Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Tuesday, December 22, 2015

Melawat Cik Mieow

Bangun2 pagi jer dak kenit tu dah meraung.. nak ajak gi jalan-jalan. Yang abang ngan kakak pulak dok sibuk mengajak nak pegi tengok kucing.. huurmm.. kucing blakang rumah ni ada 2, 3 ekor taknak pulak korang tengok... huurrmmm...Nasiblah nak, cuti sekolah tahun ni mak apak korang budget burstt.. So kita pusing2 area rumah jerlah yer.. 

Gigih okey aku skodeng ig tempat2 yang boleh tengok/ main ngan kucing. Skodeng punye skodeng sekali terjumpa 1 tempat ni kat area Bukit Jelutong.


 My Cat Villa 
Lot 4-G-02, Jalan Bazaar, D’Vida Bukit Jelutong, Shah Alam
Nak lagi senang mencari, tempat ni berdekatan dengan ZAWARA COFFEE.


 Banyak jugak kucing yang ada kat sini. Menurut tuan owner, kat My Cat Villa ni dorang ada menyediakan services macam hostel untuk kucing. Let's say kalau korang nak gi bercuti, taktau nak letak mane kucing2 korang tu, korang bole tinggalkan kat sini.. so.. dorang akan jagakan kucing korang. Tak perlu risau.




Rate : 
Deluxe Room - RM30 per night per cat (Max 1 cat per room)
Super Deluxe Room - RM50 per night per cat (Additional cat will require a surcharge min. 3 cats. Max 5 cats per room)



source : My Cat Villa

source : My Cat Villa

source : My Cat Villa

source : My Cat Villa
 Selain dari tu, MCT ada menyediakan servis SPA, MEAL, HYGIENE, AIR, WATER, HEALTH AND SAFETY, CONSULTATION

Comel2 kucing yang ada kat MCV ni wey. Dak adam asyik mengetap2 gigi jer.. hehehe.. Yang si kenit tu dalam2 berani ada gak takutnye.. hehehe.. Yang Si Qaseh pulak, memang penakut ngan kucing.. memang jauuuhhh jer dia duduk dari kucing tu.. hehehee





 ko nengok, kalau boleh nak nak di ciumm jer kucing tu. ekekeke.. Tak senang kucing tu nak makan/ minum.. hehehe


Ni kucing owner MCV aku lupe plak nak berkenalan ngan owner & kucing ni.. hehehee.. Sori naa.. Si Adam dok menggeram ngan yang ni sebab yang ni behave sikit. Elok jer dok diam.. jalan pun slow motion... heheheh


So, kalau korang nak tau lebih lanjut tentang tempat ni boleh pergi sini


 ok, daaaaaa!

Monday, December 21, 2015

Resepi Sambal Bali Ayam

Morning uollz.
Last week, aku nengok kemain berderet orang dok share resepi kat  Ayam Sambal Bali cik Aisha Shukor kat FB. Sumpah! bila tengok gambar, boleh merechik air liur di buatnye.. 





Aku macam biasalah bila dah terpandang tu, tak bolelah nak di tahan2. 
Asyik teringat2. Uuhuuu.. Aper lagi gigihlah aku, balik2 keje terus singgah kedai mencari aper yang patut.


Bahan-bahan 
1. Daun Kari
2. Serai - dititik

Bahan untuk blend
3. Cili Blend
4. Bawang besar dalam 3 or 4 biji
5. Bawang putih 1 labu
6. Halia - sikit
7. Belacan - sikit

7. Kicap masin / kicap manis


Aku ada buat 'sikit' perubahan pada resepi Sambal Bali Ayam ni. Dari segi penggunaan garam & gula. Yang lain semua lebih kurang sama. :) 


Cara-Cara
1. Goreng ayam - goreng JANGAN garing sangat. Pastu angkat & tos minyak.
2. Lebihan minyak goreng ayam tu, masukkan serai yang dah dititik & daun kari
3. Dah naik bau, masukkan bahan2 yang diblend tadi, tumis sampai garing.
4. Letakkan kicap masin & manis
5. Kalau nak letak garam & gula sikit pun bole. Tapi aku tak letak sebab dah ada kicap masin & manis. 
6. Masukkan ayam & gaul rata.



Taraaa.... dah siap!

Sorilah yer, aku punye sambal bali ayam hitam manis sikit rupe dia.. hehehee..  Tapi rasa dia.. uummppphh! bak kata en. daddy... hehheee


Park Choy Masak Sos Tiram.
 
1. Sayur - di celur & di toskan letak dalam pinggan
2. Bawang putih 3 biji - potong dadu 
3. Goreng bawang putih sampai kekuning2an
4. Masukkan sos tiram & air (Air jangan banyak sangat)
5. Sos tadi di siram, atas sayur.
 
 
 
DONE!
 
 
 
 
 
pssst:  Sambal bali ni bukan setakat ngan ayam jer korang boleh buat, daging pun boleh. Makan dengan nasi impit.. perrgghhh! sedap okey.
Reseipi SAMBAL BALI DAGING aku share kat SINI 
 
 
ok, bai!

