Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Tuesday, March 18, 2014

Shepherd's Pie ker??

Kasi laluan aku nak menggelakkan diri sendiri..

WAaakKakakakakakaaa..

Iolzz ni tekak melayu jati ate tetiba cam mane pulak bulih tertukor pulak ke tekak omputih di suatu pagi yang hening gituew.. 

Tajuk Reseipi : Resepi Shepherd's Pie Kenkonon by luvelymummy.
 Credit resepi : Blog Cik Epal


BAHAN UNTUK LAYER KENTANG

Kentang - 6 biji
susu fresh milk - 1/4 cawan
Butter - 3 sudu
Lada sula - 1 sudu
Garam - ikut sesedap rasa


**ooppss lupe nak ambik pic kentang.

Aku pakai kentang mahal engko! RM1 sebijik. 
entah cmnerlah aku boleh terpilih kentang cmgitu. 
Nampak cantik jer kulit dia, bersih, takde cekelat2 tanah langsung.

#tepukdahi

Cara-cara penyediaan:
1. Korang rebus kentang2 tu sampai empuk. Tunggu empuk tau!
Aku hempuk korang kang kalau tak nak tunggu.. ekekeee..

2. Bila dah empuk, mash dia. macam buat mash potato.
hempuk kentang tu sampai lunyai.

3. kalau pemalas cm daku, korang gune je mixer, senang citer.. Muahaha

4. masukkan fresh milk

5. letak garam sikit


BAHAN UNTUK LAYER AYAM


Bawang - 1 labu
Bawang Putih - 3 biji
tomato - 2 biji

*potong dadu 

1/2 tin tomato puree
1 tin cendawan butang ketip 
1 packet daging ayam cincang
2 sudu besar sos cili
serbuk black pepper
sedikit garam

oregano & daun ketumbar - aku tak letak sbb xde.

tapi rase dia sedaapp jer.. Muahhahaaa.. :)

Cara Penyediaannya:

1. Cairkan butter

2. tumis bawang putih & merah

3.masukkan ayam cincang gaul rata

4. masukkan tomato puree & cili sos (aku agak2 jer brape byk nak pakai), black pepper (kalau nak pedas sikit, masukkan lebih sikit) gaul rata.

5. masukkan cendawan butang ketip & tomata yg dh di potong dadu.

5. letak garam sesedap tekak.

 
susunan lapisan mash potato di bahagian bawah sekali.



Then letak inti ayam tadi di lapisan ke 2.



Lepas dh letak inti ayam tu td, lapiskan sekali lagi dengan mash potato.

Kemudian, ratakan.

Nak nampak cun sikit, letak kuning telur kat bahagian atas mash potato tadi.

 Lepas settle, dah boleh di masukkan ke dalam oven.
 
Bakar dalam 20 ~ 30 minit.



Taaarraaaa....... Siapp!!

Akukan tak menyempat2, time2 panas gak aku potong. Hahhaaa
Hambek ko chaiyoor sikitlah.
En. Daddy ckp dh macam lasagna pun ada.

Hahhaaa..

oklah tu. dapat 2 sekali.

Shepherd's Pie  pun dapat. Lasagna pun dapat makan..

Mane ada chef kat dalam dunia nia bole sajikan 1 makanan dgn 2 rasa.. kan??


Muahahaahahahah..!



No comments:

Post a Comment