Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Friday, May 29, 2015

Sakit Mental!

Ya Allah, taktau lah aku nak cakap macam mana. Sekarang ni nak lepas anak2 main kat luar pun pikir banyak kali. Bukan kata nak lepas anak2 main, nak bagi anak2 pergi sekolah pun risau sangat2.. Aduh! camner lak tu.. uuhuu

Seyes aku ngan en. daddy risau sangat2 sekarang ni. Sebabnya, dalam 2, 3 hari ni aku ngan en. daddy dapat wassap bertalu2 dr group wassap masing2 berkaitan dengan seorang pesakit pedolifia yang baru jer keluar dari penjara.

Pedolifia tu aper?
Secara ringkasnya PEDOFILIA merupakan gangguan psikiatri melibatkan orientasi seksual yang mana kebanyakan pedophile boleh menjadi seperti heteroseksualiti, homoseksual atau biseksual. Ia melibatkan rangsangan erotik, fantasi dan tarikan seksual terhadap kanak-kanak. Bedasarkan DSM-III (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) dan Persatuan Psikiatri Amerika, 1987) menyenaraikan ciri-ciri dan kriteria penting pedofilia sebagai berulang-ulang, dorongan seksual, kebangkitan fantasi dan hubungan seks serta berlaku sekurang-kurangnya tempoh enam bulan. Ia melibatkan aktiviti seksual terhadap kanak-kanak yang umumnya berumur 13 tahun ke bawah.

Sumber:  SINAR HARIAN



Giler aku tak risau.. Menurut sumber jiran2 & kawan2 kat group wassap, orang tu ada dekat sekitar perumahan kitaorang area Subang Bestari. Mamat ni akan ada kat sekitar pusat2 tuisyen & sekolah. #gulp!




nilah muke mamat tu! 
Bakasah Kayon, 34, 
Boleh rujuk sumber di Karangkraf



Gambar atas ni, dia dikesan berada dekat area pusat tuisyen.

Masa aku dapat wassap ni, seyes aku dah tak senang duduk kat opis. Kalau boleh nak terbang balik terus ke rumah .. uuhuuuuu...



 Reminder dari pihak Genius Aulad Subang Bestari pulak



Petang tu pulak dapat lagi wassap. Yang kali ni, lagi buat aku betul2 risau & berdebar2. Mane taknya, orang tu ada dekat area sekolah anak aku.. 
Ya Allah. Mintak dijauhkanlah segala perkara yang tak diingini. 
Ya Allah lindungilah anak2 kami Ya Allah..


Aku citer ngan anak2 pasal mamat pedo ni supaya anak2 lebih berhati2. Hari2 aku remind Adam ngan Qaseh, kalau pergi sekolah, turun jer dari van, cepat2 masuk kawasan sekolah. Jangan nak berjalan berlenggang lenggang kangkung sangat. Kalau balik sekolah pun sama, tunggu van dalam kawasan sekolah or duduk dekat area  pak guard. Then aku pesan gak ngan anak2, kalau ada orang nak kasi sweet ker, ice cream ker, nak kenal2 ker, nak tanya aper2 ker, jangan layan. Terus pergi kat tempat ada orang ramai. Jangan duduk sorang2..

Zaman sekarang ni terlalu ramai orang yang sakit mental!!

Ada parents yang dah buat police report. Tapi feedback yang polis bagi agak mengecewakan. Selagi mamat pedo ni  tak buat aper2 (means melakukan kesalahan) selagi tu, polis tak bole nak tangkap dia. Huuurrrmm.. 
Achanner tu?

Dah jadi baru nak bertindak ker en. polisi.. Uuhuuuu..
Aku harap sangat, pihak polis boleh kerapkan lagi rondaan dorang kat kawasan perumahan kitaorang ni... 