Saturday, December 19, 2015

Shopping Mall Baru Buka

Yeeaayyy!! Yeaaaayyy!! 
Ada mall baru bukak dekat area Subang Bestari.
pic source : Star avenue
Lepas ni senang banyaklah aku yer tak.. Antara yang tersenarai Giant, Brand Outlet, Guardian, Sox World, Lan Baharin, Ace Hardware, Samsung, Maxis  & lain2.. Kalau bab makan, takyah risau, sebab sini memang meriah Sushi King, Seoul Garden, Texas Chicken, Satay Station, Big Brother Restaurant, CUT Steakhouse and burger By Chef Zubir pun ada & yang lain2/
Nampak gayanye makin happening & makin jem lah area Subang Bestari ni yer.. hurrmm..




Puas ronda


Events





Masa aku datang sini, boleh dikatan 40% kedai2 yang dah bukak. Selebihnya still under renovation & ada yang belom ada pemiliknya.. Aku ada gak tanya2 harga sewa kat dalam tu. RM6K engko..! tak mampu aku.. mampu tanya jerlah... ekekekek

Lepas puas ronda kat belah luar, masuk pulak giant.


Maggi 2.99 murah sangat!  Masa aku pergi tu, aku adalah update dlm FB, ada yg inbox / wassep aku tye pasal promo2 ni. promo sampai bile? kat mane giant ni? banyak ke promo? dll.. Hehehee.. Aku jawab mane yang aku tau jerlah yer.. selebihnya kene tengok sendiri, baru puas hati.. yer tak?



 Promosi..promosi..promosi...


Aku aim benda ni.. storage box. senang nak aper2 kat dalam tu.. RM6.90


Tengok ni, barbie RM19.99 jer.. murah wey! Aritu aku ada survey pampers anak Drypers tak silap aku dalam RM30 jer. Ayam sekilo dalm RM4 lebih camtu.. Lagi aper nyek.. lupe dah dah.. hehehehe 

Harga giler2 murah. Sana sini promo.. Patutlah ramai betul orang. uuhuuu....Maybe giant buat promo sempena openning Star Avenue kot.. Next kalau korang pergi tak dapat arge tu jgn marah yer... hehehee... 

Friday, December 18, 2015

Baca Yassin.

Mak aku ni kan,  suke naw buat kejutan... tau2 jer nak buat masak2 nak panggil orang baca yassin datang rumah. Tu takpe lagi. Masalahnye harini bagitau, esok dah nak buat.. Ahcanner tu? Layankan jerlah... Mak cakap kecik2 jer, mak tak panggil ramai pun.. yang terdekat jer.. errmm.. aku kalau mak aku cakap kecik2 tu susah naw aku nak percaya. hehehee..





Aku congak2 lebih kurang dekat 30 orang yang datang baca yassin. Alhamdulillah. Yang datang kebanyakan muda2. Bukan aper, sekarang ni susah okey nak kumpul budak2 muda buat aktiviti berfaedah camni..  Alhamdulillah.

video

 

Selesai majlis, kitaorang ada sediakan makanan sikit.
Menu malam tu, mee goreng basah, sambal tumis ikan bilis, pulut kuning, buah, kuih2
Mak cakap pulut kuning tu mak buat untuk Adam & qaseh sempena qatam Quran.
Alhamdulillah. Terima Kasih mak.
 

Wednesday, December 9, 2015

Discount For IKEA Member di Kid's E World

Salam, hai semua!


Terbuntang2 bijik mata bile nengok perkataan DISKAUN kan.. Hahhaaa.. Samalah dgn yang bercakap ni.. mihhh..mihhh..mihh
Aku sebenarnya dah lama dah aim nak bawak anak2 masuk kat Kid's E-World ni, tapi menengokkan dia punye rege... gulp! bole tercekek air liur... uuhuuu.. Almaklumlah anak 3, kalau sorang tu gigihlah jugak nak mengadakan..

Rates:
Weekday - RM40
Weekend / Holidays/ School Holidays - RM60



Memandangkan sekarang ada offer 25% untuk pemegang kad IKEA, maka memang berbaloi2lah kalau nak angkut budak bertiga tu pergi kan. Syaratnya KAD IKEA kene bawak. Nak save lagi bawak stokin sendiri.




Bukan kata anak2, aku sendiri pun seronok nengok tempat ni. Dengan colornye, dengan permainannye, dengan luasnye.. suke.. suke.. suke!!







Tempat terbahagi kepada 2 bahagian. 1 bahagian playground untuk kanak2 bawah 4 tahun & 1 lagi bahagian  lebih exciting untuk kids bawah 12 tahun.







Kemain happy lagi budak kenit ni. Sampai ajak balik pun taknak. Huuuuuuu..
Bertabahlah mommy melayan. 

Serius, tak rugi kalau bawak anak2 dtg sini. 
Banyak benda yang dorang dapat explore kat sini. Serius!
ok, bai!