Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Friday, August 21, 2015

Rawatan Semulajadi Untuk Masalah Selsema/ Batuk Anak-Anak

Salam.

Petang ni, tengah tak berapa nak membizi, bolelah aku nak share ngan korang satu petua, cara untuk mengurangkan batuk & selsema anak-anak. 

Seyes beb, aku risau giler kalau time anak-anak tak sihat. Expecially Adam. Dia kalau tak sihat.. ya ampunnnnnn memang aku kene double up kuasa kesabaran dalam diri. Kira macam dlm citer sailormoon tu, time sailormoon mintak kuasa tu..  ha, cmtulah aku.. hehehe.. 

Bukan bermakna kalau anak yang lenlain tu aku pakat tak kesah, tak.. tapi aku rasa macam anak perempuan ni dia lebih independent sikit, dia lebih paham, dia lebih matang kot.. compare anak lelaki. Itu pendapat akulah, pendapat korang tak taulah macam mana kan.  Pemantauan kat Adam ni  kitaorang kene lebih sikit sebab Adam dia dah pernah ada bad experience sampai kene operate sebab batuk. Tu yang aku macam cepat cuak sikit tu.. 

Semalam aku try 1 petua ni,  Aku dapat dlm Health Legacy. Guna bawang putih. 

Cara Pertama

Bahan: 
Aku pakai 3 ulas je
Minyak masak / minyak zaitun


Bakar 3 ulas bawang putih TANPA membuang kulit luar.
Then angkat.







Letakkan minyak (aku pakai minyak masak)  2 or 3 sudu dalam pinggan
& lenyekkan bawang putih tadi.


 Kemudian, sapukan pada dada / tapak kaki si anak.

Masa aku sapu kat dada & belakang Adam, aku siap urut2 badan dia. Nak kasi dia lega sikit, sebab sebelum tu, dia cakap dengan aku dia susah nak bernafas. Ada dekat 10 minit gaklah aku usap dada dia, sapu minyak dekat belakang badan dia, letak kat tapak kaki dia. Lepas je urut tu,  terus dia bangun masuk toilet & batuk. Teruk jugaklah bunyi dia. Aku tanya, banyak ke yang keluar. Dia cakap tak banyak, tapi adalah. Aku rasa maybe kesan minyak tu tadi yang buat 'lendir' tu nak keluar. Qaseh pun aku sapukan jugak kat dada dia. Memang dia ada selsema, tapi yang jenis tak brape nak keluar.  Tak sampai 15 minit camtu, hingus dia meleleh keluar. Alhamdulillah. Yang si Indah, biasalah menyibuk jer lebih dak kenit tu. Abis 1 badan dia sapu minyak bawang putih. Aper lagi 1 rumahlah bau bawang. #sakitnyatuhdisisni #sabaukenelebih.

Balik kang aku nak try lagi. At least 3 hari berturut2. Korang pun patut try cara ni selain bagi ubat2an. Mana tau mujarab kan.. :)

 Cara Kedua

Untuk baby. Pakaikan baby dengan socks yang berlubang2. Kemudian ambik lagi sehelai socks & masukkan separuh jer bawang putih (di tumbuk) ke dalam socks tu. Jangan banyak sangat, takut baby tak tahan panas. 
**tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih**

Untuk baby yang dah besar sikit dlm lingkungan umur 2 tahun ke atas camtu. Lekatkan bawang putih kat tumit kaki anak sebelum tidur. Kemudian pakaikan scocks. Biar semalamam. InsyaAllah dengan menggunakan bawang ni, dia akan menyerap semua virus yang ada. InsyaAllah.



Try lah! Mana tau petua ini membantu. :)





Wednesday, August 19, 2015

Inikan UMES, Inilah Raya Kami!

Sebelum aku kene jerit lagi sekali, sebab dah abis raya baru nak update blog, baik aku update laju2 n3 raya kat ofis aku #hahaaa.. sabau yer saiyangku..

Walaupun pada awalnya, kami menghadapi pelbagai rintangan, pelbagai cabaran, pelbagai kritikan, perlbagai kecaman, pelbagai suara2 sumbang untuk tidak menjayakan majlis ini, namun berkat kesabaran.. berkat usaha kakitangan yang terlibat, akhirnya majlis ni berlangsung dengan jayanya. Alhamdulillah. (dah macam speech wakil rakyatlah pulak.. hahhaa)

TERIMA KASIH yer kengkawan kesaiyangan, kerana sudi membantu, tak kiralah dari segi aper sekali pun TERIMA KASIH bebanyak. Ini yang kita mahukan. Membawa balik 'SEMANGAT' yang sudah agak lama menghilang. Inilah 'Culture Kami'. 

Ok, sebelum aku merepek lebih jauh lagi, meh lah layan gambar2 yang ada. 

