Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Wednesday, February 25, 2015

Carta Aliran Jika Suami/ Isteri Merajuk

Semalam dapat benda ni dalam group wasep para bini2 area perumahan aku. Mengekek2 mak eloi2 aku gelak sensorang bila nengok carta aliran ni. #muahahaaa. 


Aku Try forwardkan benda ni kat en. daddy. Sekali tu dia reply camgini hah!





#hahaaa.. sungguh 'dalam' maksud icon dia ni. Aku tak sure icon sengeh yang di hantarkan aku tu, tang part yang mane satu yang sengehnye camgitu rughpa. Tapikan kebiasanyanya tekaan si bini selalunya tepat. #hahaaaa.

Korang ghaselahkan betul ker idak carta ni..? ke ada carta lain, yang bile bini merajuk para suami booolayan jer...  Nasiblah koranglah nak merajuk selama mane pun. Muke tu nak telungkup kot mane pun.. suami tak peduli, yang penting dorang (suami) tau, makan, minum, pakai dia siap tersedia.. Kalau tak dia tekan option B (carik lain). Mesti kita tak nak kan? Nak tak nak... merajuk ke tak kita ni, terluka bagai di hiris sembilu pun hati ni... buatkanlah jugak... uuhuu..

Aku ghaselahlah untuk carta aliran ni pada suami betul kot, tapi pada bini, untuk 5 tahun pertama kawin jer kot.. #Hahahaha.. Ghasenyalah kan... kan..

Cer citer.. cer citerrrr... :)

Tuesday, February 17, 2015

Honey To The Moon: Tips Ke Krabi - Part 3

 4/2/2015
 
Hari yang ke 3 kitaorang dah balik. Tak bole lama tinggalkan anak-anak. Jiwa tak brape nak kental. Hari-hari call, tanya kabar. Macam adam & qaseh dah paham. Aku awal2 lagi dah bagitau Adam, yang aku ngan en. daddy nak bercuti berdua sahaja. Mommy nak buat macam citer romantika tu.. heheh.. Citer faveret Adam tu. Hahaha.. So, dia dah paham. :)

:)

Pantai Ao Nang
Sementara tunggu en transport datang, jalan2 jap dekat pantai Ao Nang.  Ambik pic kenang-kenangan sebelum berangkat pulang.


Entry kali ni, just nak share ngan chuollz beberapa tips nak ke Krabi yang aku tau. Kot2 membantu..

Flight
Aku advices korang bookedlah awal. Jangan jadi macam aku lagi 3 minggu nak pegi baru booked. Tak ke giler namanye tu.. Kalau korang booked awal at least cost ticket flight tu bole savekan sikit. Flight aku prefer Air Asia, sebab direct ke Krabi. Perjalanan lebih kurang 1 jam lebih camtu.

Transport ke Ao Nang
Kalau korang pegi dalam 4 orang, better ambik taxi, cepat sikit sampai. Duit taxi korang boleh tong-tong.. Kalau ke Ao Nang naik taxi lebih kurang dalam 600baht/taxi camgitu. Kalau nak save lagi, naik jer bas, selesa & murah. Dalam 150baht/pax. Tak susah pun kalau nak naik bas. Masa nak naik tu, driver tu akan tanya nama hotel yang korang menginap & dorang akan terus hantar korang betul2 depan hotel. :) Lagi 1, masa dalam perjalanan ke Ao Nang, driver tu akan singgah kat agent2 yang jual package2 island hopping. Masa tu, korang just bagitau dia, yang korang dah booked. Sebab setahu aku, kalau booked melalui dorang mahal. Dekat Aonang yang aku peratikan melambak2 package yang ada.. Paling penting korang kene pandai tawar menawar, untuk dapatkan harga yang mampu milik. :)

Transport  ke Airport
Transport untuk balik ke airport , korang boleh sewa van siap2 masa korang booked untuk ke island hopping. Harga sewa van lebih kurang 150baht/ pax.. So senang settle awal kan. Dorang akan pickup betul2 depan hotel, on time. :)

Hotel 
Kalau bab hotel ni, aku advices korang kene banyak tengok Tripadvisor, tengok review orang yang dah pernah sampai kat hotel tu. Kali ni aku booked pakai agoda. Dapat rate murah sikit compare yang lain. Harga hotel ikut kemampuan & keselesaan korang. Nak yang cmner. Macam aku aritu, en daddy sibuk nak yag ada bathtub. Taktaulah aku dia nak buat aper kan..?? Hahahahaa... Yang aku pulak nak kan view swimming pool kononnye.. Mandi pun idak.. poyo jer lebih.. hahahhaa... Paling penting kalau nak booked hotel, korang kene nengok dia dekat area mana. Takdelah penat sangat nak berjalan.. Biasanya kat Krabi ni, dorang akan pilih hotel yang dekat area Ao Nang. Memang happening area sini.

