Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Tuesday, October 25, 2011

Rosemery Chicken With Love..!!




 Salam uolzz..

*_________________* 

Arini aku just nak share resepi baru yg aku dh try wat last last weekend aritu.. 
ermmm.. ok gaklahh rase dia.. waaakkakakaaa.. puji diri sendiri..tak bole blaaahhhhh!!!
Aku pun tak tau sejak xde maid nie, mood masak & try resepi baru amatlah membuak2 sekali.. heee..hhee

Last weekend aku try resepi baru iaitu Rosemery Chicken With Love version aku..
ngehhh..ngeeehh.. *__*
 
 
4 drumstick & thai part 
*aku x pakai sekor ayam coz pest timekan..kang xjadi membazir..
so, terpulang kat uolzz nak pakai part mane..  
 
1 sudu besar daun rosemary kering  
*Kasi tumbok haaallluusssss... yang nie uolzz bole cr kat supermarket yg besar2 sikit  
coz kat kedai buncit runcit xde jual..
 
5-6 ulas bawang putih gebu
* uolz kene goreng ngan minyak ciktun (zaitun) dalam 3-4 sudu besar.. jangan pakai senduk udahhh... agak2 dh kuning kuning gebu leh ler angkat...
 
1 sudu besar lada hitam sitampok manis
*yang nie uolzz kene tumbok kasar.. aku pakai lebih coz aku nak rase pedas sikit..
 
1 sudu makan jintan kasar
* kasi tumbok kasar..
 
2-3 sudu besar gula perang
 
2 sudu kecil garam
kalau nak kene darah tinggi letaklah lebih.. hiikk..hikkk... 
 
2-3 sudu besar jus lemon
* yang nie aku pakai lebih sikit nakkan ada rase masam2 sikit..*
 
** then campurkan bawang putih yg digoreng td ngan herbs (jintan kasar, lada hitam & rosemery) tadi then tumbok lagi.. pastu campurkan sekali lebihan minyak goreng bawang putih gebu, garam & gula perang& jus limau campakkkkan sekali kat dalam tu..**
 
 
* Additional
Baby Tomato
Baby carrot
Brocolli

* Qty yang diperlukan memgikut nafsu uolzz then sapukan mentega kat atas dia..*
 
*_________________*  


before

  Gaulkan bahan bahan tadi bersama ayam. Then masukkan dalam plastik Tesco & ikat. 
masukkan terus dalam peti sejok & perak dia semalaman.. 
kalau olzz nak perap sampai 3 purnama pun ok gak..!! heee..hhheee.. 
tp kalu ada beg berzip lagi baguuss yer.. allaaaaaa.. beg yg biasa orang wat perap-perap tu..
tp INGATTT bukan travel beg yer moook..!!

ESOKNYE...


*_________________*  


    Kasi susun santek santek ayam ayam, tomato, carrot & broccoli dalam tray, then sapukan butter kat atas bahan2 tu.. then masukkan dia dalam oven... dalam 1 1/2 hour..

-

-

-

*_________________*

-

-

-

-

-

-

-
 ermmm....
-

-

-

-

-

-

-

-
& inilah hasilllnyer...
-

-

-

-

-

-

-
 
-
 
-
 
-
 
-
 
TaaaddaaaAAAA...
 
 after
 
 
*_________________*

"ROSEMERY CHICKEN WITH LOVE"
 
 
 
dihidangkan bersama keluarga tersayang...

 
 
..........MMmmmmMMMuuuaaahhhhh.....

 
*_________________* 
 
 
 
 
 
 
 
Yang Bebenor Ikhlas:
Masak With Love..
 

2 comments:

  1. Nampak mmg sgt sedap...rasa apatah lagi...

    ReplyDelete
  2. Alida.. memang sesedap mata memandang.. hheee.... rase blom tau.. ahhhaaa...! Bole ler try resepi...

    ReplyDelete