Tema : Syukur Selalu, Inikan Raya, Kosong Kosong


Menu 


Alhamdulillah, kali ni rezeki kami  melimpah ruah. Banyak sponser yang tak di duga. Alhamdulillah. Dari unit2 marketing, dari orang perseorangan, dari kelab & yang paling penting dari majikan sendiri. Terima Kasih.  

Ayam Goreng Kunyit + Kari Ikan Tenggiri

Masak Lemak Tempoyak + Rendang Ayam

Acar Timun + Ulam-Ulaman


Dendeng Daging + Kuah Lemak Telur Itik

 
Apam Balik Nestum

Kambing Golek
Char Kuew Teow
Satay import dari Melaka

Cendol Songkok Tinggi
Ice Cream Basikal



Fruitylicious Dip Choc

 Speech dari our MR CEO
Majlis dimulakan dengan bacaan doa & ucapan dari Mr. CEO, En. Jamal & Presiden Kelab Sukan, En. Sophian.



Presiden Kelab Sukan & Reakreasi
Ada sedikit kezzzutan dari pihak penganjur iaitu kami.  (Presiden club pun tak tau hokey!) Kami (Kak Shila, Kak Zira & Opkos aku) #silajanganmaki melantik diri sendiri selaku badan berkecuali untuk memilih pemenang bagi acara Best Dress Lelaki & Wanita. Ko nampak?? betapa gile kuasanya kitaorang.. Hahahahaaa... Sebarang bantahan tidak akan dilayan..

So, setelah berbincang & mendapat kata sepakat bahawa pemenang yang layak jd pemenang pada hari itu ialah............................

 Best Dress Lelaki dimenangi oleh En. Jamal our CEO  'Awak Nampak Hensem Harini"

 Best Dress Wanita dimenangi oleh Zeti 'Awak Nampak Cantik Harini"
Ada bantahan?? #muahahahaaaaa..

Dah menang kan? So, aper lagi, kene tawaf meja lah 1 round. Kasi tunjuk sikit baju yang lawaa tu kan.. #timenilahnakderaceo ekekekeke

Bos memang sporting uollz.

Mr. CEO tawaf, siap lambai2 macam YB gituew. 
Time nilah masa bos2 untuk nak bermesra2 dgn staff.. bukan aper, staff2 kat sini semuanya pemalu... (*bluek)

Sedey gak sebab tak dapat rakam vid suasa masa tu. Semua orang happy. Mr. CEO happy, bos2 happy, staff2 happy.. (Ada yang tak happy kerrr? Sorilah kalau tak happy mak tak boleh nak buat aper nak.. Masalah sendiri cari kan.. ok bai!)
Seyes wey, Winduuu giler suasana camgitu, happening. This is UMES uollz. Hopefully akan berkekalan nilai setiakawan tu. #dahkesatairidung

Makan Time!



Our lovely ME <3

Mr. CEO bergambar dengan flower hon.. eh..eh..silap2 flower girl.. hehehe

Makan jangan tak makan... :)

 Selfie, wefie, threefie, fourfie  ada di mana-mana.. hehehe
balik2 dia..dia..tak dia..dia.. asyik2 dia..dia.. *hahahahaha
Jangan marah yer. Anyway. Tq Abg Naz & Abg Khairi sudi membantu menjayakan majlis.

Cerita Belakang Tabir


THANK YOU . THANK YOU . THANK YOU . THANK YOU . THANK YOU . THANK YOU


 Sesi menyimpul ulam. Tq hana & Kak Rock


 See, bukan kata hakak2 yang ringan tulang, habang2 pun ringan tulang jugak uollzz.


ngehh..ngehhh..ngehhh..

Orang kuad dapur.

Ni jer ker gambar kita kak shila ooiii #sobsob

Ni pic sehari sebelum majlis. 
Nasib baik sempat menyelit, kalau taaakk, memang tak merasalah ada gambar.. uhukk..uhukkk...

ok.. ok..lastt pic..
 pic ni memang win..

 heheheheheheh

somell kan?



Thank You gais!
Seyessss.. korang memang ohsem! 





#adayangmakanhatiker
#mengintaidaritiraikamar
#sukahatikaulahlabu
#okbai

Monday, August 17, 2015

Warna Warni Di AidilFitri

 *maap n3 ni dah perap dkt 2 minggu :(

Hai gais!

Kemain ko yer kekton, tenggelam timbul, tenggelam timbul kalau bab nak update blog.. tapi kalau bab letak tajuk n3 taknak kalah.. 'Warna Warni di Aidilfitri' gituew tolong jangan tiru tajuk kekton pewlisss.. Muahhahaaa...

Di sebabkan tajuk n3 kali ni camgitu rupenye, maka  aku akan combainekan sekali citer raya dari raya ke 2 hingga ke raya enambelas ratus empat puluh lima pepuluh dua..  & lepas abis citer ni dah takda citer raya lagi sampaiiiiiiiiiilaaahh tahun depan pulak.. InsyaAllah kalau sempat.


