Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Monday, October 31, 2011

Tiramisu Di Hati...

Salammmm uolzzz...!!!

Jangan ditegur2 bile akak ko nie rajin bebenor menghapdate belog skunk nie... 
wwaaaakakakaaaa....!!!

N3 kali ni akak nak mengeshare ngan deknon2 semua resepi Kek Tiramisu Di Hati.. 
 Resepi nie akak refer ngan belog2 masakan yg laen & di tokok tambahkan mengikut hati.. hhheee....

Antara bahan2 yang digunakan wat Kek Tiramisu nie:-
Bahang yang paling penting WAJIB ada 
semasa wat kek nie ialah HATI YANG IKHLAS semasa membuatnya.. ekekekekekkk..
tengok tajoklah weeiii..!! hhheee....

•  1 biji kek span  
(bukan span basuh pinggan yer..) akak pakai marble cake
penggunaan jenis kek adalah bukan paksaan ikut suke nak pakai kek aper..

    • 250ml whipping cream

   
• 200ml cream cheese (akak ko agak2 jer byak maner.. hheee..)
   
• 1 sudu makan serbuk nescafe

• 1 cawan air panas bancuh ngan nescafe

• 1/2 cawan gula halus
    

• serbuk koko untuk hiasan

• love shape sugar



Cara-cara

Step 1:
Masukkan gula, cheese dan cream kasi pukul sampaiii kombanggg...

Step 2:
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas
   
Step 3:
Susun kek dalam loyang  :( 
akak ko tak de corelle..uuuwwwaaaa....!! korok adalah... ciiisss..!! pegi ko nangis kat jamban..!!)

atau Potong kek pada 2 or 3 bahagian
   
Step 4:
Tuangkan bancuhan nescafe ke atas layer kek yg pertama, then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek bagi rata. Then ulang balik step yg sama sampai kek tu abish..

Step 5: 
Masukkan dalam peti sejuk.. dalam 15 or 20 minit bole kuarkan.. (Akak ko memang tamakk.. tak menyempat2 nak makan..) masa nak masuk tu kalau boleh tutup pakai cling film.. 

Uolzz: cling film tu aper..?? 
dengan wajah riak dan takbur akak ko menjawab.. 
Akak: Alaaaa...  yang kite pakai untuk tutup makanan tu.. yang plastic transparent tu.. kalau x reti gak checkidaout kat google..
yang bebenornyer akak pun baru tau gakk.....!! wwwaaakkakakaka...  :)
cm nak lempang diri sendiri jer...!!


Step 6: 
Lepas kuarkan dari peti sejok.. uolzz bole taburkan coco vanhouten tanpa limit.. Akak taburkan gak gule berbentuk love tecik2 chomel gitu.. gula love yang biasa org letak hiasa atas cupcakes... baru santek.. Lagi menampakkan akak ko nie bernafsu besaukannn... akak taburkan kacang wallnut kat tepi2 kek tu.. ermmmmm...

   tukang deco.. anyone interested with them..?? ahhhaa

yg colorfull tulah love shape sugar... 

(hiikkk..hikkk sebenarnye aku xtau aper name dia. aku main bedall jer.. hiikkk...)

yang berawn tu kacang wallnut


-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

dan inilah hasillnyer....


xsempat nak ambik gambar tiramisu yg dh siap dipotong hias atas minggan..... hhhiikkk..hikk..

dalam peyuttt sudah..!!!

hhheeee...



Yang Bebebor Ikhlas
Penggemar Tiramisu Cake

No comments:

Post a Comment