Semalam, Adam cakap ngan aku, setiap kali dia nak pergi sekolah, dia rasa berdebar2 & takut. Aduh! bukan kata dia, aku pun kalau setiap kali nak lepaskan anak2 tu berdebar2.. risau.. takut.. segala macam kerisauan ada.
Semoga Allah melindungi, anak2 kami..

:(

Tuesday, May 19, 2015

Alive 3D Art Gallery

Salam,  Hai uollz! #lambaiciked
Terima kasih sebab setia menanti next entry. 
Aper yang aku boleh share, aku share kat sini yer tak? 
Kalau info aku tak cukup lengkap, jangan malas, silalah google yer.. 

~ Hahaha ~

Lepas dah check out hotel, adik aku Erra ajak pergi Alive 3D Art Galery.
Kat mana tu...? okey ni alamat dia, aku bagi siap2. Masa aku nak ke sini pun, aku tak tau, tanya2 orang & cari pakai waze. Alhamdulillah jumpe.

Address:  
NO 38-40, JALAN DS 2/1, BANDAR DATARAN SEGAR, LUKUT, 
71010 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
Phone:+60 6-651 5400
Hours: Open today · 11:00 am – 11:00 pm

Nak lagi mudah, korang cari landmark Giant area Lukut. InsyaAllah jumpa.





Ok, ni harga untuk masuk sini.
Dewasa : RM25 | Kanak2 : RM20 | Warga Emas : RM20
yang penting GST dorang bayaukan.. katenye.. #bluuek
 Owh yer lupa nak bagitau, kalau nak masuk sini, kene tanggal kasut. So kasut2 tu korang kene masuk dlm locker. Locker kene bayar tau, tak silap RM2 untuk satu loker. 
Ingatkan, bila GST dorang bayaukan dah save.. rupe2nye.. pusing2 terkene gakk.. 
hahahaaa.. nasib ko lah labu...


Wajib ambik gambar before masuk.. :)

Dah..dah...! stop membebel, meh masuk layan gambar pulak..  #ekekek
 Aku pun dah lupe susunan gambar ni, yang mana dulu.. lantaklahkan.. hahaaa

 Bab berlakon, serah kat dia adik aku laki bin, taknak kalah..


Macam yo2 oo jer dak Adam ni.. hehe



Merenung ke bulan.. Kemain lagi.. Kaki tu siap silang tu.. 
Nape dam?? teringat kat awek ker? hehehe
Sunat dulu baru boleh citer.. bab2 awek yer.. 


Seyes, time ni memang aku terperanjat..
"Ceh..ceh.. mane badan qaseh? Macam mana qaseh buat camgitu..
hoii seramm mommy tengok ni qaseh.."
Yang dak qaseh, dgn tak bergiginya tu dok senyum2 tgk pe'el mak dia menggelabah, cari jalan macam mana nak buat camgitu.. Hahahaa..

Rupa2nya, ada 1 pintu dia kene masuk ikut blakang & menyelinap masuk bawah meje tu. Yang bawah meja tu rupanya cermin.
Hoii terkejut mak ko nak, jumpe2 anak tinggal kepala & tak bergigi.. hahahaha
Seyes kagum kejap aku..


yang ni pun seyes, nampak along (niece) macam dalam botol
barulahlah boleh letak nama
"Hantu dalam botol kicap manis"


ekekeke.. sampai terselak kain orang tu ko buat long.. iskk..isskk



Macam2 pe'el


gaya tu gaya... kene hober.. Kalau tak, tak jadi gambar.


Makan adap2 namanye..



Ni, antaranyalah.. Aku kasi sikit2 jer supaya membangkitkan 'rasa' korang nak pegi gak tengok aper lagi yang ada kat situ.. boleh camgitu?

 Tapi dalam banyak2 gambar, gambar ni yang paling WIN..


@____@





@________@



 

@_______________@ 







@_____________________________@







@__________________________________________@  


 
chomelll sangat ni dak Indah. Hahahaaa..
Nak pulak tu dia mengikut.. Ekekeke..
Masa nak ambik gambar dia masa ni, memang kecoh, sebab aku tak berenti tergelak tengok perangai dia.. Aku suh tunduk, dia tunduk.. aku suh peluk.. dia peluk..
gewaaamm giler ngan budak techik ni... seyes!


eh.. lupe2 lupe nak bagi tips, heheh.. kalau nak gambar tu nampak real, korang kene ambik gambar dari point yang dah tetapkan. Pihak Alive 3D Gallery ada tampal sticker  (point) tu kat lantai, so senang. Kalau korang ambik gambar kata angle lain, memang gambar tu tak nampak real.. hokey.. aku harap korang paham aper yang aku cakap.. muaahahaaa.. 


So, far anak2 happy & yang lain2 enjoy.
Cuma kalau boleh, aku nak mintak pihak Alive 3D tu turunkan harga sikit lagi.. Sian kat orang yang ada anak ramai, tak mampu kot nak masuk sini... Itu pendapat akulah..


Oklah, bai!








Saturday, May 16, 2015

Family Trip @ PNB Ilham Resort

Salam, hai!

Citer ni, aku dah peram lama dah. Asal nak menyetory jer, tetiba jadi blank. Asal nak citer jer, tetiba jer mood ke laut. Hurmm.. Part paling malas adalah nak wat watermark kat setiap gambar. Ada ker, apps yang memudahkan kerja2 aku menepek watermark? Ok, kalau ada jgn kedekut sanat nak share ngan meollz yer.. hehehe


Acara wajib Ibrahim's family tiap2 tahun adalah percutian family. Tak kirelah, macam mana sekali pun, tong2 ke, sendiri2 ke, makan bercatu ker.. hahahaaa.. yang penting dalam 1 tahun MESTI nak tidur hotel & mandi swimming pool secara berjemaah..

Trip kali ni kami decide stay kat PNB Ilham, Port Dickson.


PNB Ilham Resort
Batu 10, Tanjung Biru,
71050, Port Dickson,
Negeri Sembilan Darul Khusus, Malaysia

Tel : (606) 662 6800 Fax : (606) 662 5646
Email : sales@ilhamresort.com / reservation@ilhamresort.com 

Review Bilik:  *sorry takde pic :( 
Kitaorang book yang 3 bedroom Apartment. Seyes memang selesa sangat, untuk family besar macam kitaorang ni. Ada Kitchen (tapi tak boleh masak, entah aper2) view pun cun, mengadap laut. Memang best.


Cantik kan?

Bila petang sikit, cuaca dah redup2, masing-masing dah menggelenjat nak mandi swimming pool. Tak kirelah yang besar, yang kecik sama jer.. hehehe

Hamboii kemain lagi Kaklong ngan Abang Long. Yang dak Aiman, ko dah kenapa kat blakang tu? Menyawan.. Hahahaa



 

Memasing dah puas mandi kolam, ajak pegi laut pulak. Sedikit frust gak aku, sbb tak boleh mandi laut. Air dia memang keruh & berselut. :(







Anak buah buahan ku


Dak kecik ni, kemain happy lagi dia dapat main pasir. Bila aku tak nampak, laju jer dia masukkan pasir tu sikit dalam mulut dia. Sedap agaknya, masin2. uuhuuuu..


 Mak budak, nak jugak interprem... hiks*



Malam tu, aku memang plan nak buatkan beday Qaseh sekali. So, aku import cake Frozen dari KL bawak datang sini.


Cake From : Chochalate Nice, Subang Perdana





Birthday ni, package sekali dgn aku punya birthdaylah 30 April aritu (saje jer ko nak mentionkan.. ahaks) Sendiri beli cake, sendiri tiup lilin, sendiri yang celebrate.. 
Jadilah kan? ekekeke

Lepas dah habis makan2, kaklong plan pegi karaoke pulak. Takyah susah nak keluar, dekat dalam PNB Ilham pun ada. Tak silap aku 1 jam RM50



Ayah aku pun tak nak lepaskan peluang karok malam tu.. 
"Semut Merah" lagi engko... Steady Ayah!



Tq long, sponser karok malam tu.. MUaaaaaahhhhhhhh!

Dekat pukul 12lah jugak malam tu settle karok. 
Almaklumlah memasing lepas gian.. heheheh









.. to be continue Alive 3D Art Gallery 




Thursday, May 14, 2015

MC 3 Hari





Salam. Hai! ada yg start mewindu tak? #auuwwww
Ngaku jerlah.. bukan orang tau pun. Hahaaaaa.. Getik pulak aku. #bluuek



Saje nak mengadu, badan aku ni dari last week rasa macam tak sihat. Ada rasa sakit2 belakang tengkuk & sakit2 badan. Belakang badan ni rasa macam kejang & ketat. Biasanya orang cakap kalau kita ada rasa macam tu, maknanya darah kita naik.. Betul ke? Seriau gak aku, bila ada simptom2 darah naik (darah tinggi) 

Nak pegi klinik, tak brani takut kang tak pasal2 kene makan ubat darah tinggi. Tak nak aku! Aku biarkan je. Tiap2 malam aku makan panadol active fast. Tapi tak jalan jugak. Badan dah start rasa berbahang (panas dalam). Kakak2 aku dah bising "Pergi check, darah tinggi tu.." aku macam er tak yer jer. Dalam hati aku ckp,  mybe naik tapi mungkin tak tinggi sangat kot. Hehehe.. bole main kot..kot pulak aku ni. Tiba part MALAS aku nak tadah diri kat kliniklah tu. MALAS nak menunggu. MALAS nak jumpa doc MALAS serba serbi. Ko dah kenape pemalas sangat ni.. uuuhuu

Hari isnin haritu tergerak nak pegi klinik, sebab badan dah tak bole nak blahh dah, check BP, sekali tu hambek ko.. kemain mencanak dia naik. macam dalam bursa saham. hehehe.. Ko dah kenapa? Tak puas hati punya pasal, aku bagitau nurse suh ambik lagi sekali BP aku sbb tak yakin dgn bacaan td. BP naik mybe sebab aku baru berjalan kot.. Hehehe.. pepandai jer aku ni. Check lagi sekali bacaan dia, lebih kurang sama gak. Turun pun sikit jer. Terus nurse tu suh aku refer doc. Masa jumpe doc, doc pun terkejut, nape boleh jadi tinggi macam ni. Sebab bacaan bawah tu lebih 100 (ko ghase tinggi ke idak) Dia ckp memang ada ker? Aku bgtaulah penah ada masa peknen 1st time dulu, pastu dah takde. So, doc bagi aku makan ubat color putih dan2 tu jugak (mybe ubat darah tinggi). Then dia suh aku rest 2 jam. Lepas tu nak check balik BP. Lepas rest 2 jam, ambik balik BP, bacaan dah turun, tapi.. tapii bacaan yang belah bawah tu turun sikit jer. So, doc advice aku suh rest, taknak pikir2 sangat.. (tak tau aper benda yg runsing sangat ntah) then doc bagi aku MC 3 hari. Suh aku pantau BP tgk macam mana. Kalau  still tinggi, alamtnya dah kene start makan ubat darah tinggilah hoii.. #matilarnak Buat masa sekarang ni doc blom lagi start ubat darah tinggi.
 
Antara faktor yang menyebabkan Tekanan Darah Tinggi
• Cara hidup tidak aktif - tak brapa nak aktif sangatlah nak bersukan tu macam dah malas.
• Umur melebihi 35 tahun - umur mak belum cecah lagi nok..
• Merokok - OF COURSE TAK
• Kegemukan  - Yang ni mak memang compem. Dah makin membolatt dah aku ni.. #nages
• Paras kolesterol tinggi - yang ni tak pasti, sebab dah lama tak check. Dulu check takde.
• Sejarah keluarga - Yang ni memang ada. Belah mak & ayah ada penyakit ni.
• Pengambilan alkohol yang berlebihan
- OF COURSE TAK 
 • Pengambilan garam yang tinggi - Rasanya yang ni, aku light2 jer.
 
