Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Thursday, March 1, 2012

FEBRUARY

Salammm.......uollzzz..

RINNNNNNDUUUUUNYEEE...

terasa lame betul tak membelog.. korang rindu tak aku..???? 
gillerrr ar kalau aku tak rindu kat korang2...

^___^

MAAF yer korang.....
FEBRUARY memang aku tak sempat nak wat apa2 n3.. 
terlalu banyak perkara yg terjadi pada diri aku pada bulan FEBRUARY 2012 nie.. 
Adam & Aceh kene admit doc detect kene "Bronchopneumonia"
Penyakit yang berkaitan dengan paru paru... 

Pada mulenye aku pun tak tau aper punca & mane dtgnyer penyakit tu.. 
tapi seingat aku, dorang start kene tonsil & demam panas yang sampai 40 celcius. 
Doctor bagitau aku yang penyakit nie berkaitan ngan udara & environment...
So, kanak2 memang senang & mudah untuk dapat penyakit cmgini...

ok korang.... 

BUKAN pasal KORANG TAK PANDAI JAGA ANAK.. yer...
BUKAN pasal KORANG TAK PANDAI BAGI ANAK2 MAKAN MAKANAN BERKHASIAT... yer...
BUKAN pasal KORANG TERLALU MANJAKAN ANAK2...yer...

SEMUANYE PASAL ENVIRONMENT okey... 
KANAK KANAK MEMANG MUDAH UNTUK DIJANGKITI 
sekiranya ANTIBODI MEREKA TAK KUAT..

THAT'S IT..!!

Terngiang ngiang kat telinga aku sampai ke hari ni kata-kata Doctor Sophia..
KITA try bagi antibiotik selama 4 hari dulu, tengok macam mana, kita tengok antibiotik tu function tak dengan badan anak2... Sekiranya dorang dah tak demam maknanye antibiotik tu function ngan badan dorang BUT I'M NOT HAPPY TO SEE ADAM LIKE THIS...
gulp..!!
But sekiranya antibiotik tak jalan KITA TERPAKSA BUAT OPERATION untuk keluarkan kuman / cecair yang ada dalam paru2 dorang... supaya tidak merebak ke organ lain.. 

gulp..!!

terkedu aku seketika....

Ya Allah KAU sembuhkanlah sakit anak2ku ini...

Selepas 4 hari kene antibiotik adik getting better but still ada batuk sikit jer, then doc bagi gas every 4 hours.. BUT Adam still got high fever even dan bagi antibiotik..

Doctor Sophia not happy with this... Then dia suh buat ULTRASOUND & CITISCAN
hasil CITISCAN amat mengejutkan aku ngan LD.. Kuman & dah merebak kat peparu dia hampir keseluruhan, cume tinggal sikit jer peparu yg nampak okey.. So, Doctor buat decision immediately untuk 'tebuk' sikit kat badan (area paru2) Adam untuk keluarkan cecair/kuman dalam peparu dia.. Malam tu jugak doc pakar bedah dtg jumpe aku & LD xplain pasal procedure tu nanti..

Time tu... hanya ALLAH jer yang tahu perasaan aku... serba tak kena.. kalu bole nak aku bawa lari anak aku malam tu jugak.. Tapi nasib baik LD menenangkan aku... Kalu tak buat lagi susah sampai bile nak nengok Adam sakit.. kene bergantung ngan ubat...

Aku akur keputusan doctor...

Esoknye pkl 4 pagi aku kejutkan dia untuk bagi susu.
Aku ckp dengan dia, Adam kene puasa macam dalam citer upin & ipin tu.. Mommy pun puasa, semua orang puasa.. so, kita tak bole makan & minum lagi lepas nie.. okey..?? tunggu doc cakap dh bole bukak baru kita semua bukak puasa sesama yer...

Adam, sekadar angguk tanda faham...

Esoknye pagi doctor pakar bedah dtg jumpe aku & LD, bagitau yang dia & doc Sophia dah buat decision nak buat operation (major) bukak bahagian tepi dada adam untuk bersihkan paru2 dia. Kata doctor, kalu tebuk, bukan semua kuman/cecair yang akan keluar melalui tiub tu..