Ok, raya ke 2 balik Jelebu, macam biasalah kan. Kampung belah ayah den. Kali ni balik rezeki kami lebih sikit kot sebab musim durian. Dapatlah merasa sorang sikit dari dusun arwah atok. Seyes aku cakap, durian kat chenah ni memang sedap  giler, compare D24 & seangkatan dengannya.


Yang berlenggeng tu sepupu aku. Dia  ni kategori 'abglong' kawasan chennah (nama kg aku) hihiiii.. cer tengok musle dia?? kalau berani datang dekatlah.. Muaahhahaaa..
Ok, just nak share sikit info, IF korang ada plan nak buat aktiviti  seperti

WATER BASE-
-WHITE WATER KAYAK
-RAPID SHOOTING (tube floating)
-BAMBO RAFTING (traditional)
-FREE N EASY PICNIC

JUNGLE BASE-
-CAVE EXPLORATION
-JUNGLE TREKKING
-SURVIVAL
-MOUNTAIN HIKE
-ROPE MANAGEMENT / ABSEILING / FLYING FOX
-SCRAMBLER/ MOUNTAIN BIKE/ 4WD

CAMP BASE-
-CAMPING
-INDOOR / OUTDOOR / FIELD ACTIVITIES
-GAMES
-INDOOR / OUTDOOR CLASSES
-TEAM BUILDING

bole rojer sepupu aku ni  FB : 

Nua ni bos KENABOI ADVENTURE, korang boleh skodeng kat FB dia. Macam2 aktiviti yang pernah dia anjurkan. Kalau korang nak discount trylah jual nama aku kot2 dapat.. Entah2 nama aku pun dia tak tau. Muahahahaaa.. Memang nak kenelah kalau cmgitu.

Ok dah, sikit2 pomot cukup. Kita sambung balik citer raya. hehehee.. Yang paling best raya kali ni dapat mandi sungai. Dorang2lah yg dapat mandi, aku tak.. almaklumlah aku kan puteri kayangan tak boleh mandi air sungai .. nanti hilang segala seri di wajah beta.. hehehe 

Kemain happy lagi budak kenit baju merah tu. "Naka mandi sungai.. nak mandi sungai.."


Yang ni pun boleh tahan jugak. Kalis sejuk "Maryam Mayesa"


Bonda ku.. 


Ko tengokk.. ko tengok.. sape yang paling happy dapat berendam dalam sungai cetek ni? Ngalahkan bebudak..





chakk!


memasing muka happy dpt mandi sungai.. :)

**********************************************************************************************************
Ni tak silap aku raya ke 17 kot.. (*jap refer blog Kak Gebu*) ekekek.. 
Nak cakap open house, bukan.. nak cakap close house pun bukan.. hehehee.. 
dia tengah2.. 'Open house tertutup' boleh camgitu?


Indah & Qaseh aku tugaskan menyambut tetamu. :)


Kata jemputan untuk makan tengah hari. So aku, masak lauk tengah harilah yer..
Kuah Lemak Cili Api Ayam Pencen, Sambal Ikan, Ayam goreng, Sayur Buncis & beli Satay.

Jiran. Tq kak Jee, sebab dtg. :)
Yang mana aku tak jemput tu, sori yer saiyang. InsyaAllah next time yer.





Ni family side En. Daddy. :)
Yang baju ijo tulah KG a.k.a Kak Gebu. Pemilik blog Juanaazahari
Ceewaaahhh!


 Ni lah family aku. :) Sempoi, lepak kat luar, buat air kopi cicah biskut kering. Heaven!

Hokey. Ni pulak, kawan2 dak Adam & Qaseh.


Time ni, bebudak ni nak balik, aku suh beratur, kalau nak duit raya, kene nyanyi lagu raya dulu.. hehehehe..




Happy kids. Seronok sangat dak Adam bila kengkawan dtg rumah.


Okey, dah boleh main beskal.. tetamu dah balik.. hehehehe.

**********************************************************************************************************
23 Syawal.


Kazens
 
Open house rumah MIL pulak. Biasalah rumah MIL kalau makanan tak meriah tak sah. Macam2 ado. Ayam masak merah, nasi biryani, daging kurma, kari udang, sambal ikan bilis, mee rebus, laksa, roti jala & lain2.  Bukan kata makanan kene meriah.. orang2 kat dalam rumah tu pun meriah jugak.. ekekeke..

Sori, pic tak berape nak ado. Ni pun mintak Kak Gebu. 
Simptom malas dah melanda.. huuuurrrmmm...

Ok. Akhir kata...

Maaf kalau terboringgg baca n3 kali ni. 
Maaf kalau ada tergeliat lidah dari saya
Maaf kalau ada tersalah kata..
Tertypo error...tu biasa..

InsyaAllah, kalau ada rezeki kita jumpa lagi di N3 raya tahun depan yer. 

See Youuu...


Ngehhh..Ngehhh....