Nuffnang's Ads

Nuffnang's Ads

Friday, March 15, 2013

Checklist Barang2 Baby & Mak Baby..

Hambek ko panjang berjeler checklist barang2 baby & mak baby yang nak kene beli. Sanggup??!! Checklist nie aku cedok kat blog ni So, marilah kite nengok satu persatu checklist ituew, yang mane satu kategori barang2 WAJIB & SUNAT untuk dibeli. Terpulang kat korang.

So, here is the checklist.

* Untuk Ibu ke hospital * (prepare dalam 7 bulan untuk masuk dalam beg)
  1. Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
  2. Kad Pengenalan  (giler ko tak bawak IC gi memana, nanti dorang kate ko bukan warganegara sini ko sentap.. hahhaaa) 
  3. Telefon Bimbit  (Yang nie xyah prepare dalam mase 7 bulan, skunk pun dah hangkut kulu kilir) 
  4. Baju (2 helai) 
  5. Stokin (2 pairs) (Takyah beli pun takpe, rembat jer stokin bola laki memasing itupun KALAU rupe stokin tu semenggah lah, buatnye stokin tu dh kepam, eloklah dirembatkan ke tong sampah) 
  6. Kain Batik (2 helai) (yang nie lebih pun takpe, aku prefer pakai kain batik mase pantang)
  7. Bra (3 helai)
  8. Disposable Panties (5helai) (yang nie, selalunye aku mintak jer kat spital memang bole dapat)  
  9. Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi) (Toiletries bag nie pun aku suke mintak kat spital, xyah gigih nak angkut dari umah)
  10. Tuala Mandi 
  11. Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek) (biasanye pihak hospital akan sediakan)
  12. Selipar (1pasang) 
  13. Kamera (yang nie korang xyah nak gedik2 bawak, biarkan laki2 korang yang bawak, buat memenuh beg jer)
  14. Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
  15. Termos Air Panas
  16. Baju Sejuk (Sweater) (WAJIB bawak)
  17. Breast Pad (4 pair)
  18. Nursing Bra (2 helai)
* Untuk Bayi ke hospital *(prepare dalam 7bulan untuk masuk dalam beg)
  1. Baby Diapers (14 keping)
  2. Baju (3 helai)
  3. Minyak Yu Yee Cap Limau
  4. Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil)
  5. Tuala Mandi (1 helai)
  6. Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs)
  7. Peralatan Mandi
  8. Selimut/Bedung (3 helai)
  9. Barut (4 helai)
  10. Topi (1 helai)
Berpantang (Untuk Ibu)
  1. Set Berpantang (plan nak terai Nona Roguy)
  2. Stokin (rembat laki punye)
  3. Baju Sejuk
  4. Selipar
  5. Kain Batik 
  6. Bengkung (yang nie payah sikit, ai czer payah nak berbengkung, tapi bile dah ok skit mybe pakai PB kot) 
  7. Maternity Pad (aku rase xyah kot, pakai pad biasa pun dh ok, gune libresse yang overnight punye)
  8. Bantal
  9. Minyak Angin/Urut (dah ada dalam set bersalin Nona Roguy)
  10. Makanan/Minuman
  11. Tukang Urut (still mencarik)

Baby Gear 


Part nie, aku rase terpulanglah kat korang nak beli brape banyak. Gewam kan tengok baju bb, chumel2 blaka. Tapi pd pendapat aku, bb memang cepat membesar. So, takyah nak beli baju newborn (0-3month) banyak sangat. Banyakkan beli baju starting umur 6-12 month supaya bb bole pakai lame skit. 

T_________________________T

  1. Baju - Lengan Pendek (5 helai) 
  2. Baju- Lengan Panjang (5 helai) 
  3. Rompers (5 helai)  
  4. Seluar- Pendek (5 helai)  
  5. Seluar- Panjang(5 helai)  
  6. Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs) 
  7. Baby Bip (1 helai) 
  8. Sapu Tangan 
  9. Barut
  10. Topi
Diapering
  1. Napkin 
  2. Pampers
  3. Safety Pin
  4. Changing Mat
  5. Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi
Baby Care & Grooming
  1. Losyen Bayi 
  2. Wet Tissue  (nie beli lebih pun xpe, byk kegunaannye)
  3. Sikat (xyah beli dulu pun xpe, sikat pakai tangan pun okey)
  4. Putik Kapas (Cotton Bud) 
  5. Pengepit Kuku (Nail Clipper)
  6. Nasal Aspirator (untuk selsema) (nie kalau bb selsema baru beli)  
  7. Methylated Spirit - alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasanya pihak hospital akan bagi) 
  8. Minyak Yu Yee Cap Limau 
  9. Cotton
  10. Diaper Cream
  11. Beg Baby
Nursering
  1. Selimut
  2. Bedding set
  3. Katil Bayi
  4. Dimple Pillow
  5. Kelambu
  6. Bakul Baju Kotor
  7. Almari Baby  
  8. Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby)
Feeding 
  1. Botol saiz S (2 botol)
  2. Puting Botol Susu (2 pieces)
  3. Berus Pembersih Botol
  4. Nipple Cream
  5. Nursing Pad Washable
  6. Nursing Pad Disposal
  7. Shield collector
    Breast Pump
  8. Cooler Bag
    Breast Milk Storage Bottle
  9. Breast milk storage
  10. Nursing Pillow
    Termos
  11. Cecair Pencuci Botol
  12. Dyring Rack
Travelling
  1. Beg Bayi  
  2. Baby Sling
  3. Stroller
Bathing 
  1. Tuala (nie beli lebih pun xpe)
  2. Besen Mandi 
  3. Sabun Mandi
Extra 
  1. Penyangkut Baju Bulat Kecil
  2. Penyangkut Baju Bulat
  3. Penyangkut Kecil
  4. Bekas Spray Air 
 
Dah nengok senarai barang2 nak beli? Urmmm.... Aper lagi, serahkan checklist nie kat laling masing2 yer. Hahhaaaaa... Aku harap dengan adanye checklist nie dapat membantu korang yang nak beli barang keperluan bb nanti xpecially yang baru nak blajar beranak.. hhaaaa...hhaaa... (First timelah)
 
T______________________________T
  
 
Psttttt.. aku dengar ada  
 
 

Aper lagi moh ler kite seret laling masing2 ke sini! Yerlah, mane tau ada barang2 yang dalam checklist ada kat sini & bole dapat harga yang lebih rendah... 
 
 
T______________________________T  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment