Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Friday, April 24, 2015

Nasi Lemak Hamidah

p/s: Bukan ko yer kak midah #blueeekkk. Ni hamidah yang lain, yang lagi satu.. Hahahaa.. 

 ********************************************************************************

Kan kat entry sebelum ni aku penah citer, yang aku suka makan nasi lemak kat area Restoran Jejantan Jejantas Sg. Buloh sebelah Baskin Robin tu kan. Kemarin, sempat gaklah aku menyinggah lepas balik keje ngan en. daddy. Kan aku dah janji nak tunjuk kat korang #matakelipkelip #ahaks kan...kaan..annn..annn..

Taraaaa.... Nasi lemak bungkus daun pisang. Korang boleh bayangkan tak bau harum di macam maner?? Panas2 lagi engko..









INCLUDED GST 6%  #nasiblah #malasnakkomen

Nasi lemak yang jual kat kedai ni tak silap ada 4 owner. Terpulang kat korang nak try makan nasi lemak yang mana satu. 1st time aku pegi sini, aku try setiap 1 owner. Then aku ngan en. daddy decide, Hamidah punya nasi lemak yang paling sedap kat tekak kitaorang.


Nasi lemak Hamidah <3

Tapi tulah, frust gak sbb timun ngan ikan bilis goreng takda. Ok, paham, brg mahal.. huk!huk! Tapiiiikann... disebabkan sambal dia tu sedapp, aku pejamkan jer mata pasal timun ngan ikan bilis tu...


Memang sedap!










p/s utk diri sendiri: kat ko, aper yang tak sedapnya kekton hoooiiiii...

Wednesday, April 22, 2015

Kalau Dah Gemok Jangan Nak Bising

Hambooooi, tajuk kemain marah lagi bunyiknye. hehehe... Tajuk tu sebenarnye tuju kat diri sendiri. Asyikkan bernapsuuu jer lately ni. Nampak tu sedap, nampak ni sedap. Teringin itu, teringin ini.. hambooiii kemain membuak2 dia.. #ihetchu

Yang paling tak boleh blah tu, rajin pulak nak melayan napsu tu nak makan aper. Kang tetiba teringin nak makan Asam pedas pari, dan dan tu keluarkan ikan dari peti sejuk terus nak masak. 


Ada pulak tu idea tetiba  pulakkan, "eh, cicah roti jerlah takdelah rasa bersalah sangatkan?" hahaha.. boleh camgitu?

Esoknya pulak, nampak kentang 'terkonteng2' kat dapur. "Eh, anak-anak suka makan sambal goreng kentang ni. Sian dorang, atleast esok ada jugak benda dorang nak makan.." Nampak tak, alasan untuk masak & makan tu kenkadang musabah 'ANAK-ANAK SUKA MAKAN' 


Tips dari mak mertua aku. Kalau taknak kentang tu lemau. Masa rendam kentang tu, jangan letak garam or kunyit. Then rendam kejap, buang air dia. Potong nipis2.



Ting! siap.. Sambal goreng kentang untuk anak-anak.. kononnye.. Hahaha!

Tetiba pulakkan, dan dan tu laki aku tanya, masak untuk bila ni?  Aku jawablah untuk esok, atleast anak2 boleh makan jadi lauk esok (dalam pada tu aku dok mengunyah kentang) hehehe.. Macam tak boleh sampai esok jer... katanya.. Huurrmm.. Kalau dapat buat sambal tumis ikan bilis pun sedap ni boleh makan esok pagi sebelum pegi keje...

Sebagai  seorang isteri yang solehah (libas tudung), tak sampai hati nak menghampakan keinginan suami malam tu. *hiks dengan pantasnya, capai lagi 1 kuali, masakkan sambal tumis ikan bilis.



Ting! siap!. Hebatkan aku. Hahahaha.. #matilarpujidirisendiri. Lepas siap, dua jenis lauk ni, terus capai pinggan nak makan? ha?! sape yang capai pinggan tu, kalau bukan aku.. Hahahaha.. Lapauuuu terus... Kowang ingat aku boleh jeling jer lauk2 tu??

Minggu yang sama, kejadiaan ahad lepas. Lepas pegi ambik je sijil simpanan TAWAS kat area Sg. Buloh en. daddy tanya, nak makan ape tengah hari ni. Masa tu, tak silap aku masih awal lagi nak makan tengah hari. So, aku cakap dengan dia, jomlah cari ada 1 coconut shake kat area Kg. Melayu Subang, nama dia JZ Coconutz Shake. Sebenar dah lama aku cari kedai ni, tapi tak jumpa. Last2 cari pakai waze, baru jumpa. Poyo sangatkan. Bukan jauh pun 15 minit jer dari rumah.. Hahahah



Apa yang specialnya JZ Coconut Shake ni, dia punya coconut shake ada topping engko!.  Ko boleh pilih topping nak flavour aper. Apple jelly ker, bubble ke, milo tabur ke, manggo ke & banyak lagi. 