Menurut Kevin Zahri (Sumber Kevin Zahri) 
7 Langkah Kurangkan Tekanan Darah Tinggi

Masalah tekanan darah tinggi? Sebagai langkah permulaan untuk menangani kemungkinan anda mempunyai tekanan darah tinggi, iktuilah tip-tip berikut:
 
Kurangkan berat badan.  
Ambil inisiatif untuk mengurangkan atau mengawal berat badan. Kurangkan berat 5kg pun sudah memberikan impak yang ketara dan mudahkan lagi kesan ubat pemberian doktor.
 
Bersenamlah dengan kerap. 
Cuba untuk bersam dalam 30-45 minit pada hari minggu. Paling kurang pun 3-4x seminggu. Pada masa yang sama ini juga bantu kurangkan berat badan.
 
Kurangkan pengambilan garam 
kepada kurang daripada 2.3g sehari. Garam umpama pasir yang serap air and tingkatkan tekanan darah. Kurangkan kicap, telur/ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidang. Ingat: 1 teaspoon sudahpun mengandungi 2.3g!
 
Jangan merokok: 
Kesan nikotin rokok dapat tingkatan tekanan darah sehingga 10 mm Hg sehingga sejam. Jadi sekiranya anda merokok sepanjang hari, tekanan darah pun lebih tinggi sepanjang masa.
 
Kurangkan Stres. 
Stres kerja, duit, kesesakan jalan dan macam-macam lagi tingkatkan tekanan darah buat sementara waktu. Kalau anda mempunyai kronik stres, sudah tentu ia memudaratkan kesihatan anda dan boleh akibat serangan jantung, strok dan macam-macam lagi. Seimbangkan kehidupan anda dan cuba elak dari stres yang berpanjangan.
 
Amalkan diet yang lebih baik. Sudah tentu diet seharian amatlah penting untuk mengawal dan kurangkan tekanan darah. Berikut adalah beberapa tip yang anda boleh amalkan:
  1. Ketahuilah keperluan kalori seharian anda. Ini boleh mengawal jumlah makanan dan pasa masa yang masa bantu anda kawal atau kurangkan berat badan.
  2. Makan 5-7 hidangan sehari tapi dalam sukatan yang kecil.
  3. Lebihkan serat (fiber) seperi grains, nasi perang, buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
  4. Kawal kolesterol. Biasanya masalah tekanan darah tinggi, berat badan dismapingi dengan masalah kolesterol tinggi. Pastikan anda kawal tahap kolesterol anda dan elak makanan berkolesterol tinggi seperti makanan laut, organ-organ seperti paru-paru, kurangkan lemak-lemak haiwan dan tingkatkan pengambilan serat.
  5. Pastikan ada sumber potassium dalam diet anda. Ia dapatkan kurangkan kesan garam pada tekanan darah. Pisang adalah pilihan potassium yang baik dan mudah didapati.
  6. Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein.

Jangan leka: Pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan anda. Walaupun anda tidak mempunyai masalah hypertension, pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah setiap 12 bulan sekali.
 
Bacaan Tekanan Darah

Kategori
Sistolik

Diastolik
Normal
bawah 120
dan
bawah 80
Pre-hypertensi
120 - 139
atau
80 - 89
Hypertensi
140 dan keatas
atau
90 dan keatas
Hypertensi sistolik
160 dan keatas
dan
bawah 90

 
 
So, korang, berhati2lah yer. Kalau dah ada simptom2 camgini, jgn jadi macam aku PEMALAS nak gi jumpa doc.  JANGAN wey. BAHAYA.. So, take care eberibodi..