Restoran Halal.
Sebenarnya, kat Krabi ni, banyak jer halal food. So, korang takyah susah hati yer. Kalau kedai ada sign halal tu korang masuklah atau ada yang tulis tomyam ke.. cmtulah. Kalau nak selamat, korang pegi je dekat area Pancake Yaminlah. Kat situ sepanjang2 gerai halal.

Pancake Yaminlah
Kalau ke Krabi, jangan lupe try Pancake Yaminlah. Cer korang skodeng blog2 yang dah penah sampai Krabi. Memang dorang rekemen untuk rasa Pancake Yaminlah ni. Jangan cari pancake yang lain, sebab kalau ikut pemerhatian aku, bersepah orang jual pancake.. Hhehehee.. nanti takut tak sedap pulak...tapi kalau korang nak try jugak aper salahnye..

2 Pin Plug
Yang ni korang kene bawak kalau korang pegi bercuti over the sea. Macam aku aritu, terlupa pulak nak bawak, terbang duit aku 100baht. Nak wat camner kan. #mymistake Kalau takde ni, memang naiya wey... kalau bateri phone/camera abis, nak cucuk tang mane?? lubang idong... ahhaaaa..

Sewa Motor
Aku ada survey gak untuk sewa motor. Dalam 200baht sehari (harga standard). Tapi aku tak, sewa pun. Nak kemana je pun. Stakat Aonang tu, boleh jalan kaki jer kot. Tak larat kang tahan jer tuk2 bersepah. Kang kalau nak sewa motor, ko nak singgah kedai ke kedai. Nak park motor & akhirnye nak kene jalan jugak. So baik tak payah. Rugi pada akulah. Baik ko jalan jer sepanjang2 pantai Ao Nang. TAPI.. TAPIIII.. kalau korang nak merayap jauh, macam nak ke pekan Krabi tu better sewa motor. Kalau korang naik tuk2, tak silap aku hantar ko pegi then tunggu pastu hantar balik hotel dalam 800baht camtu. Mahal!

Package Island Hopping.
Package untuk Island Hopping ni melambak2 sepanjang pantai Ao Nang. Korang pilih jer yang mane 1 harga cun. Biasanya dorang akan bukak harga dari 1400 baht. So, pepandai koranglah camner nak tawar. Package untuk island hopping ni banyak jenis. Korang nak pegi 7 pulau, 4 pulau, dinner kat tepi pantai ke, dinner atas kapal ke.. semua ada.  Ikut bajet memasing camner. Biasanya Package ke Phi Phi Island yang jd best seller kat Krabi.

Shopping
First time aku rasa macam tak brape nak suke shopping kat Krabi ni. Kebanyakkan yang berniaga souvenier tu macam eksyen. Geram aku. Bila mat salleh, kemain lagi ko layan beria nyek.. Penah skali tu, aku tye pasal bag kot, aku nak tye brape harga dia & naklah tawar. Ko bayangkan dia campak bag tu kat aku. Langsung tak pandang muke aku. Aku geram, aku campak balik. Pastu aku blah. Macam bongok betul. Lagi kebanyakkan peniaga kat situ, dah tulis siap2 'NO BARGIN' ko ghase kau nak beli? tak payah... Aku nengok barang kat situ kategori mahal2 jugaklah. Pastu tak boleh bargin. Baru aku perasan, sebenarnya nilai matawang kita (RM) dah jatuh. :( camno tu??



Ok, so far ni jer yang dapat aku kongsikan dgn kengkorang. meollz banyak makan somut, that's why banyak yang  dah lupe.. heheee..


Korang ingat, korang jer yang boleh buat aksi terbang katak ni ker..?? kekton pun bolehhhhlahhh.... hahahahaaa... Ok, baii!







... dah takda citer nak disambung dah..



