaa... Tak cukup cunnn ker makngah ko nie dammm. Adammm..adammmm.. sabarr jerlah aku. nak ku sepuk jer mulut budak nie. Sabar jelah. Bukan kate ahakak aku, mak aku pun dia brani sound. Kaklong aku offer mak aku jadi model tudung kategori warga emas. Ko tau adam bole ckp aper ngan mak aku...  

Tak payahlah umi. Umikan dah tua. Umi mane pandai nak fesyen fesyen nieee.... 

Haiishhh!!! fengsan mak ko dengar dammmm....!! 


Haaishhhhlah, anak-anak. Kalau nak di cerita pasal pe'el dorang nie memang takkan ada sudahnya. Hehhheee... doranglah pak lawak, doranglah pengarang jantung, doranglah kawan bergaduh doranglah segala galanya...

Mommy sayanaaggggggg Adam & Aceh veryyyy veryyyy muchhh!!!



Wednesday, April 17, 2013

Berjalan WALAUUUUPUNN...

Kecohhh betul bebudak berdua nie. Asyikkan bersungut jer dah lama tak berjalan ke mana2.. Haiishhh! dah ar aku nie ibaratnyer menunggu mase jer. Nak berjalan sangat pun dah tak larat. Kalau berjalan kat mall, pantang nampak kusi, MESTI nak melabuhkan bontot punye. Dah tak berdaya..

Last week aku bawak jugaklah bebudak nie, mane lagi kalau bukan area The Curve. 


Budak berdua nie dah sepakat nak makan kat Warong Penyet. So, sebagai mak apak, ikut kan jerlah. Adam suke kicap manis dia & Aceh sukekan kesemuanya. Hehhheeee.. Bertambah2lah dorang makan.


Lepas makan, jalan2 kat Ikano. Rupenye ada event Movie Fiesta'13.

Dapatlah si adam jumpe ngan superhero dia IRONMAN. Sikit punye suke dia. Yang adik dah start nak melalak. Takut!


T________________T

 T________________T


 T________________T

Dah puas berlegar2 kat ikano. Aku seret dorang masuk ikea pulak. Uhhuuu.. This time utk aku pulak. Nak serbey barang2 bb lagi mcm baby coat, almari bb & barang2 lain. Di sebabkan aku dah tak larat nak merayap merata, aku serbey kat 1 area jer tmpat budak2. Hurmmm. Setakat ini, serbey jerlah yer nok. Hahahahaaa.. Pecah rekod tu, sbb aku yang start ajak my laling balik sbb dh tak larat nak seret perut. Uhhuuu.. panjat boboi!

Insyallah, kalau aku larat, aku share nak korang barang2 bb yang aku dah borong mase Expo kat Mid Valley & Shah Alam.

Ok, Bai!



Saturday, April 13, 2013

Tazkirah : Air Yang Dicincang Tidak Akan Putus

Salam..

Tazkirah :  Air Yang Dicincang Tidak Akan Putus
 Artikel ni aku ambik dekat www.iluvislam.com

Sekadar renungan & peringatan untuk kita bersama. Insyallah

Adik-beradik kita sebenarnya merupakan satu anugerah yang tidak terhingga. Bukan semua orang di atas dunia ini dapat memiliki adik-beradik. Namun, saban hari kita terdengar dan terlihat di dada akhbar kes-kes pergaduhan antara ahli keluarga, malahan ada yang sampai ke tahap memutuskan hubungan silaturrahim antara adik-beradik.

Jelas, semakin hari tindakan manusia bukan lagi didorong oleh syariat dan kasih sayang. Ada kala tindakan kita bertentangan dengan hukum Allah seperti dalam firmanNya yang bermaksud:

"Maka apakah ada kemungkinan jika kamu berkuasa, kamu akan membuat kerosakan di bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan? Mereka itulah orang yang dilaknati Allah dan ditulikan mereka dan dibutakan penglihatan mereka."
(Surah Muhammad, ayat 22-23)

Usah kita lupa bahawa nikmat memiliki adik-beradik ini tidak lain hanyalah pinjaman sementara daripada Allah SWT untuk seseorang hambanya. 

"Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah..."
(Surah al-Baqarah, ayat 284)

Adik-beradik juga menjadi tempat bergantung antara satu sama lain setelah ketiadaan orang tua. Selalunya abang-abang dan kakak-kakak atau yang lebih tua akan mengambil alih tugas menjaga adik-adiknya setelah ketiadaan orang tua. Apabila matinya seorang ayah bagi seorang anak perempuan, maka adik-beradik lelakinya akan menggalas tugas sebagai wali. 

Perlu dititikberatkan dalam menjaga hubungan antara adik-beradik ini ialah sifat kasih sayang dan rasa hormat antara satu sama lain. Sebagai contoh, adik-adik perlu menghormati kedudukan abang dan kakaknya selagi tindak tanduk mereka tidak bertentangan dengan syariat Allah. Bahkan, wajib bagi seorang anak itu menjaga hati abang dan kakaknya dengan tutur kata yang baik dan juga dari segi perbuatannya. Setiap perbuatan yang mungkin menguris hati saudara kita akan menjadi titik permulaan sesuatu perbalahan justeru membawa kepada pepecahan.

Dan antara perkara penting dalam menghargai kurniaan Allah ini kepada kita ialah menjaga adab sesama adik-beradik. Andai kata ada perkara salah dan silap dilakukan oleh adik-beradik kita, maka tegurlah dengan cara yang berhikmah kerana dengan itu pihak yang ditegur akan merasa lebih selesa untuk menerima teguran, bahkan marasakan diri mereka lebih dihargai.

Sentiasalah kita memohon perlindungan daripada Allah daripada ancaman dan rancangan jahat syaitan yang seringkali cuba memecahbelahkan hubungan kekeluargaan yang sukar dibina oleh ibubapa kita. Wujudnya adik-beradik ini bukan sekadar menunjukkan kekuasaan Allah yang memberikan rahmat kepada kita, tetapi ia adalah tanda hasil usaha penat lelah kedua ibu bapa kita yang melahirkan serta bekerja keras untuk membesarkan kita semua. Percayalah, keberkatan yang dikurniakan Allah memalui hubungan silaturrahim akan membawa kepada terbukannya pintu-pintu rezeki. 

''Barangsiapa yang ingin dimudahkan rezeki dan dipanjangkan usianya, hendaklah ia sentiasa menjaga silaturahim.'' (Hadis Riwayat Muslim)

Memang sukar bagi mereka yang hidup dalam keluarga yang ramai adik-beradik untuk menjaga keharmonian dalam keluarga, namun peranan menjaga hubungan antara adik-beradik ini adalah perlu untuk memastikan hubungan silaturrahim sentiasa berada dalam keadaan kukuh.

Walau apapun yang berlaku, jangan dilupa pepatah yang mengatakan hubungan adik-beradik ini umpama "air yang dicincang, tidak akan putus". Hargailah mereka kerana mereka juga darah daging kita sendiri.

Wallahu'alam.

hope kemesraan ini akan berkekalan sampai bila-bila
 
Dan aku tertarik ngan N3 satu belog nie bertajuk "TANGGUNGJAWAB ADIK BERADIK"
Tanyalah Ustaz 20/6/2012 
Ustaz Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim

S: Apakah ganjaran kepada adik-beradik yang saling menyayangi?
J: Selain daripada mendapat keredhaan ibu bapa, mereka juga akan mendapat keredhaan Allah SWT. Ini dilakarkan dalam satu hadis Nabi SAW yang bermaksud, “Pada hari kiamat kelak, arasy Allah dikelilingi kerusi-kerusi yang sangat mulia.” Sahabat bertanya siapa yang akan dapat duduk di kerusi tersebut. Lalu jawab Nabi SAW, “Mereka adalah adik-beradik yang saling sayang-menyayangi antara mereka.” Begitu mulianya tempat yang Allah akan beri kepada adik-beradik yang saling berkasih-sayang.

