Wednesday, June 27, 2012

Resepi Laksa

Ada gak org berkenan ngan laksa aku nie.. Muuuaaahahaha.. Walaupun hanya sekadar dapat menatapnya sahaja, namun mereka tahu betapa sedapnya ia.. #kembangidungsikit

Skunk aku nak share ngan kenkorang resepi laksa aku..

Bahan-bahan
1. Of course ar laksa
2. Bawang besar (2 biji)
3. Ikan sardin fresh (7 ekor)
4. Belacan
5. Cili blend (2 senduk) - nak pedas taruk lebih or nak nampak merah sikit
6. Cili api (7 biji)
7. Daun kesom (3/4 ikat)
8. Bunga kantan (5 kuntum)
9. Asam keping ( ikut tahap ketahanan deria masam masing2)

Cara-cara
1. Rebus ikan sardin & asingkan isi & tulang. Air rebusan td jgn di buang.
2. Blend isi ikan bg hancur then masukkan ke dalam air rebusan td
3. Blend tulang/kepala ikan sampai hancur then tapis, ambik air dia sahaja. Kemudian masukkan air tulang ikan & masukkan ke dalam air rebusan ikan. (Jangan lupe bukak api)
4. masukkan cili yg di blend bersama bawang, cili padi, belacan (blend skali lg)
5. Masukkan ke dalam kuah semua bhn2.
6. Masukkan daun kesum, daun ketumbar dlm kuah..
7. Kacau sampai sebati
8. Campakkan asam keping
9. Garam secukup rasa.

Bahan tambahan
Salad - di hiris
Bawang merah - di hiris
Timun - di hiris
Telur - rebus
Limau kasturi
Cili padi - dihiris

Perggghhh.. Lenguh giler tangan aku nie nak menaip..

Get it??!

Okey.. Selamat Mencuba

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

No comments:

Post a Comment

Hai.

Kite ada ni ha.. tengah lap2 habuk ngan debu kat blog ni. hahahha..  Dah tebal betul, almaklumlah almost setahun jugak kat update blog. ...