Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Friday, February 28, 2014

Serunding Pucuk Ubi

Biasa kita dengar serunding daging & serunding ayam kan..? 
Tapi korang penah dengar tak serunding pucuk ubi..?? 
Ok, aku tau ada yang pernah dengar & ada gak yang tak pernah dengar serunding pucuk ubi.

Meh sini aku nak eksen sikit.. 
Hahhaa
Baru2 ni aku ada buat serunding pucuk ubi. Resepi turun temurun mak mertua aku.
Serunding pucuk ubi ni memang ambik masa yang lama nak masak.
sampai #peluhcikketi.. hahaha. Memang bercinta lah kalau nak masak saje2 kan.

Last week mak & ayah aku berangkat ke Mekah untuk mengerjakan Umrah. 
#missumakayah :(
Aku terpikir, apeeeer aku nak bekalkan mak & ayah kat sane utk makan.
Then tetiba teringat buat serunding pucuk ubilah.
Memang cukup sesuai kalau nak buat travel sbb serunding ni tahan lama.

Cerita pasal serunding pucuk ubi ni sebenar aku dah upload dalam FB last week. 
Ada yg PM aku mintak resepi, ada yang minta nak rase, ada yg mintak se tapperware & ada gak mintak aku pos kan serunding ni sbb dorang tak pernah rasa..

heheheheee..

Aku memang nak mintak maaf bebanyak tak dapat nak tunaikan beberapa permintaan.
Bukan aper, takut tak sedap.. 
tapi time tunjuk tu, mesti kene poyo sikit..
hehheeee.. In Syaa Allah next time kalau aku kelapangan aku buat lain & pos kat korang yer..

Resepi Serunding Pucuk Ubi



Syarat WAJIB SAH mestilah Pucuk Ubi. 
Tapi jgn ambik pucuk dia jer.. Kalau pucuk jer, 1 lori pun tak cukup.. 
Hahhaaa..
Pilih daun yang lembut2.
Kemudian celur sekejap. Mak mertua aku ckp, supaya nak buang angin kat daun tu. 
Pucuk ubi ni kalau salah2 org yang makan, mesti berangin 1 badan..
Masa aku buat ni dalam 9 ikat pucuk ubi. Jenuhh hokey nak pilih..


Bahan2 untuk di blender
Bawang besar lebih takpe utk jadi seredak dia - Aku buat dalam 6 biji
Serai - aku buat dalam 4 ~ 5 ikat
Ikan bilis letak banyak sikit
Halia  ~ besar 2 ibu jari
Cili Api ~ ikut korang nak pedas mana
Asam keping
Bawang putih




Kemudian korang lebur jer bahan2 yg dah di blender tu ngan pucuk ubi tu.
Alaaaarr macam korang buat rendanglah...
Bila dah lebur skali, masukkan santan.
Aku pakai 3 kg santan. Itu pun mak mertua aku ckp kurang santan :(
Means kene letak lebih santan lepas ni kalau nak buat.

Ok. Bila dah lebur bahan2 tadi, korang biarkan dia kecut kat situ. 
Kacau2lah, bagi rata.
Letak garam sikit, gula sikit.

Mula2 pasang api tu biar kuat sikit. 
Bila korang tgk dia dh nak mengering sikit korang bagi api tu kecik.

Then aper lagi, tunggu lah korang kat dapur tu sampai berjanggut. Hahhahahaaa..
Tunggu dia masak sampai kering..
Lamaaaa tuuu OOoooii!

Aku masak dari tengah hari sampai pukul 10 malam baru kering.

#lappeluh #lapcikketi

gigih okey nak masak ni.
Orang2 yang penyabar macam aku jer yg mampu bertahan nak masak ni.

Hahahaaaa..


 Korang kene tunggu sampai pucuk ubi tu kering sampai jadi cmgini.
Hitam berdengut. Sampai dia nampak naik minyak.
Tapi menurut mak mertua aku, bila korg nampak pucuk ubi tu nampak cm kering kontang tak naik minyak, means dia tak cukup santan. Maka korang kene tambah minyak sikit dalam masakan tu.
Okey!
Tapi bukan stakat hitam, korang kene terai rase & kunyah.
Bila masuk dlm mulut, korang gigit dia rapuh, rangup maknanye dah masaklah.

Boleh tutup api..



Hasillnye..


Serunding Pucuk Ubi Buat Bonda & Ayahnda.


:)



Sanggup nak cuba?? 
silakan, tapi jgn lupa share ngan iolzz yer kalau jadi.

Hanya orang2 yang tabah macam aku jer sanggup buat..
 #tabahsangatakuni


Hahahhahahaaaa...





Selamat Mencuba uollz!!