Thursday, February 12, 2015

Honey To The Moon: Phi Phi Island - Part 2

3.2.2015


Tarikh anniversary aku ngan en. daddy. 9 tahun dah berlalu. Diam tak diam, dah 18 tahun kami saling cuba kenal mengenali, saling cuba lengkap melengkapi. Alhamdulillah selama itu juga perasaan aku kat en. daddy masih tak berubah, walaupun sikit.. Adat rumah tangga, ada pasang surut, ada turun naik.. Alhamdulillah hubungan kami masih bertahan sehingga kini. Terima Kasih Ya Allah, kerna Engkau temukan jodoh yang terbaik untukku. Engkau Maha Mengetahui Yang Terbaik Untuk Ku.


Phi Phi Island.

Macam aku pernah cakap dekat n3 yang  sebelum ni, if korang ambik package ke Phi phi island tu, dorang akan sediakan transport pick up dari depan hotel & hantar balik & makan tengah hari. Agent akan pickup korang seawal pukul 8.00 pagi.


Package ke Phi Phi Island ni mengambil masa 1 hari untuk korang explore pulau2 tu. So, seharianlah korang kat pulau yer. pukul 8.00 pagi hingga pukul 4.00 petang. So get ready yer sun block bagai, topi mengkuang tutup muka pun jangan lupa.. hehehehee..

 Our tour guide

  Ko nampak, orang cam somut. Ramai betul. Padahal masa aku pegi ni bukan time peak seasson pun.

Boat yang kitaorang naik ni besar jugaklah. Taklah berimpit sangat. Just nice.


Banyak dah nama pulau yang aku lupe. Almaklumlah faktor usia.. hehehe
 Antara yang aku ingat kalau ambik trip ke Phi Phi Island ni, pulau2 yang korang akan pegi ialah Bamboo Island, Viking Cave, Pileh Bay, Maya Bay, Monkey Beach, Phi Phi Don, Hin Klang

 First pulau yang kitaorang pegi iaitu Bamboo Island.







Nampak tak keterujaan kekton? ahaha..




Air dia boleh nampak kaki nokkk.. Clear giler. Rugi kalau korang tak mandi kat sini wey.. SubhanaAllah. Dekat sini kitaorang di beri masa 1 jam jer untuk mandi2, ambik gambar, or merayap sekitar pulau. :( #takpuas

Kemudian dibawa pula ke Viking Cave.




Kat sini, korang tak boleh turun nak mandi2 bagai yer. Hanya boleh menikmati pemandangan keindahan alam .


Maya Bay is the best island pada aku. Cantik sungguh.




Teruja giler bole apungkan badan.. ekeke.. Sebelum ni tak boleh wey.. asyikkan tenggelam jer.. Hehhee.. (Sila abaikan aksi yg di belakang kekton yer)


Cantik ke idokk? *mataadalove


Masa kat Maya Bay ni kitaorang diberi masa 1/2 jam jer. Tak boleh lama-lama.Tempat ni memang sesak.. Penuh ngan orang & juga penuh ngan boat.. 


Lepas pegi ke MAYA BAY, kitaorang dibawa untuk makan tengah hari. Aper kenama pulau tu aku dah lupa. Sebab lapau tak hengget, tak sempat nak ambik gambar makanan. Hehee.. Yang en. daddy dah mabuk laut dah.. Makan pun tak lalu. Aku? lalu jer.. ayam goreng dia sedap giler, nak dekat 8 ketul aku bedal.. ekeke.. kecik chenonet sangat...

 Lepas makan, tour guide bawak pegi snorkeling. berdebar2 gaklah ghase hati, almaklumlah meollz tak pandai berenang.. Takut lemas. haiishh. Pastu dorang akan drop kan ko kat tengah2 laut. Compem2lah kaki tak cecah tanah kan? Yang en. daddy pun sama, tak pandai berenang..  ahcanner tu?


Aku kuatkan hati gak, nak turun, sebab rugi kalau korang dah sampai tak buat snorkeling. Turun pelan2, mula gayut kat tepi tangga boat. Pastu dah dpt kuasa 'keberanian' terus berenang sikit2. hehehe. Aku benci betul ngan life jacket ni, tak berkerjasama langsung ngan aku.. uuhuu.. kejapkang ternaik, baju tu, kejapkan tergolek aku kat dalam air.. kang kejap kang terlentang pulak... adoii.. tak pandai aku nak control bagi dia behave sikit.. hahaha..