Copy from jzcoconutzshake

Sorry yer ayu, kekton pinjam gambar yer.. :) Nikmatkan kalau tengah panas2 korang dapat minum coconutshake caamgini.. Pergghh! Selain dari tu, ada laksa & nasi lemak. So kekton dah bagi details adrress aper lagi, kasi serbulah.. Heheheheh

Lokasi:
JZ coconutz shake,
Kg Melayu Subang Tambahan
GPS : 3.155738, 101.540565
Open : 11am - 7pm (closed on Monday)

Petangnya pulak, En. daddy ajak makan kat Kg Baru, Nasi Lemak CT Garden. Sempena birthday bapak mertua kekton. 75 tahun dah umur abah. Alhamdulillah masih sihat. Actually, ini first time kitaorang makan kat sini. Agak payah gaklah nak mencari kedai walaupun dah pakai waze still tak jumpe. :( 2 x kitaorang tawaf bangunan Quill tu. Last2 boy ngan yob tunggu kitaorang tepi jalan. hehheee..


 Nasi Lemak berharga RM0.90 sebungkus (besar penumbuk tangan aku jer)

birthday boy tu yang baju merah tu.. :)

Masa kitaorang sampai sini, ramai gaklah orang, dok que nak ambik makanan. Kalau nak makan nasi lemak dgn lauk2 lain pun ada. (sorry yer, pic makanan xde. aku mcm malas nak pic.)


Pada tekak aku, (tekak korang aku tak taulah) nasi lemak dia biasa2 jer. Nak kata, tak sedap langsung TAK. Nak kata sedap sangat sangat pun TAK. Pada aku biasa2 jer. Pada aku, sedap lagi nasi lemak bungkus dekat area Restoran Jejantas Sg. Buloh tu (Sebelah Baskin Robin) Tak silap aku nasi lemak nama dia HAMIDAH. Memang sedap. Sambal dia, pun sedap pedas2 & ada rasa manis sikit. (Nanti kalau sempat aku pergi, i show u naa..)


 Ok, berbalik2 citer pasal napsu. Kowang boleh bayangkan tak. Napsu aku ni tak mengira penat or aper. Kalau dia  ada keinginannn jer terus dia nak buat. #peydap. Dah ar aku sampai umah pkl 9pm dan2 tu jugak teringin nak masak sotong sambal. Hoii! memang melampau napsu ni. Dalam penat2 tu gigih gaklah aku capai kuali, capai aper yang patut & masak. Lepas tu terada pulak idea, nak masak lagi 1 menu, ayam masak kicap untuk kidz. Uuhuuu.. Settle masak nak dekat pukul 11pm. Kowang ghase kali ni aku mencapai pinggan jugak ker ? hehehehee.. Kali ni, memang tak larat, terusssssss aku capai towel nak mandi & terus tido..  Tak larat sudey.

Yang bestnya, esoknya aku pose. So ayam masak kicap & sotong sambal tu, aku dah suh bibik aku asingkan siap, balik keje nanti nak buka dengan lauk tadi.  Gigih aku pose semalam, asyik terbayang sambal stong kat umah. Sampai masa nak buka, masih lagi kat opis. Buka jerlah aper2 yang patut. Sampai umah, tak sempat nak makan sotong tadi tu, sebab dah kenyang sangat. Hahahaha. terpaksa tahan keinginan tu esok pagi means pagi tadi. Tapikan.. tapikan.. sebelum balik tu, aku ajak en. daddy singgah jap kat Giant, Kota Damansara, nak beli something untuk kidz. Ngehhh...ngehhhh..ngehhhh...

 -

-

-

-


-

-

-

-

-





Almaklumlah meollzkan pose. Hehehe. Selalu beli 1/2 dozen (6 biji) jer, tapi kali ni aku beli sedozen (12 biji). Dengan alasan anak2 suka makan donut ni. Hahahahahahahaha... boleh camgitu?? Almaklumlah meollz kan pose.. 
 
 
 
T_______________________T





Itu jer nak citer.. Hahahaha.. 
Kalau dah Gemok Jangan Nak Bising. (#nageskatbucukatil)

Wednesday, April 15, 2015

Resepi Rendang / Sambal Bali

Yuuhuuu.. anibadi homee.... homeeee...homeeeeEEEEE

Ok, harini aku nak share ngan korang pasal resepi Rendang Bali. Actually resepi ni aku 'tuntut' dari salah sorang kawan opis aku iaitu Kak Shila a.k.a Membesau. Akak ni memang bab masak memasak memang cukup terer.. tutup mata pun dia boleh masak.. (nampak nau menipu) hahahaa... Ko campakkan jerr.. Hahahaa.. itu dia punye keyword dalam memasak.