S: Mohon kongsi tip untuk diamalkan agar dalam dapat berbaik dengan adik-beradik.
J: Antara yang boleh dijadikan rujukan ialah: Imam Al-Ghazali ada berkongsi dalam Kitab Ihya' Ulumiddin dan Sheikh Jamaludin Al-Qasimi dalam kitab-kitab lain juga ada diberikan tip untuk merapatkan hubungan dalam adik-beradik. Allah mengarahkan agar kita bersatu-padu pada tali Allah. Jika dengan adik-beradik sudah berpecah, bagaimana pula hubungan dengan jiran dan masyarakat seterusnya. Jadi amatlah penting untuk menjaga kesatuan daripada dalam rumah lagi. Antara tip yang diberi oleh Sheikh Jamaludin Al-Qasimi ialah:
  1. Ibu bapa perlu mendidik anak-anak tentang Al-Quran – usahakan agar semua anak boleh membaca Al-Quran. Dengan membaca, pasti akan datang langkah seterusnya untuk memahami Al-Quran dan dengan kefahaman tentang Al-Quran akan mendekatkan manusia dengan Allah dan menjauhi gangguan syaitan.
  2. Ibu bapa perlu mendidik anak-anak dengan akhlak yang mulia – Beri contoh yang baik kepada anak. Jangan guna perkataan kesat dalam komunikasi bersama mereka. Ajar anak menjaga lidah kerana lidah boleh menjadi punca pergaduhan.
  3. Ajar anak-anak bersyukur kerana diberi adik-beradik. Ajar mereka mensyukuri apa yang ada dan bandingkan dengan mereka yang tidak mempunyai adik-beradik. Orang yang besyukur tidak akan pernah rugi.
S: Apakah ciri-ciri adik-beradik yang baik?
J: Imam Ali menyebut, “Hisab diri kamu sebelum kamu dihisab oleh Allah SWT”. Oleh itu mari kita perhatikan diri kita. Sheikh Saad Yusuf menulis dalam kitabnya, ciri-ciri adik-beradik yang baik ialah:
  1. menggunakan akal fikiran untuk membentuk generasi adik-beradik yang baik, atau dengan kata lain mereka berilmu dan tidak berhenti mencari ilmu.
  2. mesti ada perasaan baik sangka sesama adik-beradik.
  3. tidak suka buat maksiat. Maksiat punca hilang keberkatan dalam kehidupan dan akan menyebarkan maksiat dalam keluarga.





^______________________^




Friday, April 12, 2013

Parcel HEADBAND Udah Sampe..


Salam geng!!

huuuuyyeeeaaa!!!! barang yang di order telah pun selamat sampai...!!

#lompatbintangbertubitubi


 


cute kan??!

Harga : RM12.90

oOoohhhoooo... bukan 1 hokey, 5 sekali aku beli rembat....

Muahhhaaaaa...

suka...suke...sukeee...


macam nak fengsan aku nengok design headband yang dorang ada.
Harga??? pada aku amatttttt amaaattlahhh murah compare harga kat luar..
Tu yang macam nak menggila memilih...

Yang aku order
1. Polka dot cotton Fabric and pearl headband - RM4.90 (light blue pokodot)
2. Tulle Mesh Flower Skinny Headband with Rhinestone and Pearl - RM5.90 (mint karer)
3. Adjustable Rhinestone Buckle Headban - RM3.90 (pink karer)
4. Tulle Mesh Flower Skinny Headband with Rhinestone and Pearl - RM4.9 (yellow karer)

Murahhhh kan???!!kan..??


erm, aper lagi geng, jomlah kita....!!!!


Ok. Bai!

Saturday, April 6, 2013

Now 30 weeks +


Assalammualaikum...