 Bila dah teror sikit, eksen.. Tulah kekton.. Hahahhaaa


Kali kedua snorkeling, en. daddy tak turun. Malas katenye. Aku? dah terer katakan, mestilah turun kan.. rugi okey bayar, tak cuba. Oh yer lagi 1, orang lain snorkeling pakai menatang yang letak kat mulut tu kan? siap pakai goggle kan? Aku lagi terer. Langsung tak pakai aper2 peralatan snorkeling melainkan life jacket. Heheh Bukan aku tak cuba, baru makan 2 saat dah dah rasa macam tak bernapas.. Hahahaha.. Vongok betul.. aku nengok orang lain pakai rilekkk jer.. Aku je yang menggelupur tak tentu arah.. Hahahaaa.. Ahh... lantakklah, setakat nengok ikan, aku dah biasa dah nengok.. tak heran aku..hhahahaa... Yang penting aku nak mandi laut... 


Lepas puas snorkeling, terus balik. Dalam pukul 4 lebih sampai kat beach. Tempat yang memula naik boat. Seyes aku cakap memang terbaiklah package ke Phi Phi Island ni. Memang tak rugi wey. Korang akan ada rasa, nak pegi.. nak pegi & nak pegi lagi..


Petang tu, dah lepas mandi2, keluar balik, gi cari makan. Sebenarnya kaki aku dah tak larat nak menapak. Aku ajak en. daddy naik tuk2. dalam RM60baht/2org. Tapi tengok gaklah tempat yang korang nak pegi tu.


Malam tu, kitaorang try makan kat Restoran Hasna. Boleh tahan mahal gaklah untuk 2 orang makan. Ikan siakap 3 rasa 450baht, tomyam campur (lupe brape..), nasi + air. Total dalam duit malaysia RM70+ camtu.. Ko ghase mahal ke idok? uuhuu.. Nasib baiklah esoknye kami dah balik.. Kalau tak jadi peminta sedekah lah jawabnye, takda duit nak balik.. uuuhuu..  

Oh yer, kalau ke Krabi, jangan lupe try dorang punye massage tau. Terrbest okey. Sempat gak aku buat manicure & pedicure. heheh murah wey. Massage dalam 200baht. Manicure 150baht, Pedicure 150baht okeylah kan..  Kat sini tak dapek rege cmgitu wey..

Lepas settle makan dah tak larat nak merayap terus ajak en. daddy balik hotel.. Sakit segala urat kaki, urat badan.. 


.... bersambung Part 3

Tuesday, February 10, 2015

Honey To The Moon Krabi - Part 1

Salam. Hai! #lambaiciked :)

Harini aku nak bercerita pasal trip honey to the moon kitaorang yang ke 9 tahun. :) Honeymoon kali ni, pegi jauh sikit lah kan #ahaks ke Krabi pulakx. Ok, ada yang tanya aku pasal cost nak ke Krabi ni, mahal tak? Ok, pendapat aku,  depands on harga tiket flight & hotel tempat yang korang nak duduk nanti. Kalau tiket flight, aku advices bookedlah awal, so korang boleh dapat harga lagi murah. :) (nanti aku share beberapa info yang aku ingat untuk memudahkan korang ke sana.)

2/2/2015

Flight aku (Airasia) departure dari KLIA2  pukul 7.15pagi. Means flight akan dijangka tiba di Krabi dalam pukul 7.30 pagi waktu Krabi *waktu krabi 1 jam lewat dari waktu malaysia*. Gilerlah cakap tak seriau masa nak naik flight. Macam-macam doa aku baca, nak hilangkan rasa nebes. Uuhuuu. Alhamdulillah, flight tak delay & kami selamat sampai pada masa yang ditetapkan.

Sampai airport terus tuju kat kaunter beli tiket bas/taxi yang terletak dalam airport. Airport Krabi taklah sebesar KLIA2 nun. Sampai creamp kaki nak berjalan. Hahaha.. Memang senang korang nak cari kaunter tiket bas/taxi. Itu jer yang ada. :)


Nak ke Aonang kitaorang ambik bas jer, senang. Murah pun murah. 300baht/2pax (RM32)  Perjalanan nak ke Aonang mengambil masa dalam 45minit.


Ni lah bas yang kitaorang naik tu. Okey kan? :) Driver bas ni, akan dropkan korang betul2 depan hotel yang korang menginap.

Happy giler dah sampai Aonang.

 Jiwa kene kental bila nak tinggalkan anak2.. uhukk.uhukk..

Masa nak booked hotel, naik migrain aku di buatnye. Macam-macam pilihan. Aku survey kat tripadvisor, survey kat review booking.com, agoda, skodeng blog2 orang yang dah pernah pergi, last-last kitaorang decide stay kat Aonang Buri Resort.