Monday, February 24, 2014

Ambik Angin Malam

Ya Allah, panasnye cuaca sekarang ni. 
Nak keluar pun malas. Duduk umah jerlah yer..
Tak larat aku. Bila cuaca panas, badan mudah rasa letih. 
#eleh ko,  tak panas pun cepat letih, tulah gemuk sangat!
#pphhhfffttt

 

Skunk ni memang aku rajin tengok bacaan cuaca thru phone.
Ni bacaan cuaca untuk harini 34c but RealFeel 40c.
Hambek ko. 
Dugaan sungguh. Hopefully ia akan berakhir sebelum puasa.
 
Ni citer malam tadi. 
Sian anak2 terperap dalam umah jer, 2 hari. 
So malam td, mommy ajak En. daddy kuar ambik angin malam.



 Melepak di sini OASIS SQUARE area Ara Damansara, belakang bangunan SIME DARBY.

First Step, pegi sini.. 
impression aku WWAAAHHH!!! WOOOO..!! macam bukan kat Malaysialah.. hehee
#verangan

 Dua budak itam...


seriyes aku, ada feeling cmgitu. 
Memang kagum kejap tgk tempat ni sungguh cantek.
ada lampu2, air, air pancut, kolam.... memang best!

Tak caye?!
meh, layan gambar dulu..





 2 happy kids.
 
Sepanjang panjang jalan ada tempat makan. :)
korang pilihlah yang mana berkenan.
Yang aku nampak, ada Old Town, Secret Recipes, Rakuzen, Crazy Crab & macam2 lagilah.

 En. Daddy dah kelaparan, jd marilah kita berenti makan.
Dah lame benor tak makan French Toast. Sedap!

 
 Si bolat kesayangan aku ni. Muke baru bangun tido.
Pipi mommy ngan pipi indah dh same volat..
Ahaks. #terimajelah

 Abang Adam

Kakak Qaseh.

Mommy sempoi jer, bawak anak2 jalan pakai baju tido.
Heheheeee.. barulah rare yer tak??!



 Budak ni, asal namenye keluar dari rumah, happy..
"Saje jalan2 jer, bukan nak beli pon... katenye..

ehhceehh, macam ayat aku jer dia tiru..

*___________*



Memang cantik tempat ni.
Kagum dalam erti kata lain jakun..

heheheee..


ok, bai!




Thursday, February 20, 2014

UMRAH

Semalam, mak & ayah telah selamat berlepas ke Tanah Suci untuk mengerjakan UMRAH.
Ini kali kedua buat mak & ayah ke sana. Alhamdulillah, rezeki mereka. 

Sebelum mereka berangkat, aku sempat masakan lauk untuk makan tengah hari
Kari Ayam, Sambal Ikan & Sayur. Bukan aper takut lapar tunggu lama nanti kat sana.
Nak makan kat airport mahall engko, kalau stakat aku ngan family takpe lagi..
Yang  lenlain tu takkan aku tak nak pelawa yer tak..?
so, untuk mengelakkan perkara2 begini terjadi, eloklah siap2 makan kat umah.

Yang sedeynye,  sedey ker? hehhee... lepas dah settle masak dalm pukul 12 lebih, aku pun capai pinggan, sebab dah lapar sangat kan, pagi tak bekpes. Baru nak senduk nasi, tetamu samapai. Aku pulak rase tak sedap pulak. tetamu datang, kita pulak nak makan..cam tak bestlah. So, aku letak balik.

Pastu En. Daddy pulak dah bagi hint nak ambik anak2 & nak jumpe kawan dia. 
So, aku pun mengekorlah sekali sbb aku pun ada urusan nak beli barang.
Kirenye tak jadilah tadi aku makan kan? dalam otak dh pikir, Oklah, takpe.. kang lepas anak2 balik sekolah, aku bawak dorang makan sekali.

tukk..taaakk.tuukk..tak.. settle urusan dah pukul 2 lebih.
Bersiap bagai itu..ini..itu..ini.. dah nak dekat pukul 3. 
Sampai umah mak.. terus capai pinggan... nak makan.. korang tahhuu...
bukak2 jer periuk nasik.....
huuuurrmm.. Nasi habis...  #sob..sob..sob.. :(
nak masak lain takut tak sempat, sebb mak dah bersiap nak keluar..
makanya tak makan lah aku walau pun aku yang masak tadi.. Uuuhhuuu..
sedey kan?? Nasib baik anak2 dh siap makan donut aku beli...
#padanmukeaku
 *ada nampak macam gaya membebel tak?? hahahaha 
makcik2 memang cmgini.. ekekeke...


aku dah start rindu kat mereka.. 
sob..sob..sob... :( 
UMRAH kali ni mereka pergi ikut package EIMAN TRAVEL & TOURS 
yang di ketuai oleh USTAZ ZAWAWI 


 Settle mak & ayah punye luggage masuk dalam perut kapal terbang.
Barulah kami bole melepak.
Banyak betul list pesanan mak kat kitaorang..
Hahhaaaa..