Hai! 
Now umur saya dah 30 weeks +. 
Insyallah lagi 8 weeks, mommy lahirkan saya.
Tak sabar rasenye nak jumpe kawan2 mommy..
Doakan saya yer! Semoga saya selamat dilahirkan.

Tapikan, mommy cakap dia takde idea nak letak nama saya apa. :( hurmmm....
Boleh tak kawan2 mommy sajes kat mommy 
nama2 yang paliiingggg best skali ngan makna dia.

hehhheeee.....

tak kesahlah nama gurl ker nama boy..

^________^


TQ!



Friday, April 5, 2013

Happy Birthday Adik Manis @ Qaseh Myea Delisha

Happy birthday Adik..!!!
Semoga jadi anak yang baik & solehah. INSYALLAH
NO MORE nangis2 ...
NO MORE tido bawah tiak mommy yer ...
NO MORE merajuk rajuk bawah tikar... 
NO MORE sentap sentap yer nak....

okey??

 Style tu pic Aceh, kuar2 dah pandai posing #tangan didagu

Arini beday aceh yang ke 4 tahun sama dengan birthday KG. Rase macam baru jer branak kan dia. 
Dah nak jadi anak dara dah anak aku nie.  Uuuhuuu...


 Sebenarnya aceh dah lame request nak wat beday party & nak jemput kawan2 dia..
Siap tanye dd dia lagi, bole ker dia nak belanja kawan2 dia eskerem..
Insyallah... Kalau ada rezeki kita buat yer dik...

Ramai betul anak aceh skunk.. ekekkeeee..

Biasalah kalau tang birthday dia lagi hover...!!
Anak aku kan kembar. Mane bole beli utk sorang, yang sorang lagi tak dapat...
uuhuuuu... Makin botaklah DD korang...
tu blum mommy yang request utk ujung bulan nie..  Oopppssss...!
 Aku rase adalah lebih 20 kali dorang cakap TERIMA KASIH kat DD. 

*_____________*

Happy Face

Pagi2 celik jer bijik mata, dia sound aku..
"Mommy tak cakap pun Happy birthday adik"
Oklah, tapi aku rase dh lebey 10 kali aku ckp happy birthday kat dia...

Uuhuuu... tak ingatlah tu

Dia yang request suh ambik gambar dia pagi nie.
Ikutkan jerlah kate beday gurl
"Mommy, boleh tak ambikkan gambar adik??!"

 Happy Kids

 So Shuweetttt

Bile kene tang shuweett... bile kene tang bergaduh... hambek ko, dah takde shuweettttnye...

 Ahhhaaaa... Dah macam logo Genius Aulad dah aku nengok..


HAPPY BIRTHDAY ADIK!!!!!!


Thursday, April 4, 2013

Kiddos In Action!!

Ini budakkkkkk bole buat hati mak apak dia adakalanya jadi tak keruan...
BERTABAHLAH wahai hati melayan kerenah mereka...
walaupun hanya mereka berdua saje pun sudah memadai...









Suke hati ko lah nak... janji korang bahagia...

Mak nak gi sungai jap basuh kain...


Uuhuuuhuuuu........


#mood nerbes nak gi skodeng bb..

Wednesday, April 3, 2013

Pesanan Untuk Para Suami

Pesanan ini aku jumpa dekat FB "Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung". 
Disebabkan aku terasa diri ku kini chumelll,
#eeeeeeuuuuuUU 
maka aku harus share ngan korang pesanan ringkas untuk para2 suami kita yer... 

Jangan nak ambik mudah jer... 





*______________________________* 



PESANAN UTK PARA SUAMI - FAHAMI SITUASI ISTERI MENGANDUNG

1. Luangkan Masa Bersama Isteri  
Mungkin suami terlalu sibuk dengan pekerjaan yang perlu dilakukan. Tetapi mereka perlu berusaha untuk meluangkan masa bersama isteri. Ia kerana pada waktu ini isteri amat-amat memerlukan anda. Dengan hanya berada disamping isteri, ia dapat membantu untuk mengurangkan tekanan yang sedang ditanggung oleh mereka.