Santek kan? siap ada angsa 2 ekor lagi.. heheh.. honeymoon lah katakan.. 
Hahahaa sayang wey nak tido..

View dari bilik kitaorang.
Masa kitaorang sampai hotel, bilik belom ready lagi. So aku ngan en. daddy taknak buang masa, terus carik tempat makan. Lapar wey, atas flight tak ambik makan. Nak saved bajetlah kengkononnye.. hehehe.. #padanmukekelaparan



Sepanjang pantai Aonang, banyak cafe, bar, shoplots & tempat-tempat makan. Bab-bab tempat makan ni, korang kene tengok betul-betul. If, kalau dorang tulis Halal tu menas korang boleh masuk or kedai-kedai tomyam pun banyak jugak kat situ. Kalau tak silap aku, dorang tutup dalam pukul 10 malam macam tu.



Singgah makan tengah hari kat Lemon Restaurant. Aper yang aku boleh cakap, memang tak kene langsung dengan tekak aku. Sampai ke harini rasa kembang-kembang lagi. Uuhuu. Aku order Nasi Goreng Ayam. Entah aper-aper ntah rasa dia. Nasi macam masak ngan planta. Ayam tu dia rebus. letak tepi. Adoi aper jenis masakan ni. Ayam tu banyak tulah tak berusik harga lebih kurang RM80baht. Korang ghase berbaloikah?? Kalau sedap takpelah lagi. Memang taklah aku nak repeat lagi. :( #frust

Lepas makan, sambung jalan kat sepanjang pantai Aonang. Misi mencari Island Hoping. Penat wey, kene survey banyak tempat. Kebanyakkan dorang offer 1400bath. Tapi korang boleh nego lagi.


Last-last kitaorang jumpa dengan adik ni. Nama dia Khadeeja. Asyik tergelak-tergelak adik ni, deal ngan aku. Hehehee.. Aper yang kelakau ntah. Hhehehe.. Suke benau aku dengar cara adik ni bercakap. Lembutttnyelah hai.. cair hati ni dengar.. hehehe. Masa aku deal dengan dia, aku memang mintak dia turun harga sampai 1000baht/ pax. Dia cakap tak boleh kakak. Kalau kakak nak ambik yang harga 1000bath tu ada, tapi kan kakak dalam 1 boat ada 60 orang, kakak nak ke? saya rasa tak payahlah kakak. tak boleh kakak. Hehehe.. pandai dia kan menakutkan aku yer. heheh Last-last dia bagi aku harga 1050baht/pax. Aku ambik package ke Phi Phi Island. Phi Phi island ni boleh dikatakan tempat WAJIB pegi kalau dah sampai ke Krabi. Harga package termasuk transport pergi & balik termasuk makan tengah hari. Air mineral & buah2 masa dalam bot disediakan.


Dah settle semuanya, kitaorang ronder lagi. Kali ni misi mencari PANCAKE YAMINLAH. Kebanyakkan yang dah pernah pegi Krabi, semuanya suruh try pancake yaminlah. Puas aku mencari pancake yaminlah, tak jumpe.. rupa2 nya memaang dekat naw naw ngan hotel kitaorang. ekekek


Kalaua korang ke Krabi cari motor acik ni yer. Dia tulis Pancake Rotee Yaminlah. Aku nengok cara dia buat, lebih kurang macam roti canai je. Maybe kat sana dorang panggil pancake kot.. entah.

Banana Chocolate Pancake

Banana Nutela Pancake

Memang terbaik wey. Korang kene cuba pancake makcik Yaminla tau! Kalau makcik joyah ke, makcik esah ke, makcik bedah ke, aku tak jamin kesedapan pancake dia. Hahahaha.. For ur info, sederet kedai makcik Yaminlah tu, banyak kedai2 tomyam yang halal. So korang takyah pening-pening nak pikir makan kat mane.

Lepas makan, perut pun dah kenyang gagahkan diri menapak balik hotel. Malam tu keluar balik, merayap cari makan lagi. Hehehe..  Tempat yang sama. Sederet kedai Pancake Yaminlah.




Lokasi kedai-kedai ni terletak berdekatan dengan Krabi Resort. Macam-macam makanan ada, nak bergoreng, nak tomyam, nak celup2.. macam2lah. Aku try yang light2 jer, sotong goreng tepung jer pun. Light kan? hahaha (sampai 4 cucuk aku sorang bedal..lighhtttttt sangatttt). dah sedap nak buat camner.. hahahahaa..





.... bersambung Part 2