Ni kakak mak. Aku panggil Mak Anjang. :)
korang tgk bag dia, siap dia letak gambar dia pakai sepek mata itam lagi..
hehheee.. Idea ok. supaya beg tak hilang..

Kali ni, aku tak brape nak risau sangat, sbb mak & ayah pegi dgn adik bradik mak.
Pak Ngah, Mak Ngah, Mak Anjang & Maklong.
:)

 Dah melepak lapar lah pulak, nasib baik cucu mak anjang bawak bekal kuih.
Merasalah kitaorang sorang sikit makan.. Sedappp betul kuih mak budak tu masak.

T______T


Puan tanah bersama Bonda & Ayahnda

 Tgh dok lepak2, skali ternampak retis ni  Lan (Senario) & Zain Saidin
Tak silap aku mereka pun pergi buat umrah gune travel agent yang sama.
Aper lagi.. lajulah kak heton ke depan que.. Hahahaa
Yg tengah tu bukan retis yer... hanya insan biasa jer..

#blueekk

terai gak usha2, mane lah tau Che Ta ada..
hurrmmm.. dorang kate ada. tapi aku jer tak nampak
#hampeh


 Ada macam #wakdoyok tak laki aku..
Hahhaaaa.. kooooononnnn...
Bukan wak doyok larr..
tapi macam "Awak ni poyoolah.."

Indahhh hooii.. geram betul mommy ngan awak ni Indah.
Dah pakai gaun bagai ada gak org tanye aku dia ni gurl ke boy, sbb lasak kemain..
sabar jerlah..
 


orang ni (Kak Long) banyak menangis semalam. Tak tau nape?
hehheeee..

Aku?? kuis2 jer air mata tu.. heheee
Dalam hati dah ribut petir siap banjir bagai..
Malu lar nanges dpn orang.. 
Hahhaaa..


Sebelum berangkat ada briefing & bacaan doa dr Ustaz Zawawi &
time ni, aku dh ketepi sikit. Tetiba rasa sebak.. :(

2 minggu tak dapat jumpe mak ngan ayah. :(

Mak & Ayah, org doakan mak & ayah selamat pegi & pulang.
Semoga mak & ayah dapat  buat umrah dengan hati yang tenang..
Lupakanlah kami seketika kat sini tumpu pada yang SATU.

Kami okey, mak jgan risau. 
Kami takkan bergaduh or buat aper2 yang boleh buat mak & ayah susah hati..
Doakan org mak, sampai kat sana nanti IN SYAA ALLAH.

Masa cium ayah, cium mak.. 
Aku sampai tak tercakap. Dia punye sedey tu hanya Allah jer yang tau.
Aku cium dahi mak lama.. :( 
hanya mampu berckp dalam hati jer..
& dgn harapan mak boleh dengar kata hati aku ni.

sob..sobb..soobbb..  :(
 

Kak Long, mak pesan,  jaga adik2. 
Tengokkan adik2 kalau kitaorang ni tak makan ker haper ker..
Kalau adik2 tak makan, mak suh pegi kedai ko makan free..
ni pesanan mak.. kene ikut.. tau long..!


*hiks


Masa hantar mak & ayah kat pintu pelepasan, kitaorang still tunggu kat situ sampai tak nampak kelibat mak & ayah. sedey okey masa ni. 
Bila dah tak nampak kelibat mak & ayah, barulah terasa lapar.. 
barulah teringat.. rupenye td tak makan lagi..

Open tablelah aper lagi.. 3 table kami congker adik bradik..
hahahaa
Terima Kasih Fezy blanja makan McD

biasalah bile dh open table.. dh lepak dalam KLIA.. hurmmm
aper lagi, mane kita lepas ni?

Guangzhou, Vietnam, Korea.. blaa..blaa..blaaa..

hahahaaa.. xnak kalah kalau bercakap.. itu 20 minit pertama perbincangan..
lepas 20 minit... redang..perhentian..tioman...blaaa..blaaa..blaa..
dah dekat 45 minit... hurmmm
port dickson jerlah.. Hahhahaaaa.. nape port dickson? 
sbb masa perpincangan part PD makanan dh abis..
so, aper lagi... moh balik.. lepak lame2 parking mahal..

hahahaaa..

so, perbincangan tu sebenarnye hanya mengisi ruang2 kosong kami...


ekekekekek...





Doakan kami yer dapat menjejak kan kaki ke sana (Tanah Suci). 
In Syaa Allah.




