Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Thursday, July 12, 2012

Melawat Bandaraya Bersejarah

 
Last 2 weeks, aku bercuti ke Melaka, Bandaraya Bersejarah with LD & Kidz..
Kali nie terasa baru betul2 bercuti, sbbnya banyak tempat bersejarah yang kitaorang pegi & banyak tempat makan yang best2 kat Melaka nie rupenye.. 
Kitaorang nie very the cerewet pasal makan... 
 
^_^
 
banyak info pasal makanan yang aku cilok dari KASIH ALEEYA, 
neghhhhh..ngehhh.... #ampunkankamipenunggugua
 kebetulan dia baru balik dari Melaka... aper lagi sesi kasi terjahhhhhhhh!!!




First tempat kitaorang singgah iaitu  Klebang Original Coconut Shake
Memang terbaikkkk siiottt!!!
 
#kesatairliuq
 
Landmark tempat nie ialah CALTEX, memang senang cari. Sape nak take away, dorang ada sediakan gerai kat belah depan, betul2 sebelah caltex & sape yang nak minum kat kedai, bule jugak, dorang ada sediakan gerai kat bahagian dalam masuk sikit simpang dekat ngan caltex.... ahhhaaa...
JANGAN RISAU ADA SIGNAGE!! ANDA TIDAK AKAN SESAT!!

Selain dari air kelapa, dorang ada gak jual, mee hoon goreng bungkus, kuih muih & nasi lemak bungkus. Nasi lemak dia memang sedap & pedas!
 
Peringatan: 
WAJIB TRY KALAU TAK ANDA AKAN NYESAL!

Destinasi Kedua:
Kitaorang menginap di Holiday Inn, Melaka.
Memang best hotel nie, manyak busatttt woooo... bule guling2... muahahahaaaa...
Alhamdulillah, berjaya gak misi aku nak buat suprise untuk hubby terchinta..

THANKS A LOT TO STAFF HOLIDAY IN,
 kerana mejayakan kezutan itu...!!!! 
#muuaahahahahahaha..suke..suke..suke...



Peyot sudah lapar, marilah kita mencari makan..

Destinasi Ketiga:
Muara Sungai Duyung. Tempat nie Filla tak pegi.. 
aku jer yang pegi.. haaaa..haaaaa...
staff hotel yang rekemen kitaorang makan kat sini.... tak sia2... ^_^

View: view yang cantik, tepi muara, ada sampan, boat tangkap ikan
#jakunsiotorangbandorkatekan
FOOD: sedap & murah


Destinasi Keempat:
Melepak kat Dataran Pahlawan, nengok2 lampu & dok dengar orang berkarok kat kedai tepi jalan
muaaahhahaaaa.... yang nyanyi tu pompuan, tapi sore dh cm jantan.... ahahahaaa...
layannnn kan jerlahhh...

Destinasi Kelima:
Esoknya pulak, kitaorang naik Menara Taming Sari..
Gayattttt sioottt..!!sib baik ada hubby disebelah bule peluk2..
cepat! ambik gayong!!! muaaahahahahahahaaa...

#muntahijo



Destinasi Keenam:
Esoknya, sebelum berangkat pulang, kitaorang sewa 1 beca, 
1 jam RM40 bawak kitaorang pusing 1 Melaka..!!


  A'Famosa


 Pejabat Tuanku Abd Rahman

Pokok Melaka



 Makan Hang Jebat

 Rumah Warisan Melayu Lama


Pekene Cendol Origanal Melaka


 Jonker Street

Dan banyak lagi... tak larat aku nak hapdate gambo banyak kat dalam nie...

Lepas dh puas naik beca,  dh naik kematu vontot baru ingat nak balik...

 T_________T

Perjalanan kami mengambil masa 21/2 jam bersamaan RM100...hambek ko! 
tapi pikir2 balik, xpelah sian pulak aku nengok budak tu, bukan senang nak kayuh beca ni, turun naik bukit, banyak kederat nak pakai.. tambahlah bawak aku yang dh same berat ngan beca tu.. urrmmmmm..... maka pahamlah aku......

Sebelum berangkat pulang ke KL, 
sempat lagi kitaorang repeat balik kat Klebang Original Coconut Shake untuk kali kedua...



 hingga kesudutan yang terakhir kitaorang menikmatinya...





 






3 comments:

  1. Kak zu suka gi Melaka...especially Jonker Street and Kampung Morten. Naik cruise menyusuri sungai sambil menikmati pemandangan like little venice heheeehe

    ReplyDelete
  2. ok akak, sy sgt jeles dengan coconut shake tu, kang kalau mengidam camno?...hahaha

    ReplyDelete
  3. wahhh..jenjalan melaka..time g melaka dulu,
    coconut shake tu ade lalu..tp tk singgah sbb ramai org...teringin nk rase..huhu...

    ReplyDelete