Friday, April 20, 2012

Sup Ayam & Bergedil for Luch!!

Memandangkan udah masuk waktu lunch skunk nie, 
haruslah aku menghapdate menu lunch utk arini... 

yeaaahhhhaaaa...!!

'Bergedil Selembik Roslan Ajis'

First time try time nie wokkk!! Menjadi... !!! 
tapi mengikut juri2 profesional, bergedil aku ni, lembik sikit.. harus di improve lagi....
malaupun rupamu tidaklah seindah mana, tapi rase mu cukup membuatkan orang menikmatimu untuk kali yang ke 3, 4 & seterusnya..


 keeeeleeaaappppppp sikit tuk aku.... Ngehhh..ngehhhhhh
 


Menu yang kedua iaitu 'Sup Ayam Gunung Daik Berjabang Tiga'....

 Ekeeleehhh.. buat sup ayam pun nak  masuk belog!! 
kechooowwhh dowhhh!!

Oh! Ko dah teror, dok jauh sikit, sit paling blakang, dekat ngan pintu kuar yer..
yang tak braper nak pandai cm aku, dok depan2 sikit, supaya ilmu senang meresap kat kepala.. 
...heeeee...

Resepi Sup Ayam Gunung Daik Berjabang Tiga:

Bahan-bahan:
Ayam - ikut suke banyak mane
Bawang Merah & Bawah Putih  - hiris
Serbuk sup 
Sup bunjut
Kentang
Carrot
Daun Bawang
Daun Sup
Lada hitam
Garam
Air

Cara2:
1. Tumis dulu bawang besar/putih & halia kasi naik bau.
2. Letak air - ikut banyak mane kuah nak
3. Letak sup bunjut
4. Rempah sup - kasi letak  air sikit & kacau then letak dalam kuah tadi
5. Letak Ayam & Carrot - Dah nak empuk, masuk kentang
6. Letak lada hitam barang sesudu, kasi hangat pedas sikit
7. Last, letak garam secukup rasa..
8. masa hidang letak daun bawang, daun sup & bawang goreng


# Sekian terima kasih #

No comments:

Post a Comment

Hai.

Kite ada ni ha.. tengah lap2 habuk ngan debu kat blog ni. hahahha..  Dah tebal betul, almaklumlah almost setahun jugak kat update blog. ...