Saturday, February 8, 2014

Wedding Fezy & Zieha - Nikah

Alhamdulillah, selesai sudah Majlis Perkahwinan Fezy & Zieha yang diadakan pada 31hb. January 2014 (Majlis Nikah) & 1hb. February 2014 (Persandingan).
Terima Kasih pada yang sudi hadir ke majlis kami & tidak dilupakan kepada yang sudi membantu jutaan  TERIMA KASIH diucapkan.

T________T

Ok, skema tak ayat aku..?? Hahhaaa.. X boleh tahan..



Meh, sini aku nak flashback balik gambar belakang tabir majlis Fezy & Zieha.

Layan jerlah gambar2 yang ada ni yer...

*_____*

 Bilik pengantin 

Dari segi deco & penyusunan dalam bilik  di selenggarakan oleh kakak ke empat pengantin iaitu 
Erra & Kyrol.  
*Lepas ni ko deco pulak bilik ahkak yer, nak feeling2 perantik  perantin jugak.. 
Miihh..miihh..mihh..


Hantaran dari pihak pengantin lelaki.

Hantaran ini telah digubah oleh Kak Liza Pengantin (Area Sg Buloh)
Pada yang berminat bole tengok FB  dia. :)

Kerja-kerja akhir, sebelum esok nye majlis akad nikah.
Terima Kasih kpd makcik2 aku ni, yang sudi membantu dari awal hingga akhir majlis.

Ambik berkat bonda sebelum memikul tanggung jawab seorang suami.
 
 Masjid An- Nur yang menjadi saksi pernikahan Fezy & Zieha

Enchem adik aku.. Uuhuu..
Susah okey ahkak nak puji ko..! 
KFC 1 barrel, cukup ar.. hahhaa..

Penganti Perempuan.
Make-up by Kak Long (Kakak sulung pengantin lelaki.)
Pada sesiapa yang berminat sentuhan make-up kaklong, bole tgk kat fb
Makeup pengantin, bertunang, or kalau ada aper fuction bole jer inbox dia.
Memang korang akan puas hati ngan sentuhan dia.. :)
 
 Pengantin with mak & mak mertua. 
Hambik berkat ko.!

Masa dah time untuk dinikahkan..
Aku yg nerbes time ni.. Hahhaa..
*ko dah kenape?? ekkeee..

Hambooii.. kemain kusyuk lagi cik abang ni mendengar nasihat tok kadi tu..
 banyak perkara yang dh lupe yer.. xpe..xpe..
dengarlah.. 
jgn pulak terrrpikir nak tambah francais yer..
*siap2 aku singsing lengan.. hahaa.. bukan aper nak gi basuh tangan.. ekkekeee..


Alhamdulillah, dengan sekali lafaz mereka telah sah menjadi suami & isteri.
Tahniah buat pasangan pengantin. 
perjalanan kamu masih jauh.. 
pupuk setiap hari sifat kasih & sayang,  saling cinta mencintai antara satu sama lain hingga ke akhir hayat..
 
:)


Part ni yang aku lemah ni.. 
Mula2 bole tahan. Jiwa ku kan kental... Muaaahhaaa..
Kentallah sangat jiwa aku ni.. 
UUUwwwwAAA.. aku just tepis2 jer air mata tu jgn kasi kuar banyak... :(
 
 Suke tengok part ni..
Syahdu okey.. Teringat zaman aku dolu2..



Hadiah pemberian mak mertua kepada menantu perempuan tunggal.
Nasib baik sorang kalau 5.. hahaaa..  #pitam
 
Time ni, aku ngan erra & kak ngah, dah tergelak2 dah..
ckp bisik2..
Aiiskk, asal kita tak dapat..?? 
kita punye xde ker..??
Ekkekeeee.. (saje bergurau..) 
mak aku sambil senyum2 ckp:  korang lebih dari tu dah dapat..
 
hahhaaaa...  baiklah mak..
 
Alhamdulillah, belum pernah ada lagi dalam kami 5 beradik menyebut mahupun berebut kan harta mak & ayah.. Cukuplah pada kami harta yang paling berharga sekarang ni  iaitu Ayah & Mak & keluarga yang saling sayang menyanyangi antara satu sama lain.. 
Hopefully biarlah ia kekal disitu. 
#kaklong #abanglong #kakngah #abangngah #orang(aku) #azrul #erra #kyroll #fezy #zieha
 
 Mak & Ayah pengantin

 
 Last but not list.. opkos ler kene interprem gambar kitaorang.
Aper guna pakai baju sedondon kan..?? kan??

 


#Siblings #Us #Anakpakbrahim&salwa
 
Pengantin with his akak2 gojes merangkap dayang2..



ok, bai
 
 
 
 
 
 
 
.... bersambung