Setiap kali raya, setiap kali tulah menu ni akan ada kat rumah aku. Dan setiap kali tu jugak aku akan mintak resepi yang sama kat kak shila.. Dan setiap kali itu jugaklah dia akan menyirappp dengan aku sebab dia nak kene ulang balik resepi yang sama kat aku.. Hahhahahahah.. Sorry yer kak.. terpaksa aku #tadahtelinga..


Resepi Rendang / Sambal Bali
Sukatan Daging 2 kg
Cili Blend - 5 Senduk
Bawang Besar - 20 Biji (*bawang kalau pakai lagi banyak lagi sedap)
Bawang Putih - 1 labu
Jintan Manis - 1 Sudu
Jintan Putih - 1 Sudu
Ketumbar - 1 Sudu
Lada Hitam - 1 Sudu
Serai - 10 batang or lebih 
Serai - 5 batang ketuk2
Kicap Manis - 2 cawan
Kicap Masin - 2 cawan
Daun Kari

Bahan di atas, korang blend hancur. Selepas tu, satukan dgn daging.

Ok, specialnye resepi ni, daging kene perap kalau boleh semalaman. Let's say korang nak masak esok, malam tu, korang dah kene perap dah. Lagi lama, lagi sedap. Lagi 1 yang specialnya resepi ni, ia dimasak tanpa menggunakan SANTAN. ok!

Cara Masak (Concept Campak) 
Tumis  daun kari sampai naik bau
Then tumiskan jugak serai 2, 3 batang serai, barulah masukkan daging yang telah diperap tadi. Masak sehingga daging tu betul2 lembut.
Masukkan air bila perlu sahaja. 

Senang kan?

Ok, dah boleh masuk dapur dah.. :)


...pssttt, kalau dah cuba jgn lupe share ngan meollz yer. #kenyitmata

Friday, April 10, 2015

Tree Steak House @ Sg. Buloh

Salam.

Harini aku nak share ngan kengkorang salah satu tempat makan western feveret aku iaitu Tree Steak House di  Sg. Buloh.

Source : FB Tree Steak House

Kenapa ia menjadi feveret aku ngan En. Daddy?
1. Opkos sebab makanan dia sedap..
2. sebab harga yang dikenakan sangatlah munasarawak munasabah
3. selesa
4. pelbagai jenis menu yang ada. 
5. Services dia kekton bagi 4.5 bintang dari 5
6. parking pun dah senang sekarang & ada orang jaga (dulu susah jugak sbb sempit)
7. Lokasi memang strategik betul2 dekat jalan besar & dekat dengan rumah aku

aduh, banyaklah pulak senarainya.. ekekee.. 

Menu
Cer nengok harga dia. Memang reasonable kan?. Tapi tak surelah aku  after GST ni harga dia macam mana. Tak terai lagi. Hopefully takdelah charge GST yang dikenakan.



Setakat ni, sepemerhatian aku, kedai ni tak penah yang lengang. Ada jer orang. Nak-nak time gaji.. pergghhh.. memang penuh. (Aku advise, kalau taknak menunggu kene buat reservation dulu)


Staff steakhouse tu memang ramai, tukang ambik order lain, tukar antar makanan lain, tukang masak lain, tukang supervise lain.. :) So, aku rasa takda masalah bab makanan sampai lambat. Kalau ada pun jadi, korang terus je pegi kat kaunter tu, bagitau akak yang jaga kaunter tu. (aku ghase tu bos dia) Sebab dari dulu aku pegi, dari kedai kecik sampai sekarang kedai tu dah besar, orang yang sama jaga kaunter 'akak tu' hehehe sorry aku tak menanye pulak nama dia sape.. heheheh So far memang okey.


Kalau korang ada bawak anak2 kat sini, kalau korang rasa macam susah nak makan (anak2 kacau), korang boleh suruh jer anak2 pegi dekat area kolam ikan kat dalam restoran tu. Seyes, memang anak2 akan jadi ralit kat situ. Sebab ada macam2 jenis ikan yang ada kat dalam kolam tu. Owh yer,  kura2 pun ada gak tau.. Kids mesti suka. TAPI... TAPII.. TAPIII sesekali mak apak kenelah juga pantau anak2 tu yer. Jangan terleka.. So, far tempat tu selamat untuk kids. :)



Ok, time untuk tengok feveret food aku. Ngeehh..ngehh... Cengal Chicken Sizzling. Sebenarnye menu ni takda pun. Aku jer pepandai suh orang tu buat. Pakai hot plate tapi ada charge RM2.  Menu sebenarnye Cengal Chicken + BBQ sauce (Chicken Chop). Ok, just nak share ngan uollz, di sebabkan nama kedai ni permulaannya TREE, so nama2 menu yang ada, semua menggunakan nama-nama kayu cthnya, Cenggal, Pinang, Bamboo, Bakau, Meranti dan lain-lain lagi. 



