Yuuhuuu.. anibadi homee.... homeeee...homeeeeEEEEE
Ok, harini aku nak share ngan korang pasal resepi Rendang Bali. Actually resepi ni aku 'tuntut' dari salah sorang kawan opis aku iaitu Kak Shila a.k.a Membesau. Akak ni memang bab masak memasak memang cukup terer.. tutup mata pun dia boleh masak.. (nampak nau menipu) hahahaa... Ko campakkan jerr.. Hahahaa.. itu dia punye keyword dalam memasak.
Setiap kali raya, setiap kali tulah menu ni akan ada kat rumah aku. Dan setiap kali tu jugak aku akan mintak resepi yang sama kat kak shila.. Dan setiap kali itu jugaklah dia akan menyirappp dengan aku sebab dia nak kene ulang balik resepi yang sama kat aku.. Hahhahahahah.. Sorry yer kak.. terpaksa aku #tadahtelinga..
Resepi Rendang / Sambal Bali
Sukatan Daging 2 kg
Cili Blend - 5 Senduk
Bawang Besar - 20 Biji (*bawang kalau pakai lagi banyak lagi sedap)
Bawang Putih - 1 labu
Jintan Manis - 1 Sudu
Jintan Putih - 1 Sudu
Ketumbar - 1 Sudu
Lada Hitam - 1 Sudu
Serai - 10 batang or lebih
Serai - 5 batang ketuk2
Kicap Manis - 2 cawan
Kicap Masin - 2 cawan
Daun Kari
Bahan di atas, korang blend hancur. Selepas tu, satukan dgn daging.
Ok, specialnye resepi ni, daging kene perap kalau boleh semalaman. Let's say korang nak masak esok, malam tu, korang dah kene perap dah. Lagi lama, lagi sedap. Lagi 1 yang specialnya resepi ni, ia dimasak tanpa menggunakan SANTAN. ok!
Cara Masak (Concept Campak)
Tumis daun kari sampai naik bau
Then tumiskan jugak serai 2, 3 batang serai, barulah masukkan daging yang telah diperap tadi. Masak sehingga daging tu betul2 lembut.
Masukkan air bila perlu sahaja.
Senang kan?
Ok, dah boleh masuk dapur dah.. :)
...pssttt, kalau dah cuba jgn lupe share ngan meollz yer. #kenyitmata
No comments:
Post a Comment