Setelah berbincang & mintak pendapat, aku & LD proceed ngan procedure tu untuk kebaikan adam..

Pukul 11.00 pagi 28hb. January Adam di bawa masuk ke bilik operation..


HANYA PADAMU YA ALLAH AKU MEMOHON & AKU BERSERAH..
KAU SEMBUHKANLAH SAKIT ANAKKU & JAUHKANLAH DIA DARI SAKIT YANG TIADA UBATNYA...

LD teman Adam masuk bilik OT &  LD kuar sebaik Adam mula tak sedarkan diri... Sebaik sahaja LD kuar aku nampak LD sedang menahan airmatanye dari jatuh.. Then, LD sempat citer macam mane sitiuation dia & Adam kat bilik LD.. 

LD: Adam, tahu baca Fatihah kan, kita bace sesama..
ADAM: *menganguk* & start baca Fatihah..
LD: Adam,  jom kite baca doa yer, mintak ALLAH sembuhkan Adam. Adam ikut dd bace yer..
ADAM: *menganguk*
LD: YA ALLAH, sembuhkanlah penyakit aku YA ALLAH.. KAU sihatkanlah aku YA ALLAH
(time nie LD nengok airmata Adam dh mula bertakung, seperti memahami aper maksud doa yg dibaca..)
ADAM: **mula berjurai airmata**

Time nie, doc dh mula bagi dia bius & dia mula tidak sedarkan diri..

 1 Jam aku tggu dia kat luar...tapi  terasa macam dah berjam2 lamenyer..

bile aku nampak kelibat doc & tak sempat aku tye, doc cakap He's okey..!

Lega hati aku bile dengar doctor cakap macam tu. ALHAMDULILLAH.. 

First words yang kuar kat mulut Adam (dalam keadaan dia mamai2 lagi)

ADAM NAK MOMMY.. ADAM NAK MOMMY..
MOMMY ADAM RINDU MOMMY...
ADAM SAYANG MOMMY.....

time nie air mata aku tak terbendung lagi.. macam empangan pecah.. laju jer dia mengalir...

Aku nengok ada 1 tiub lebih kurang besar tiub dapur gas, terlekat kat tepi sebelah kanan dada adam.. Dalam tiub tu aku nengok ada cecair berwarna merah cair kuar ikut tiub tu, nurse tu cakap tulah cecair yang ada kat dalam peparu & merah2 tu ialah darah...

 Adam ditempat kat kat NICU selama 2 hari & selepas tu dipindahkan di wad biasa. Selepas 4 hari baru tiub di dadanya di buka...

ALHAMDULILLAH... YA ALLAH...

AKU TAHU & AKU REDHA YA ALLAH 
SETIAP UJIAN YANG DATANG ADALAH TANDA KASIH & SAYANG 
PADA HAMBA MU


Bile aku nengok kesan jahitan pada dada Adam.. memang aku & LD terkejut, coz aku ingat sikit jer jahit dia.. rupenya panjang.. korang bayangkanlah jahitan dia bermula dari dada depan melalui bawah ketiak hingga ke belakang.. urrrmmmmm... YA ALLAH tak sanggup aku untuk melihatnye..
Tapi aku bangga ADAM MEMANG BUDAK YANG KUAT SEMANGATNYE..
DIA LANGSUNG TIDAK MENANGIS tapi aku tahu RIAK MUKANYE MENAHAN SAKIT...


Alhamdulillah.. NOW Adam dah recover sepenuhnye... Alhamdulillah YA ALLAH

ADAM, ADIK & LD penguat semangat aku untuk tempoh ujian ini.

ALHAMDULILLAH...


1 comment:

  1. sedih aku baca post ko..kisah hati seorg ibu..kalu situasi mcm ko aku yg harung..xder perkara lain selain..air mata dan doa yg tidak putus2..skang humaira batuk bunyi mcm teruk..itu pun aku dh rasa sayu sedih..memohon agar sakit dia alami biar transfer kat aku..sbb batuk InsyaAllah aku sendiri boleh harung daripada anak sekecil tu.. Semoga Adam dan Qaseh jadi anak yg soleh & solehah,amin.

    ReplyDelete