Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Saturday, January 15, 2011

Percutian 1/2 Hari

Salam..

Kali nie aku nak story Percutian 1/2 hari aku & family kat Genting Helen... Ahhhh??!!! aperlak tak bolehnyer percutian 1/2 hari.. korang cari ar tempat yang agak dekat ngan kediaman korang, sg congkak ker, zoo negara ker.. taman rerama ker.. x kesahlah.. kira percutian gak tu.. ahhhhaaa... janji korang enjoyyyyyy nagn percutian korang.. samelah gak ngan aku nie...

Last week, percutian aku nie mmg tak dirancang.. coz aku memang selalunye begitu, kalau dirancang bagai nak rak CONFIRM! tak jadi..ermm...

Ok.. pepagi lagi aku tye en. atoy nak tak naik genting helen.. di kata ok gak.. so aperlagi.. packing... then pukul 3 pm baru bertolak dari umah ke tempat kejadian... perjalanan ngambil masa dalam 45 minit..

Pirst sekali kitaorang berhenti kat GENTING STRAWBERRY FARM. (SF) terletak di bawah kakiku bukit Genting Helen.. iaitu sebelum sampai Genting helen Hotel dalam erti kata lain kat GOH TONG area.. Masuk SEMESTINYE FREE.. korang mesti sukekan..?! bile ada perkataan PREE... termasuk aku.. ahhhhaaa...


 Time nielah korang harus membuat pilihan dengan tepat.. 
Jangan ikot sedap menggunting jer.. Sampai kaunter Mashakk... Bayarlah aper lagi..
Bukan PREE yer..!!

 Si kenit nie pon nak gak merasai nikmat menggunting strawberry... 
strawberry color hijau pun dia nak gunting...


nampak tak..?! nampak ak..?! korang ingat boleh main gunting sesuka hati.. Nie bukan PREE yer kengkawan.. nie BERBAYOR.. dalam bakul nie adalah dalam 15 biji strawberry bersamaan 15 hinggit... Korang ingat Goh Tong tu nak bagi korang makan PREE. ker..?!! rengtikanlah...



 Buah Markisa


 Hantu kat Limah

Kat dalam SF tu jugak, kite boleh nengok kawasan tanaman cendawan... 
memang pelbagai jenis cendawan ada kat dalam tu yang kite x pernah nengok.. 
Banyaknye ibarat Cendawan tumbuh selepas hujan.. hhheee...hhheee...
Kat dalam SF tu banyak gak ar kedai-kedai yang menjual cenderamat, t-shirt, coklat, pokok2..

 Lepas puas merayap kat dalam SF kitaorang decide naik atas.. 
Memang sejuk giler.. Sesiapa yang nak pegi Genting Helen 
disarankan bawak jaket, glove, mafla... etc


Kitaorang tak masuk pun kat theme park coz rase cm rugi jer kalau tak main...





Kalau pegi Genting Helen Harus masuk SNOW WORLD.. memang best.. Masuk RM22 hinggit (dewasa) Kanak-kanak pun sama RM22. Dia ada time untuk masuk kat dalam, time last dalam pukul 8.30mlm.

Kat dalam SW tak boleh bawak camera, tak boleh bawak beg, korang kene sewa locker (RM0.50) untuk letak barang, tak boleh bawak handphone. Kalau nak ambik gambar dorang ada sediakan photographer untuk ambik gambar.. SO BAYORLAH aper lagi...

Kat dalam tu, dorang ada sediakan jaket, glove, & kasut untuk masuk kat dalam tu.. Aku memang tak tahan sejuk, kejap2 kuar.. sejuk gilerz... memang mcm kat over da sea.. Tapi yang tak brapa syioknyer tempat tu tak berapa nak luas & korang hanya ada 45 minit sahaja kat dalam tu..

Adamlah orang yang paling xcited dudok dalam tu, main slide, main snow, buat snowball.. macm2 ar..




 Unique Shop

 Suasa Malam di Genting Helen

Lepas puas kat dalam tu.. merayap kat dalam mall dia.. cantik sangat suasan malam dengan cahaya colorful. Malam tu Ramai gak ar orang... Ada clown, ada show memang sesuai untuk bawak bebudak..

Jam dah menunjukkan pukul 10 malam.. tp kitaorang masih berada di atas Bukit Genting Helen.. esoknye en. atoy ada footsal so tak dapatlah bermalam kat situ.. 
Aper lagi anak2 ku.. Moh kite pulang....

No comments:

Post a Comment