2. Membantu Pemakanan Isteri
Seperti yang anda semua tahu, pada waktu ini isteri biasanya akan mengidam. Suami sepatutnya membantu untuk memenuhi kehendak mereka. Selain daripada itu, isteri juga memerlukan makanan yang berkhasiat. Sekiranya suami membelikan mereka yogurt, madu, buah-buahan atau makanan kesihatan yang lain adalah lebih baik. 
3. Perlahan
Suami perlu tahu bahawa semasa isteri mereka mengandung, segala pergerakan mereka akan menjadi perlahan. Apabila suami membawa isteri mereka untuk bersiar-siar, berjalanlah dengan perlahan untuk menunjukkan anda memahami situasi isteri anda. Tidak perlu untuk memarahi mereka disebabkan pergerakan mereka yang lambat.


4. Tidak perlu bertanya, terus lakukan

Semasa isteri anda mengandung, tidak perlulah suami bertanyakan mengenai apa yang perlu dilakukan. Apabila melihat kain banyak tidak dibasuh, terus pergi untuk membasuhnya. Begitu juga terhadap kerja rumah yang lain. Ia adalah ciri seorang suami yang baik.

5. Belajar
Semasa isteri anda mengandung, mereka akan mengalami perubahan yang besar di dalam aktiviti harian mereka. Suami seharusnya belajar mengenai tanda-tanda seperti ini. Ia akan membuatkan anda lebih bersedia sekiranya isteri anda marah-marah, terlalu sensitif, kuat merajuk dan sebagainya.
 6. Membantu menyiapkan hidangan makan
Sekiranya sebelum ini segala tugasan hanya dilakukan oleh isteri semata-mata untuk memastikan suami mereka kenyang, tidak salah sekiranya semasa isteri mengandung, suami pula melakukan tugasan yang sama.

7.  Membantu menjaga anak yang lain
Ini adalah peluang keemasan untuk suami menghabiskan banyak masa untuk anak mereka. Jangan sesekali melepaskan peluang ini. Ia adalah cara terbaik untuk mengeratkan lagi hubungan anda dan anak.

8. Membawa isteri ke mana sahaja
Pada waktu ini, sebaiknya jangan biarkan isteri anda memandu seorang diri. Sekiranya anda mempunyai masa, bawalah mereka ke mana sahaja mereka ingin pergi.

9. Pinjamkan tangan anda pada isteri
Apabila isteri ingin memakan ubat, pinjamkanlah tangan anda untuk pergi mengambil ubat. Kemudian pinjamkan tangan anda untuk pergi ambil air suam di dapur.
 ** aku suke part yang last nie... nampak mcm simplekan? tapi tak buat pun. Urmmm.. sweet jer.. 'PINJAMKAN TANGAN TOLONG AMBILKAN AIR SUAM'**
 pic pinjam kat google
giler ko! takkan aku nak letak pic aku ngan laki cmgini..
 #EeeeuUUUU.. perut pun tak braper nak licin....



^ MUahhahaahaaahhaaa... ^
_______________________
 

Monday, April 1, 2013

Layan Borak Ngan Adam

Mooooood OOooooOOOO Moooddddd.... 
Dimanakah kau berada?? Dimanakah kau menghilang???
Dari last week aku carik kau, tak jumpe.. Uuuhuu... sedey okey..

Salam, korang..!!!! 
Arini aku nak share ngan korang, pasal buah hati pengarang jantung aku nie...
hurmmm... siapa lagi, anak2 akulah kan...

Lately nie aku memang suke beborak2 ngan Adam. Suke dengar jawapan dari mulut dia. 
Kenkadang tu, jawapan dia memang kau tak bole nak xpect & kenkadang tu pulak, jawapan dia memang agak memeritkan  telinga kau ko dengar. Tapi.. nama pun budak kan? golongan nie memang akan jujur bila bercakap..  Hahhaaa... tapi golongan cam kite suke jer buat ayat 'kaber line' kan?? Hahhaaaaa....hahhaaaa...



