Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Monday, November 23, 2015

Jakarta - Part 2 & Part 3

Part 2 & Part 3 sekali jalan lah yer. Almaklonglah ahkak tak banyak gambau dik. Ni pun menompang camera kawan. Yang mana ahkak dapat kongsi, ahkak kongsi lah yer.. 


8hb. November, 2015


Lepas selesai breakfast,  kitaorang dibawa melawat ke Taman Mini, Indonesia. 
 Serius! aku pun tak brape sure aper yang ada kat dalam tu sebab aku bantai membuta. Sorrylah yer. 



Gambar2 ni pun cedok kawan punya. Tapi aku dah mintak permission okey. Tak macam ada 1 website tu (boleh dikategorikan meletopz lah jugak nama dia) main cedok jer pic anak2 aku kat district 21. Dahlah tak mintak permission, aku punye copyright pun dia crop kasi buang. Memang kuang ajaq! Aku bukan aper, at least credit kan lah sikit kat aku ni haaa.. tuan tanah.. ni tak.. main sebatt jer... huuurrmmm.. laki aku suh saman 2.6B  ekekekee.... #takhagak2
  
Sambung balik citer kat Taman Mini. 
 Aku tak masuk pun area taman mini tu. Panas kot! meollz tak tahan panaz.
 Aku & the geng  setakat jenjalan cuci2 mata kat luar jer.  

 Mesti korang menyumpah kan aku upload pic ni... muaahahahaa...

Jus Alpukat.

Lepas selesai kat Taman Mini, misi untuk shopping bermula. 1st mall yang kitaorang pegi ialah ITC Cempaka Mas. Kat sini kitaroang diberi masa lebih kurang 2 jam.
 

Sori tak dan nak ambik gambar. Aku aku review sikitlah pasal tempat ni di mata aku.
1. ITC Cempaka Mas ni lebih kurang macam Kenanga Mall lah. Bertingkat2. Tempat nak memborong.
2. Kat ITC Cempaka Mas ni, aku tak bernapsu nak shopping. Nak tau nape? Sebab, susun atur antara kedai tu sendiri membuat kan aku lemas. Lemas sebab, terlalu padat. Dah ar antara kedai2 tu rapat, sampai kat kaki2 lima pun dorang letak barang. Susah kot nak lalu.
3. Kat ITC Cempaka Mas ni, aku & the geng sesat ko tau. Hehheee.. Sesat nak cari balik pintu kitaorang masuk tadi. Sebab kat ITC Cempaka banyak giler kot pintu. Ada pintu utara, pintu selatan, pintu timur.. blaa..blaa.. menjajau gaklah kitaorang. Tanya orang2 kat kedai pun dorang tak bole bagi jawapan. Maybe dorang tak paham. Last2 kitaorang keluar dari mall tu, pusinggggggg 1 mall baru jumpe kat mana tempat letak bas. uuhuu.. nasib baik kitaorang orang ke 2 lambat kalau tak sia2 kene denda..  Hasil tangkapan di ITC Cempaka Mas = TIADA

Kitaorang dibawa pula ke Riong Sari untuk makan tengah hari. Huuuurrrmm.. spoil sikit kat sini bab kebersihan :( Selesai makan, ke Thamrin City.

Thamrin City


Thamrin city ni boleh dikatakan syurga shopping. Semua ada. Kain, baju, telekung, kasut, dll. Aku & the geng sempat pegi 1 & 2nd floor jer. Yang lenlain tak sempat, sebab masa taak cukup. Kat sini, aku beli kain batik jer. Lawo2 kain batiknye.  Mahal. Tapi tulah satunye kat sini susah bebenor nak bargin. Blom bargin pun lagi dia dah sebut "ini harga pass yer ibuk.." Kalau kat sini, kalau arge dah mati dia akan cakap 'pass'. hurrmm.. Kitaorang lepak sini sampai thamrin tu nak tutuplah. 



Settle shopping, before balik hotel, kitaorang dinner kat Selero Jumbo. 

Balik hotel, ingatkan memasing dah penat. Rupanya idokk... ekekekee.. 
Ada orang tu nak manje2 pulak ngan ahkak2 ni kan.. tetiba laparr lah hausslah..  macam2lah pulak dah faish ni. Nasib baiklah dia ni informer kitaorang.. kalau takk tak hinggin aku nak melayan... Hahahahaah. Ingat nak repeat balik minum kopi kat Dante Coffe sekali tutup daa... terpaksalah kitaorang menapak, tgk mane kedai yang still bukak. Nasib baik jumpe, kalau takk, ada yang mati kelaparan. *menyampah








Geng ngopi :)


Nampak tak betapa happynye muke memasing bile kenyang.. 


9hb. November 2015 

Last shopping before terbang balik Malaysia kat ITC Mangga 2


Kedai blom bukak lagi kitaorang dah tercongok kat situ. Almaklumlah duit banyak lebih, malas nak bawak balik.. Miihhh..mihh..mihh 


Good Bye Jakarta.

Tuesday, November 17, 2015

Jakarta - Day 1

Alhamdulillah akhirnya berjaya jugak tuan presiden kelab sukan UMES bawak ahli2 berjalan jauh. Walaupun hanya ke Jakarta, namun kitaorang tetap happy. *almaklonglah, dah lama kelab tak bawak weollz gi jenjalan jauuuhhh.. apa2 pun Tahniah diucapkan buat Tuan Presiden! 