Kat sini aku pernah jugak terai dia punya Nyatoh Sizzling Steak, Bakau Black Russin seyes memang sedap. Ok, pada yang bukan penggemar western, jangan risau kat sini ada jugak disediakan makanan bergoreng, macam nasi goreng, kuey teow goreng dll. Jangan risau ada pilihan :) 

Seingat aku TREE STEAK HOUSE ni pernah masuk dalam Jalan-Jalan Cari Makan 2013. Masa tu pengacara dia Qi. Lepas masuk dari rancangan tu meletop2 restoran Tree Steak House. Kalau ada masa, kelapangan or dah vosan makan kat umah sila berkunjung ke sana yer.

Lokasi: Jalan Kuala Selangor, Paya Jaras Tengah, Sg Buloh, Selangor. 
Waktu Perniagaan: Isnin - Ahad 4.00 pm - 12.am
Cuisine : Asian Fusion, Burgers, Seafood and Steakhouse
 Tel/Reservation: 016-3436550 (Sham Shaharir)
016-2690656 (Efiyanti Jaarif)








(...pppssstt.. kalau nak pegi jangan lupe ngajak kekton sekali yer.. hehehe)



 

Thursday, April 9, 2015

Happy Birthday Qaseh.

Salam.

5hb. April aritu birthday Qaseh. 3 hari sebelum birthday dia, dia dah start remind aku ngan en. daddy. "mommy lagi 3 hari kan birthday qaseh?" esoknye cakap lagi "daddy lagi 2 hari kan birthday qaseh..? esoknye cakap lagi "mommy lagi 1 hari kan birthday qaseh..?" Alahaiilah anak. Inilah di namakan budak2, part paling best dalam hidup mereka adalah time birthday. Hehehehe

Birthday Girl
Happy Birthday Qaseh. Seyes, sampai ke harini mommy still takde idea nak bagi Qaseh present aper. Uuhuuu Sorry Qaseh. Mommy tanya Qaseh pun, Qaseh tak tau aper yang Qaseh nak. Nak belikan basikal, kat umah dah ada, nak belikan anak patung, qaseh bukannye penggemar sangat, satakat cuit2 cmgitu je pastu tinggal, nak belikan baju, tak birthday pun berganti jugak baju.. Uuhuu.. kering idea mommy qaseh ooii.. Takpelah Qaseh, take ur time yer. Kalau dah tau aper qaseh nak, bagitau mommy tau! (...pssstt jangan yang memahal sudahlah yer.. hahaha)

Froze Ice Cream Cake By Chocolate Nice
Just untuk melengkapkan syarat birthday girl, aku gagahkan jugaklah last miniute plan, beli cake. Nasib baik ada cake Frozen yang dia nak. Pastu gigih carik satay, then call semua adik beradik aku, kumpul kat umah mak. Settle.

 Ya Allah payah betul nak ambik gambar family..

 Macam2 gaya dak adam ni. Memang tak reti dok diam..

Happy Birthday Qaseh!
 
Lepas dah settle2 tiup2 lilin, masa on the way balik, dalam kereta Qaseh bagitau  "Mommy, harinikan.. hari yang paling gembira kat Qaseh. Qaseh Happy sangat, sebab harini birthday Qaseh". Hamboi ayat, boleh menitis air mata mommy dengar qaseh.. Uuhuu.. Rasa macam bersalah pulak sbb hadiah tak berbeli lagi.. Sorry Qaseh. Nanti mommy beli yer. Pomis. :)



Happy Birthday Qaseh. 
Dah 6 tahun dah umur anak mommy ni. Next year dah masuk darjah 1. Uuhuu terasa dah menua dah mommy ni qaseh hhooii.. #sobsob
Mommy doakan semoga Qaseh menjadi anak yang solehah. Semoga Qaseh membesar dengan sihat. Takmo suka merajuk2 lagi tau. Dah besar kan? 
Mommy, Daddy, Abang & Indah sayaaaaaaannnng Qaseh sangat2.
 
Love You Qaseh!
 

 
owh yer.. lupe pulak nak wish, Happy birthday Kak Juana a.k.a KG a.k.a MAMA. Tak wat makan2 ke? #ahaks