Perbualan Pertama

Anak Teruna : 
Mommy, bulan brape BB nak kuar?

Mommy Yang Gojes : 
InsyaAllah, bulan 5.  Skunk dah nak masuk bulan 4 lagi sebulan lebih jer BB nak kuar. 
Nape? Adam dah tak sabar ker nak ada BB??

 #sambil terkebil2 memandang aku

Anak Teruna : 
Taklah..

Mommy Yang Gojes :  
Abis tu?

Anak Teruna :  
Ermmm... Sebenarnya Adam tak sabar nak tunggu mommy KURUS balik

Mommy Yang Gojes:
#terpaksakutelanjua... 


Perbualan Kedua

Anak Teruna : 
Mommy, nie pakai baju cmni, mommy nampak gemuklah..

Mommy Yang Gojes : 
Nape? Orang gemuk tak cantik ker Adam?? Mommy gemuk sangat ker Adam??
Adam suke tau cakap mommy gemuk... #takdapatterima

 #sambil terkebil2 memandang aku

Anak Teruna : 
Taklah.. gemuk sikit je..

Mommy Yang Gojes :  
hurmmm

Anak Teruna :  
Tapi Adam tengok dari dulu sampai sekarang mommy gemuk jer..

Mommy Yang Gojes:
nanti mommy tunjuk kat adam gambar mommy kurus..(umur 14tahun)
#bole? menyentap ngan anak sendiri..
 
 

Korang nampak tak bertapa jujurrrrrrnya golongan nie..??  
Walaupun PERITTTTTTTTT.......
NAMUUUUNNNNNN.... UUhuuhuuuu....
 #korang tolong ar sambung.... aku nak gi toilet jap mata masuk habuk...
 
 
 
 Perbualan Ketiga

Anak Teruna : 
Mommy, nape ramai2 kat padang nie..?

Mommy Yang Gojes : 
OOoo.. tak lame lagi pilihanraya.

Anak Teruna : 
Pilihanraya tu aper? Pilih nak raya ker?

Mommy Yang Gojes :  
Bukan.. Pilihan raya tu, utk kita tentukan sape yang akan jadi Perdana Menteri kita. Sape yang akan memimpin negara kita... Adam kenal x perdana menteri kita?

Anak Teruna :  
Ooo... Kenal? Najib...

Mommy Yang Gojes:
Adam, selalu nengok dia kat mane? & aper yg selalu dia cakap? & macam mane muke dia?

Anak Teruna :  
Adam selalu tengok dia kat tv. Dia selalu cakap 1 Malaysia..
 
Mommy Yang Gojes:
#Bangga gaklah aku, sbb dia tau siapa PM Malaysia.. hehhee

 Anak Teruna :  
Rambut dia putih, misai dia pun putih, tapi muka dia tak putih, muke dia color peach...
 
Mommy Yang Gojes:
#Hahhhaaaa..hhhaaa.. Aper da peach... lantaklahkan...

 Anak Teruna :  
Tapikan mommy, Adam tengok dia, kalau bercakap dalam tv, dia macam stress jer.. 
kalau nak cakap aper2.. #sambil nak tiru cara PM berucap..

Mommy Yang Gojes:
#Hahhhaaaa..hhhaaa.. Stress?? Ahhaaaa.... paham ker adam stress tu haper? Hahhaaa.. nak tergelak aku dgr perkataan stress tu... Hahaaahhaaa..
 
 
Kelakar betul si Adam nie... hhhaaaa.....!!
Udah2lah tu, lagi di layannn kang menjadi2 pulak...

 
 
 
AHhhaaaa...

 
 
 
 
Aku memang tak nafikan dia seorang pemerhati yang hebat...!!!

 
 
 
Ahhhaaaaa.....
 


#jaga2 uolzz ada yang memerghati