7hb. November 2015
Bermulanya trip kami ke Jakarta dengan menaiki pesawat Garuda. Kitaorang berkumpul kat KLIA dalam pukul 10 pagi & berlepas ke Jakarta dalam jam 12.50 tengah hari. Tiba di Saekarno - Hatta International Airport Jakarta lebih kurang pukul 3 petang camgitu.  

Peralihan waktu di Jakarta, mereka lewat 1 jam dari waktu Malaysia. (Nampak tak subject bahasa melayu aku A++) muahahaa

Wonderful Indonesia

Kelab Sukan & Reakreasi UMES

  #gengkektonkejakarta


Sampai je kat airport, dah ada bas yang menanti. Korang tau ker bas pelancong dorang panggil aper kat sane?? tau ker? tau ker? tak tau kan.. #libastudang  BUS PARIWISATA means BAS PELANCONGAN.. nampak tak betapa eksennye aku.. padahal aku pun baru tau, bila dah balik Malaysia.. kuii..kuii..kuii.. #sengal!



Serius! sepemerhatian akulah Jakarta ni satu bandar yang sesak & padat compare Bandung. Macat sentiasa. Ok! Takyah terkebil2 sangat biji mata korang tu.. mesti korang tak tau jugak kan macat tu aper.. kan? kan? #libastudunglagikeneorangsebelah MACAT tu JAMMED..  *ewaahh kemain eksen lagi ko yer, tu pun ko baru jer tanye kat kak zira kan..?? Hahhaaaa... Maafkan hamba..

  
Untuk lunch, kitaorang di bawa ke  Bukit Randu Bandara tidak jauh dari airport.  Memasing aku nengok, kemain laju jer makan. Lapaulah katakan. Aku? hurmm tak brape lalu.. (*padahal ko dah melantak giler2 kat atas kapal tobang kan? ngan kak midah punye dessert lagi ko sebat.. tak lalu konooonnn... phuuii!)

Kalau ikut plan asal kitaorang akan di bawa meninjau ke Tugu Monas namun takde rezeki, sebab hujan lebat. So, kitaorang hanya dapat mengintai dari tingkap bas jerlah. Tugu monas merupakan suatu monumen (tugu yang melambangkan perkasaan perjuangan bangsa Indonesia. Monas dibina setinggi 132 meter. 

credit pic: mr. google TUGU MONAS

 
Lepas dah 10 kali tawaf kat Monas tu, hujan tak jugak berhenti, kitaorang dibawa untuk menunaikan solat di Masjid Istiqlal. Istiqlal bererti "Merdeka" Masjid Istiqlal merupakan masjid terbesar di Asia Tenggara. Masjid ini merupakan kebanggaan bangsa Indonesia, sebagai ungkapan dan wujud dari rasa syukur bangsa dan rakyat Indonesia yang majoritinya beragama Islam yang telah di jajah lebih kurang 350 tahun. Selesai solat kitaorang di bawa ke Warung Tekko untuk makan malam. 



Nampak tak memasing bizi dengan hanphone. Sebab kat sini ada Wifi.. Ekeke.. Masuk2 jer kedai soklan pertama akan di tanya "Sini ada wifi tak?" Soklan kedua password pleaseeee.. Makan dah jatuh nombor 3 dah.. (boleh caye ker??) hehhehehe...


Lepas settle makan, kami di bawa ke Amaris Hotel Mangga Square. For ur information Amaris hotel ni banyak giler kat sana. So kalau korang nak keluar gi jenjalan sendiri, pastikan minta card / address hotel yang tepat supaya tak sesat okey.

Taaraaaa... ni bilik aku ngan kak zira.


  
Pada aku bilik dia, bolehlah. Memang sesuai sangat utk 2 orang. Dan apa yang penting bukan kerjasama yer adik2... yang penting bilik Bersih :)

Lepas mandi, solat, rest kejap memasing sanggap. Tak tau nak buat aper. Plan nak gi hard rock semata2 nak beli fridge magnet. Tapi nak keluar stakat aku ngan kak zira macam tak berann.. So callah member2 jejantz kalau dorang nak keluar. Nasib baik ada yang sudi melayan kerenah kitaorang aku. Hehheee.. Dah siap2, turun bawah, sekali member cakap xyah pegilah, jauh kene naik transport.. blaa..blaa.. kalau nak ke Hard Rock but member tu baik hati dah kirimkan fridge magnet kat member sorang lagi. huuurrmmmm! kalaulah aku tau tak jadi pegi, dah melengkauu kitaorang kat atas katil tau...

Pastu memasing blurr "nak lepak mane.. nak lepak mane.." sebab kat jakarta sesetangah kedai tutup awal. So, aper lagi kitaorang tawaf area hotel, nengok2 mane tau ada yang still bukak.




Alhamdulillah mujurr ada pamoga.. eh! tak..tak.. mujur ada Dante Coffee adalah jugak tempat kitaorang nak mengopi. Dah alang2 beday kak zira & abg zul, aku belikan cake seslice. Kongsi sorang sikit.. ngehh..ngeehh Jimat sikit duit aku. ekekeke..

Dah kenyang pekene kopi, memasing balik bilik. Ah sudah! payah pulak aku nak lelap. Maybe beralih tilam tempat kot.. ke wiiinnnnnindu.. waawwaaaaWWAAAA..


... bersambung